Rusia importă prin Moldova piese de schimb pentru avioanele sale

spot_img
spot_img

Rusia continuă să importe piese de schimb vitale pentru industria sa aeronautică, în ciuda sancțiunilor occidentale, care interzic strict acest comerț companiilor producătoare. Unul dintre intermediarii folosiți de Moscova este Republica Moldova.

Companiile aeriene ruse au continuat să importe piese de schimb pentru aeronavele lor, în ciuda sancțiunilor menite să întrerupă fluxul de echipamente cheie, scrie The Moscow Times, care citează date vamale prezentate de Reuters.

Astfel, Ural Airlines, Norwdind Airlines, S7, Aeroflot și alte companii aeriene ruse au importat piese de schimb în valoare de 1,2 miliarde de dolari de la terți, perioada mai 2022 – iunie 2023.

Valoarea reală a importurilor este probabil mult mai mare, deoarece Reuters a luat în considerare doar transporturile directe către companiile aeriene ruse și unitățile de întreținere ale acestora. Nu a inclus transporturile către alte companii din Rusia.

Potrivit sursei citate, furnizorii intermediari ai companiilor aeriene ruse sunt în China, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Moldova, Tadjikistan și Kârgâzstan.

Piesele de schimb esențiale includ dispozitive Northrop Grumman ale corporației americane, supape de presiune din cabină, afișaje din carlingă, tren de aterizare și filtre de apă.

Aceste piese sunt esențiale pentru menținerea navigabilității avioanelor 541 Boeing, Airbus-uri și alte avioane occidentale ale Rusiei.

La început a fost un șoc, dar rușii au reușit să se descurce după 2-3 luni

Companiile aeriene ruse au aproximativ 150 de avioane de pasageri fabricate intern în flotele lor.

Sectorul aerian al țării a fost unul dintre primii afectați de sancțiunile occidentale și de consecințele economice ale invadării Ucrainei de către Moscova, în februarie 2022.

„La început a fost un șoc, nimeni nu a știut ce să facă”, a spus Oleg Panteleev, șeful think-tank-ului de aviație AvaPort din Moscova.

„După două-trei luni, au fost găsite însă noi canale de aprovizionare și, după șase sau nouă luni, au apărut deja destul de multe alternative, care au permis o reducere a prețurilor și a timpilor de livrare”, a declarat Panteleev pentru Reuters.

Transportatorii aerieni s-au confruntat inițial cu probleme legate de întreținerea aeronavelor, după ce a fost întrerupt lanțul de aprovizionare cu piese de schimb și actualizări de software, dar raportul Reuters sugerează că cel puțin unele dintre aceste probleme au fost rezolvate sau atenuate.

Departamentul de Comerț al SUA și Uniunea Europeană au declarat ambele pentru Reuters că aplică controale la export pentru sectorul aviației din Rusia.

„În unele țări sunt puse în aplicare sisteme de monitorizare, control și blocare a re-exporturilor”, a declarat un oficial anonim al UE.

Recomandăm și ..

Renato Usatîi: Moldova trebuie să devină republică prezidențială!

Moldova trebuie să devină republică prezidențială, în fruntea căreia se va afla un om care va lua decizii și va purta responsabilitate pentru tot ce se întâmplă. Opinia a fost expusă de către președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, în cadrul interviului cu Andrei Andrievschi. „În cei 30 de ani de prostie, corupție, tâlhărie și bădărănie a...

Vărsătorii se bucură de succes și recuperări neașteptate: Află ce-ți prezic astrele

Conjuncția dintre Mercur și Venus aduce o zi de introspecție și armonie emoțională. Nativii fiecărui semn zodiacal vor simți influența acestui eveniment, fie că este vorba de relații, carieră sau dezvoltare personală. Arhetipurile astrologice ne îndeamnă să căutăm echilibrul și să ne ascultăm inima. Horoscopul zilei ar putea dezvălui perspective personalizate și căi...

Țara europeană în care mai mult de o treime dintre prostituatele înregistrate legal sunt românce

Numărul prostituatelor înregistrate legal în Germania este în creştere, dar rămâne sub cel anterior pandemiei, potrivit datelor oficiale publicate vineri, informează agenţia DPA. Astfel, la finele anului 2023 erau înregistrate în Germania circa 30.600 de prostituate, număr în creştere cu 8,3% faţă de cel din anul precedent, dar sub cel de 40.400 de la sfârşitul...

Conversia la letonă a școlilor ruse, aprobată de Curtea de la Riga

Curtea Constituţională a Letoniei a validat vineri conversia la letonă a şcolilor publice în limba rusă, hotărând că o astfel de reformă şcolară este în conformitate cu Constituţia acestei ţări baltice şi cu angajamentele sale internaţionale, notează AFP citată de Agerpres. Când Letonia şi-a recâştigat independenţa faţă de Uniunea Sovietică în 1991, a moştenit...

OPINIE. Critici dure în adresa instituțiilor de drept din partea fostului șef al CFM,…

OPINIE. Critici dure în adresa instituțiilor de drept din partea fostului șef al CFM, Oleg Tofilat în "Cazul pistolarului". "Pe vremea mea la CFM adesea vedeai câte vreo 30 de mamifere din organele de securitate - cutezătoare și extrem de curioase - numai împrejurul sediului central. Cu mașini, camere, aparatură de filaj. Ținând cont...

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

Important

ultima ora