Munteanu: Dacă se constată fraudarea alegerilor, ar trebui să le repetăm

spot_img

Dacă se va constata fraudarea alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, ar trebui să fie organizate alegeri repetate. O spune procurorul general interimar, Ion Munteanu.

Potrivit șefului interimar al Procuraturii Generale, oamenii legii verifică listele persoanelor care au participat la scrutinul din autonomie, iar în paralel este investigată corectitudinea finanțării campaniei electorale, notează IPN.

După cel de-al doilea tur al alegerilor din Găgăuzia, CNA a solicitat CEC-ului din autonomie listele persoanelor participante la scrutin. Procurorul general interimar spune că există suspiciuni că persoane care se regăsesc în lista votanților, nu ar fi fost prezente în țară în ziua scrutinului.

„Ultimele acțiuni întreprinse constau în verificarea listelor persoanelor care s-au prezentat la vot. E vorba de un număr suficient de mare de persoane care trebuie verificate dacă la data alegerilor se aflau în țară. E posibil să fi votat altcineva în locul lor. Însă, în paralel, sunt investigate și aspecte de finanțare ilegală și de atragere a fondurilor electorale ilegale. În cazul în care se constată fraudarea alegerilor, ar trebui să se finalizeze, cel puțin, cu alegeri repetate”, a spus procurorul general interimar, Ion Munteanu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

De asemenea, șeful interimar al Procuraturii Generale spune că reforma justiției, demarată de actuala guvernare, are loc prea lent. Potrivit lui Ion Munteanu, funcționalitatea Procuraturii este afectată de lipsa unui șef cu mandat plenipotențiar.

„Constat perioada prea lungă în care se implementează această reformă. Stagnează examinarea cauzelor de rezonanță la etapa judiciară. În continuare, nu există un mecanism real implementat de luptă împotriva marii corupții, fie că vorbim de capacitarea Procuraturii Anticorupție sau de alte mecanisme. Pentru a fi eficientă Procuratura, trebuie să existe stabilitate în Procuratură, dar noi vorbim deja despre al doilea an de interimat al procurorului general. Aproximativ 50% din funcțiile de conducere din Procuratură sunt funcții de interimari. Acest lucru nu este benefic activității procurorilor. Procurorii tot trebuie să aibă o siguranță în activitate. Nu e vorba că procuratura nu activează, ci de faptul că nu este suficient de eficientă. Așa cum își dorește societatea sau procurorul general. Sper că în perioada următoarea vom avea un Consiliu Superior al Procurorilor funcțional, astfel încât funcțiile de conducere să fie suplinite, să fie suplinite funcțiile vacante de procuror”, a spus Ion Munteanu.

Prin decretul președintelui Maia Sandu din octombrie 2022, Ion Munteanu a devenit procuror general interimar. Potrivit experților, numirea unui procuror general cu mandat deplin nu poate avea loc până când nu există finalitate în cazul procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Recomandăm și ..

(doc) Averea directorului SIS: Alexandru Musteața a primit, anul trecut, un salariu lunar de aproape 47 mii lei și s-a înoit cu o mașină de 296 mii lei

Directorul Serviciului Informații și Securitate, Alexandru Musteața, a ridicat un salariu de peste 563 de mii de lei și a primit peste 111 de mii de lei diurne pentru deplasări, anul trecut. Datele au fost reflectate în declarația de avere și interese personale depusă la Agenția Națională de Integritate pentru 2024. Potrivit documentului, soția lui...

Ultima orǎ ..

Deconectări de lumină, mâine, în Chișinău și în alte localități din țară: Vezi adresele și graficul sistărilor

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Premier Energy anunţă că marți, 22 aprilie, vor avea loc lucrări programate de întreținere, renovare și modernizare a rețelelor electrice.

Ultimele imagini cu Papa Francisc, în duminica Paștelui

Ultima apariție publică a Papei Francis a fost duminică, în prima zi de Paște, când a binecuvântat de la balcon mulţimea de oameni care era adunată în Piaţa Sfântul Petru, iar apoi a ieșit cu papamobilul printre oameni. Printre cei adunaţi la Vatican se aflau şi mai multe cupluri cu bebeluşi, care au primit binecuvântarea Papei Francisc. Deşi este slăbit şi se află în perioada de covalescenţă, Papa Francisc nu a avut un aparat de oxigen, în ciuda spitalizării sale recente pentru dublă pneumonie. În prima parte a zilei de duminică Suveranul Pontif s-a întâlnit cu vicepreşedintele american JD Vance, aflat în vizită...

Reprezentanți ai Ucrainei participă la o nouă rundă de negocieri la Londra

O nouă rundă de negocieri privind Ucraina va începe pe 22 aprilie la Londra, continuând discuțiile desfășurate săptămâna trecută la Paris. Anunțul a fost făcut de deputatul Radei Supreme, Aleksei Goncearenko, pe canalul său de Telegram, transmite RBK.

Cum se alege noul Papă: Conclavul cardinalilor și semnificația fumului alb de la Vatican

După moartea sau demisia unui Papă, întreaga lume catolică își îndreaptă privirea spre Vatican, unde urmează unul dintre cele mai solemne și misterioase procese din Biserica Catolică: alegerea noului Suveran Pontif. Acest proces se numește Conclav, un eveniment cu reguli stricte, tradiții seculare și simboluri profund semnificative, dintre care cel mai cunoscut este fumul alb care iese din Capela Sixtină, scrie playtech.ro.

Atenție, consumatori, faceți rezerve de apă: Mâine se anunță sistări pe mai multe străzi din capitală

Locuitorii de pe mai multe străzi din capitală rămân mâine, 22 aprilie, fără apă potabilă la robinete, anunță Apă Canal Chișinău. Sistările au loc în legătură cu executarea lucrărilor planificate.

Un bărbat s-a lăudat cu un zbor de lux de 50.000 de dolari la First Class. Internauții – invidioși

Un bărbat a stârnit un val de furie online, după ce s-a lăudat cu un zbor de 50.000 de dolari la clasa business și a publicat un mesaj „motivațional” despre călătoria sa extravagantă. După ce postarea lui a devenit virală, a dat vina pe ChatGPT: „M-a făcut să par un nesuferit”. O postare a lui Jake Bass, care se prezintă pe rețelele sociale drept fondator și CEO, a devenit virală după ce acesta s-a lăudat cu un zbor de lux pe distanță lungă. „Tocmai am zburat cu tata în Dubai. First class. Emirates. 50.000 de dolari zborul. 470 de pasageri. Doar...

„Sincer, nici eu nu m-aș grăbi să mă mărit acolo”: Orașul în care 91 din 100 de căsătorii se încheie cu divorț

Leverkusen, landul Renania de Nord-Westfalia, este orașul din Germania cu cea mai mare rată de divorțuri, 91 de divorțuri la 100 de căsătorii încheiate, informează Bild. Studiul realizat de o firmă de avocatură din München arată o creștere a ratei divorțurilor la nivel național, scrie libertatea.ro.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă