Comisia Europeană și Republica Moldova au semnat vineri acordul prin care Moldova devine stat participant la Mecanismul de protecție civilă al UE, iar odată ce Acordul va fi ratificat de Moldova, acesta se va aplica provizoriu până la intrarea completă în vigoare la 1 ianuarie 2024, informează Comisia Europeană într-un comunicat.
În calitate de membru cu drepturi depline al Mecanismului de Protecție Civilă al UE, Moldova nu numai că va putea primi sprijin imediat, ci poate trimite și asistență țărilor afectate de dezastre provocate de om sau naturale prin intermediul Mecanismului, ceea ce duce la un răspuns la criză mai puternic și mai bine coordonat. în Europa și în restul lumii.
Mecanismul de protecție civilă al UE își propune să consolideze cooperarea dintre țările UE și 10 state participante (Islanda, Norvegia, Serbia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Turcia, Bosnia și Herțegovina, Albania, Ucraina și, cel mai recent, Moldova) în domeniul protecției civile pentru a îmbunătăți prevenirea, pregătirea și răspunsul la dezastre.
Atunci când o situație de urgență depășește capacitățile de răspuns ale unei țări din Europa și nu numai, aceasta poate solicita asistență prin intermediul Mecanismului. Comisia Europeană joacă un rol cheie în coordonarea răspunsului la dezastre la nivel mondial.
De la înființarea sa în 2001, Mecanismul de protecție civilă al UE a răspuns la 700 de cereri de asistență în interiorul și în afara UE.