Moldova și România vor încheia un Memorandum de înțelegere în domeniul securității energetice

spot_img
spot_img

Guvernul Republicii Moldova va încheia un Memorandum de înțelegere cu Guvernul României privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică.

Astfel ar putea fi extins gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău și construită Linia Electrică Aeriană (LEA) cu tensiune nominală 400 kV Suceava – Bălți. La ședința de miercuri, 6 septembrie, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizul consultativ pentru inițierea negocierilor în acest sens.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului, documentul are scopul de a dezvolta cooperarea în domeniul energiei, precum și avansarea sau demararea proiectelor investiționale în sectorul energiei electrice și al gazelor naturale. În rezultat, va fi consolidată securitatea energetică atât a Republicii Moldova și a României, cât și cea din întreaga regiune. Un alt obiectiv urmărit este diversificarea surselor și a rutelor de aprovizionare cu gaze naturale și cu energie electrică.

Memorandumul de Înțelegere, care va fi încheiat între România și țara noastră, va conține o serie de acțiuni, inclusiv examinarea posibilității extinderii gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, prin construcția unei conducte noi – Centura Chișinăului. Acest obiectiv ar putea fi realizat până în anul 2031.

De asemenea, documentul vizează și realizarea unor proiecte de importanță strategică, precum Linia Electrică Aeriană (LEA) cu tensiune nominală 400 kV Suceava – Bălți, extinderea stației 400 kV Suceava și stația 400 kV Bălți, precum și dezvoltarea liniei de interconexiune în domeniul energiei electrice existente 110 kV Huși – Cioara.

Proiectele care vor fi prevăzute în Memorandumul de Înțelegere vor fi implementate de Ministerul Energiei, cu suportul Unității Consolidate de Implementare a Proiectelor în domeniul Energeticii.

Recomandăm și ..

Premierul Poloniei îl acuză pe fostul ambasador al ţării sale la NATO de contacte cu servicii de informaţii străine

Prim-ministrul polonez Donald Tusk l-a acuzat vineri pe fostul ambasador al Poloniei la NATO, numit în 2019 de fosta putere naţionalistă şi rechemat la sfârşitul lui mai, că a întreţinut contacte cu servicii de informaţii străine şi a obţinut avantaje financiare neautorizate, informează Agerpres.

Google blochează utilizatorii YouTube Premium care utilizează VPN-uri pentru tarife mai mici

Google a început să blocheze accesul abonaților YouTube Premium care folosesc servicii VPN pentru a-și înregistra abonamentul în țări cu tarife mai mici, scrie Playtech.ro. Acești utilizatori sperau să profite de beneficiile YouTube fără reclame la un cost redus, chiar și după ce se conectau din țara lor natală. YouTube Premium este un abonament plătit...

LIVE TEXT/ PIB-ul Ucrainei a crescut cu mai mult de 4% în ultimele șase luni, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Război în Ucraina, ziua 870

UPDATE 22:15 PIB-ul Ucrainei a crescut cu 4,1% în ultimele șase luni, comparativ cu primele șase luni din 2023, cu o creștere de 1,1% în iunie, a raportat Ministerul Economiei de la Kiev pe 12 iulie. „În cursul lunii iunie, economia a funcționat în condiții dificile de întrerupere a energiei electrice. Cu toate acestea,...

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

Important

ultima ora