Şefa de cabinet a Maiei Sandu va deveni purtătoarea de cuvânt a preşedintelui Consiliului European

spot_img

Ecaterina Casinge, actuala şefă a Cabinetului prezidenţial din Republica Moldova, care a lucrat anterior pentru europarlamentarul român Siegfried Mureşan, va fi din august noua purtătoare de cuvânt a preşedintelui Consiliului European Charles Michel, relatează publicația POLITICO, citată de News.ro.

Consiliul European a anunţat vineri, într-un comunicat, că actualul purtător de cuvânt al lui Charles Michel, Barend Leyts, se va alătura cabinetului premierului belgian, Alexander De Croo, ca director de comunicare, iar poziţia lui Barend Leyts va fi preluată de Ecaterina Casinge.

Interesant este că Ecaterina Casinge nu provine din familia politică a lui Charles Michel, Renew Europe, provenind în schimb din Partidul Popular European (PPE). Ea a lucrat anterior atât pentru un membru al Parlamentului European din grupul PPE, Siegfried Mureşan, cât şi pentru organizaţia pan-europeană a PPE, notează POLITICO.

“Cred că ea are totul”, a declarat Mureşan pentru POLITICO. “Ecaterina are într-adevăr toate acreditările de care are nevoie”, a asigurat europarlamentarul român. El spune că filiaţiile politice diferite ale lui Casinge şi ale viitorului său şef, Charles Michel, nu contează. “Afilierile politice nu ar trebui să fie nici un avantaj, nici un dezavantaj”, a declarat Mureşan.

Mutarea are loc chiar înainte de alegerile europene din iunie anul viitor şi înainte ca Belgia să preia preşedinţia rotativă de şase luni a UE în ianuarie, arată POLITICO.

Schimbarea este una notabilă pentru Charles Michel, întrucât el şi purtătorul său de cuvânt Barend Leyts se cunoşteau de aproape un deceniu, mai scrie publicaţia de la Bruxelles. Leyts a început să lucreze pentru Michel în octombrie 2014, devenind purtătorul de cuvânt pentru limba flamandă al politicianului în momentul în care Michel a fost numit prim-ministru al Belgiei. Leyts l-a urmat apoi pe Michel la Consiliul European în decembrie 2019.

Viitorul premierului belgian Alexander De Croo este incert în acest moment. Belgia va avea alegeri în 2024 şi nu este clar dacă actuala coaliţie de şapte partide va păstra suficiente locuri în Parlament pentru a continua să guverneze, deoarece mai multe dintre partide au scăzut în sondaje. De Croo şi-a exprimat interesul de a rămâne în funcţia de prim-ministru după alegeri, dar diplomaţii au speculat, de asemenea, că el ar putea fi un candidat pentru a conduce una dintre instituţiile UE după alegerile europene de anul viitor, scrie POLITICO.

În ceea ce o priveşte pe Ecaterina Casinge, aceasta fusese numită în iulie anul trecut în funcţia de şefă de Cabinet a preşedintei Maia Sandu. Ea este licenţiată în economie şi a făcut un masterat în relaţii politice internaţionale şi în comunicare. Timp de 14 ani, a fost consilier superior pentru relaţiile cu mass-media la Partidul Popular European, consilieră în Parlamentul European şi consilieră pentru politici în sectorul financiar de la Bruxelles.

Recomandăm și ..

MEC: Cinci școli din țară nu au activat astăzi. Câte desfășoară lecțiile în regim online

Cinci instituții de învățământ general nu au activat astăzi, 28 noiembrie, din cauza întreruperii alimentării cu energie electrică, urmare a condițiilor meteorologice din ultimele zile. Alte șase școli au desfășurat lecțiile în regim online.  Potrivit Ministerului Educației și Cercetării (MEC) instituțiile care în continuare nu...

FOTO Cel mai longeviv arbore din Moldova, în pericol. Ministerul Mediului: există riscul de prăbușire sub influența ploilor și vântului

Cel mai longeviv arbore din Republicii Moldova, numit „Stejarul lui Ștefan cel Mare”, se află într-o stare puternic afectată de putrezirea lemnului și prezintă pericol de surpare sub greutatea proprie. Precizările au fost făcute de Ministerul Mediului. Potrivit autorităților, pentru prevenirea incidentelor, specialiștii recomandă...

Situația pe drumurile naționale: Unde se circulă în continuare cu dificultate

Zonele Căinari, Criuleni și Ștefan Vodă se confruntă în continuare condiții dificile de circulație, pe alocuri cu blocaje, din cauza zăpezii, anunță Administrația de Stat a Drumurilor.

Primele audieri publice în procesul de evaluare a judecătorilor CSJ

Comisia Vetting a dat startul audierilor publice în contextul evaluării integrității financiare și etice a judecătorilor Curții Supreme de Justiție (CSJ) și candidaților la funcția de judecător CSJ. Primii subiecți audiați au fost Aliona MIRON, judecătoare CSJ în funcție, și candidații la funcția de...

Valoarea trimiterilor poștale scutite de taxe va scădea pînă la 45 de euro

Ministerul Finanţelor a pregătit o serie de noi modificări ce vizează politica fiscală și vamală pentru anul 2024. Aceasta chiar dacă politica fiscală și vamală pentru anul viitor a fost adoptată de Parlament, cîteva luni în urmă. Autorităţile justifică necesitatea elaborării şi adoptării noilor modificări...

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă
- fii sociabil -spot_img

Important

ultima ora