De ce Ucraina nu se grăbește să deschidă piața pentru cimentul din Moldova

spot_img
spot_img

Republica Moldova insistă de ceva timp ca Ucraina să-și deschidă piața cimentului până la sfârșitul anului 2023, eliminând taxele antidumping pe care Kievul a impus-o la pachet Rusie, Belarusului şi Moldovei din 2019 până în 2024.

Subiectul taxei de dumping la importul cimentului moldovenesc a fost abordat la finele lunii septembrie 2023, la Reuniunea Grupului de lucru la nivel înalt pe domeniul comercial-economic între Republica Moldova și Ucraina, desfășurată în format de videoconferință, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Taxa distorsionează activitatea întreprinderilor producătoare de ciment

Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării această taxă “distorsionează activitatea întreprinderilor producătoare de ciment din Republica Moldova, și creează repercusiuni negative asupra activității comerciale bilaterale dintre țări”.

În context, secretarul de stat, Vadim Gumene a reiterat insistent solicitarea de a elimina, în termini proximi, taxa anti-dumping pentru cimentul de origine moldovenească, întru evitarea declanșării unor procese de apărare comercială de către Republica Moldova în sectoarele prejudiciate de importuri masive din Ucraina.

Ca urmare a discuțiilor constructive, Ucraina și-a exprimat angajamentul de a elimina taxa de dumping aplicată la importul de ciment din Moldova până la finele anului 2023.

La evenimentul de la Odesa a participat din partea Ucrainei viceministrul Economiei și Comerțului, Taras Kachka, care ulterior într-un comentariu pentru Forbes.ua a spus că o decizie finală privind eliminarea acestor taxe încă nu a fost luată.

Este puțin probabil ca taxa să fie eliminată în acest an

Publicaţia ucraineană constată chiar că „taxa de 95% este puțin probabil să fie eliminată în acest an”.

“Ucraina urmează să studieze cu atenție toate consecințele posibile ale unei astfel de decizii înainte de a lua măsurile finale”, a explicat Taras Kachka.

Totuşi oficialul ucrainean nu exclude ca restricţiile vor fi eliminate. „Pentru guvernul Republicii Moldova, aceasta este mai mult o chestiune de politică, așa că am convenit că vom lua în considerare cererea lor de a revizui această îndatorire pe baza intereselor naționale”, spune el.

Când şi de ce Ucraina a impus taxa

Amintim că în mai 2019, Ucraina a decis să impună pentru o perioadă de 5 ani taxe antidumping în valoare de 94,46% la importul unor tipuri de ciment din Republica Moldova, de 114,95% – din Rusia și de 57,03% – pentru cimentul din Belarus.

Decizia a fost luată după o investigație inițiată în iulie 2018, existența unui dumping privind importul din aceste țări în perioada 2015-2018.

„Ponderea importurilor de clincher și de ciment Portland din Federația Rusă, Belarus și Moldova în Ucraina a crescut pe întreaga perioadă. Aceasta indică intenția de a spori în continuare volumul importurilor care fac obiectul unui dumping din aceste țări”, constata comisia ce a investigat.

Autoritățile de la Chișinău nu au comentat atunci decizia. Mai mult! Anunțul a venit chiar în ziua când la Kiev se afla Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, care a participat la cea de-a II-a Reuniune Ministerială în domeniul comerțului.

Cimentul din Moldova nu este o amenințare pentru piața ucraineană

De notat că în Republica Moldova sunt două fabrici de ciment: Lafarge de la Rezina şi uzina de la Râbniţa. Ambele sunt capabile să producă împreună aproximativ 2,4 milioane de tone de ciment pe an, explică Pavlo Kachur, șeful asociației Ukrcement.

