Ucraina spune că există trei scenarii de încheiere a războiului declanşat de Rusia

spot_img

Consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak, a expus joi într-o intervenţie televizată trei scenarii pe care conducerea ucraineană le examinează privind încheierea războiului declanşat de Rusia, scrie Unian.

“Există doar trei scenarii de încheiere a războiului. Primul: noi câştigăm şi va exista atunci statul Ucraina, care va domina regiunea pe ansamblul ei, şi prin urmare va avea relaţii de parteneriat clar stabilite. Atunci, ea va fi capabilă să-şi modernizeze forţele armate şi să aibă o armată eficientă”, a declarat el.

În paralel cu aceasta, potrivit lui Podoliak, va exista o zonă demilitarizată cu Federaţia Rusă, care va fi privată de rachete cu o anumită rază de acţiune, iar ulterior se va organiza un summit pe tema controlului arsenalelor nucleare ale Rusiei.

Al doilea scenariu ar fi ca Ucraina să piardă, iar atunci Ucraina “va muri treptat” în decurs de câţiva ani, a afirmat consilierul administraţiei de la Kiev.

“Există şi un al treilea scenariu, de mijloc: nu pierdem, dar există o linie de demarcaţie – Minsk-3 (de genul celor de până acum care erau destinate să aducă pacea în Donbas – 2014 şi 2015). Asta înseamnă că veţi muri foarte lent. Veţi fi conectaţi la aparate care vă vor ţine în viaţă”, a declarat Podoliak, adresându-se concetăţenilor săi. În acest caz, în opinia sa, Ucraina ca stat nu va mai exista.

“Aşadar, orice altceva este o încercare de a găsi unele elemente alternative care să permită ca ceva să continue undeva… Noi cu dumneavoastră avem opţiuni foarte simple – câştigăm sau pierdem”, a spus Podoliak în acelaşi mesaj transmis la o zi după summitul NATO de la Vilnius, unde Ucrainei i-au fost promise noi ajutoare în arme şi sprijin din partea Occidentului pentru ca forţele ucrainene să-şi poată continua contraofensiva declanşată în iunie pentru recuperarea teritoriilor ocupate de trupele Moscovei.

Anterior, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski declarase că o victorie a ucrainenilor în acest război va fi reprezentată de recuperarea tuturor teritoriilor ocupate de Rusia, eliberarea tuturor ucrainenilor aflaţi prizonieri la ruşi, readucerea acasă a tuturor copiilor răpiţi de Rusia, întoarcerea ucrainenilor din străinătate şi tragerea la răspundere a Federaţiei Ruse pentru crimele comise în Ucraina.

Un purtător de cuvânt al forţelor ucrainene care operează în zona Tavria din sudul Ucrainei, Valeri Şerşeni, a declarat joi că armata ucraineană continuă să avanseze în sud. Trupele ucrainene au reuşit să obţină un succes parţial în ofensiva lor în direcţia Berdiansk. Ocupanţii ruşi opun o rezistenţă serioasă, spune el.

Întors de la Vilnius la Kiev, Volodimir Zelenski, le-a transmis ucrainenilor că ţările aliate din Occident vor oferi sprijin militar Kievului atât timp cât va fi necesar. Cu toate acestea, a afirmat el, totul va depinde de situaţia de pe câmpul de luptă, conform portalului Glavred.

Institutul american pentru Studiul Războiului consideră că forţele armate ucrainene îşi continuă ofensiva în zonele Bahmut (est), Melitopol şi Berdiansk (sud). Acestea au reuşit să obţină anumite succese în unele zone ale frontului. Bloggerii militari ruşi au scris, de asemenea, despre înaintarea trupelor ucrainene, conform media citate.

Recomandăm și ..

Biroul Național de Statistică: Peste 1,7 milioane de persoane au fost recenzate de la începutul recensământului

În cadrul Recensământului populației și locuințelor au fost recenzate circa 1 milion 770 de mii de persoane (numărul populației recenzate include atât persoanele cu reședință obișnuită, cât și cele fără reședință obișnuită) și circa 1 milion 215 mii de locuințe (inclusiv cele ocupate, secundare...

Cu viteză excesivă și beți la volan: Peste 2800 de șoferi s-au ales cu amenzi, în acest weekend

Oamenii legii anunță că, în urma măsurilor desfășurate de INSP pentru supravegherea traficului rutier, dar și menținerea ordinii publice, pe întreg teritoriul republicii în zilele de weekend au fost sancționați peste 2800 de participanți la trafic care au încălcat regulile de circulație.

FOTO Mașini retro folosite de foștii demnitari ai țării, expuse în fața Parlamentului

Din 21 mai mașinile de epocă ale legislativului vor fi expuse în scuarul Parlamentului. Acestea vor putea fi vizitate până la data de 23 mai. Astfel, vor fi expuse mijloacele de transport cu care se deplasau foștii demnitari ai țării: Limuzina „Gaz-14”, anul producerii 1987,...

Dezvăluiri despre accidentul în care a murit Raisi: Un cleric a mai trăit o oră după impact și a încercat să ia legătura cu Teheranul

Apar noi informații despre accidentul de elicopter în care și-a pierdut viața președintele Iranului, Ebrahim Raisi, și ministrul de Externe. Unul dintre clericii de rang înalt aflat la bord a mai trăit o oră după impact, timp în care a încercat să ia...

(VIDEO) Studenții care trăiesc în căminul numărul 5 al USM sunt terorizaţi de câinii vagabonzi

O haită de câini fără stăpân a băgat frica în oamenii care pășesc pe teritoriul căminului studențesc numărul 5 al Universității de Stat din Moldova. Mulți au fost atacați și mușcați, iar această problemă rămâne nerezolvată de ani de zile. Șeful Departamentului social al...

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

Important

ultima ora