Igor Grosu: Suntem foarte bine pregătiți pentru iarna care vine

spot_img
spot_img

Republica Moldova este bine pregătită pentru sezonul rece 2023-2024. Asigurările sunt date de președintele Parlamentului, potrivit căruia autoritățile au depus eforturi pentru ca țara să nu se mai confrunte cu o nouă criză energetică.

Igor Grosu spune că Republica Moldova nu mai este dependentă energetic de Gazprom, iar datoriile artificiale invocate de concernul rus, nu vor fi achitate de cetățenii Republicii Moldova, notează IPN.

Președintele Parlamentului spune că instituțiile statului sunt pregătite pentru a face față noului sezon de încălzire. În acest context, Energocom procură volume de gaze naturale, iar pentru a asigura un acces nediscriminatoriu tuturor companiilor la rețelele de transport a gazelor, acestea au fost transferate în gestiunea Transgaz România și BERD.

„După ultimele două ierni pe care le-am trăit suntem cel mai bine pregătiți. Nu mai rămânem la mila Gazprom care ne promitea gaz ieftin, iar în octombrie-noiembrie el se evapora și nu mai ajungea la noi în cantitățile promise. La acest capitol suntem foarte bine pregătiți, am separat deja și operatorul care se ocupă de transportul gazelor, din 19 septembrie decizia intră în vigoare. Va fi o altă companie decât Moldovagaz care va presta serviciile de transport a gazelor pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Igor Grosu la postul public de televiziune.

De asemenea, președintele Parlamentului nu exclude scenariul unui litigiu internațional cu concernul rus Gazprom, dacă Rusia va insista pe achitarea unor datorii nejustificate.

„Noi am plătit pentru ceea ce am consumat. Unii au încercat să facă bani pe seama noastră, inventând datorii, penalități. Alții, n-au plătit deloc. Pentru ceea ce am consumat, noi ne-am onorat factura. Modești și mici cum suntem, dar facturile ni le-am onorat. Ceea ce n-am consumat, noi n-o să recunoaștem. Vom prezenta toate argumentele în instanțele internaționale. Vom prezenta și alte argumente, ca de exemplu, micșorarea volumelor pe nepusă masă care n-a avut nicio justificare. Noi ne-am pregătit foarte bine în eventualitatea în care ajungem într-un litigiu internațional”, a explicat președintele Parlamentului.

Recent, Energocom a anunțat că a procurat circa 300 milioane de metri cubi de gaze naturale ce vor fi folosite atât pentru consum curent, cât și pentru stocare. Prețul mediu ponderat de achiziție a gazelor, în punctele de achiziție solicitate de Energocom, constituie circa 400 USD/1.000 m3.

 

Recomandăm și ..

NM Espresso: în Moldova va fi și mai cald, cerealele ucrainene vorverificări, impozitul pe avere va crește

Moldova și NATO Moldova este interesată de experiența și asistența Alianței Nord-Atlantice în modernizarea sectorului de securitate și apărare. Așa a declarat ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, vorbind la summitul NATO de la Washington, dedicat aniversării a 75 de ani de la înființarea Alianței. NATO a remarcat că sprijină eforturile autorităților moldovenești în...

NO COMMENT (VIDEO) Aventurile unui șmecher cu BMW pe străzile Chișinăului

Manevrele tupeiste efectuate de șoferul grăbit al unui BMW pe o stradă din sectorul Rîșcani au devenit virale pe internet, după ce a fost filmat de camerele de bord a altui automobil implicat în trafic

Vărsătorii se bucură de succes și recuperări neașteptate, iar nativii Berbec sunt îndemnați astăzi să se odihnească: Ce-ți prezic astrele

Conjuncția dintre Mercur și Venus aduce o zi de introspecție și armonie emoțională. Nativii fiecărui semn zodiacal vor simți influența acestui eveniment, fie că este vorba de relații, carieră sau dezvoltare personală. Arhetipurile astrologice ne îndeamnă să căutăm echilibrul și să ne ascultăm inima.

Fostul viceguvernator al BNM, Arcadie Albul, a decedat: Un specialist remarcabil și un exemplu de devotament și integritate

Fostul viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Arcadie Albul, s-a stins din viață. Anunțul trist a fost făcut de reprezentanții instituției, care au lăsat și un mesaj de condoleanțe familiei îndoliate. „Este o pierdere care lasă un gol imens în inimile celor care l-au cunoscut”, se arată în mesaj.

CSM răspunde Procuraturii Generale în privința „multiplelor peregrinări” ale dosarului de azil al cetățeanului turc omorât: „Se datorează unor incidente procesuale, cât și acțiunilor unor autorități”

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a venit cu precizări în contextul omorului cetățeanului turc care era anunțat în căutarea internațională, dar nu a fost extrădat din R. Moldova timp de doi ani. Instituția susține că afirmația Procuraturii Generale, potrivit căreia „hotărârea pe fondul cauzei, și anume menținerea deciziei Inspectoratului General pentru Migrație (IGM), a...

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

Important

ultima ora