Aproximativ 1,3 milioane de tone dintre ele pot fi exportate. Această cantitate este un sfert din cimentul produs în Ucraina anul trecut – 5,4 milioane de tone, potrivit datelor asociației Ukrcement. Dar capacitatea de producţie este mult mai mare – de 13,6 milioane de tone pe an şi aceasta nu este utilizată

„Deschiderea comerțului cu Moldova nu va fi o problemă mare pentru piața ucraineană, pentru că Ucraina este un producător de ciment mult mai puternic”, dă asigurări Veronika Movchan, director pentru cercetări științifice la Institutul de Cercetări Economice și Consultații Politice.

Înainte de introducerea tarifelor, Moldova era unul dintre primii trei importatori de ciment în Ucraina. În 2019, au fost importate 124.000 de tone de ciment moldovenesc, adică 15% din importurile de ciment. După introducerea tarifelor, ponderea Moldovei a scăzut de peste 40 de ori. De exemplu, în 2021, Ucraina a importat 3.000 de tone de ciment moldovenesc, scrie Forbes.

Cine va beneficia de ridicarea taxei antidumping

Problema cea mare este că dacă este ridicată taxa antidumping pentru Moldova, ar urma să fie eliminate şi taxele pentru Rusia și Belarus.

În consecinţă ucrainenii se tem ca cimentul din Belarus să nu pătrundă pe piaţă direct, iar cel din Rusia, pe căi ocolite.

În plus în cazul fabricii de ciment de la Râbniţa, aceasta beneficiază de o serie de preferinţe fiscale şi de preţuri mici la energie şi gaze, graţie faptului că regiunea transnistreană nu plăteşte pentru gazul rusesc

Chestiunile privind uzina din Râbnița și gazul gratuit nu au fost discutate de partea moldovenească cu cea ucraineană, spun reprezentanții Ministerului Economiei de la Chișinău.

„Nu au fost specificate fabricile [care vor putea exporta din nou în Ucraina fără taxe antidumping]. S-a vorbit doar despre cimentul moldovenesc, produs în fabricile de pe malul stâng și de pe malul drept [al Nistrului]”, a comentat Europei Libere, Ministerul moldovean al Economiei.

Între timp exportul de ciment ucrainean în Moldova a crescut de circa trei ori: de la 2,17 milioane de dolari în 2018, la 6,6 milioane de dolari – în 2023, arată datele vamale citate de Europa Liberă.

Recomandăm și ..

ALEGERI. Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei,…

ALEGERI. Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman. Alegerile prezidențiale costă 250 de milioane de lei. Pentru referendum vor fi necesare circa 37 de milioane de lei și încă circa 19 milioane de lei pentru votul prin corespondență, la care se...

Emilian Galaicu-Păun, scriitorul fără telefon mobil: „Telefonul nu este în stare să înlocuiască biblioteca”

Astăzi, când telefoanele mobile au devenit indispensabile pentru majoritatea pământenilor, există și oameni care niciodată nu au avut astfel de aparate și nici nu au nevoie de ele. Nu din cauza sărăciei sau a cine știe cărei teorii a conspirației, ci din simplul motiv că persoanele în cauză simt inutilitatea acestor dispozitive în viața...

JO 2024: Flacăra olimpică soseşte la Paris de Ziua Naţională a Franţei

Flacăra olimpică, al cărei periplu prin Franţa a început în luna mai la Marsilia, după o ceremonie fastuoasă la sosirea sa din Grecia, este aşteptată duminică la Paris, chiar de Ziua Naţională a ţării gazdă a Jocurilor Olimpice de vară din acest an (26 iulie-11 august).

Opere ale pictorului român Ion Theodorescu-Sion, prezentate la Muzeul Național de Artă al Moldovei

Opere de artă ce aduc în prim-plan portrete ale țăranilor și portrete de femei, precum și o diversitate de naturi statice au fost prezentate publicului larg la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Expoziția cuprinde lucrări ale celebrului pictor român Ion Theodorescu-Sion, din colecțiile private și ale muzeelor din România, transmite IPN.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

Important

ultima ora