La Chișinău are loc cea de-a patra ediție a Platformei de sprijin pentru Moldova

spot_img
spot_img

Peste 30 de state, dar și zeci de organizații internaționale și financiare se reunesc astăzi la Chișinău, în cadrul celei de-a patra ediții a Platformei de sprijin pentru Moldova, inițiată de România, Germania și Franța.

** Dorin Recean: Este un gest de solidaritate de care dau dovadă prietenii noștri**

Potrivit premierului, reprezentanții statelor participante, inclusiv la nivel de miniștri de Externe, vor analiza necesitățile țării noastre în contextul crizei generate de războiul Federației Ruse în Ucraina.

„Este un gest de solidaritate de care dau dovadă prietenii noștri în raport cu Republica Moldova”, a menționat, în cadrul unui briefing, Dorin Recean.

În cadrul reuniunii, Republica Moldova va solicita ajutor pe trei direcții principale, care reflectă prioritățile noastre în dezvoltarea țării.

Prima direcție se referă la suportul bugetar, necesar pentru acoperirea cheltuielilor legate de plata salariilor și a pensiilor, dar și pentru susținerea în continuare a păturilor social vulnerabile.

O altă direcție ține de crearea unui Fond pentru Infrastructură, care va contribui la modernizarea și extinderea infrastructurii existente, creând o bază solidă pentru creșterea economică și dezvoltarea socială. De asemenea, va fi abordată crearea Fondului pentru Energia Verde.

Ne vom concentra pe sporirea eficienței energetice

„Acest fond va contribui la sprijinirea proiectelor inovatoare în domeniul energiei verzi și la reducerea dependenței noastre de sursele de energie poluante. Ne vom concentra în continuare pe sporirea eficienței energetice, trecerea la energia regenerabilă, dar și pe programele care ne vor ajuta să ne ajustăm la schimbările climatice”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

La reuniunile precedente ale Platformei de Sprijin pentru Moldova, desfășurate la Berlin, Paris și București, țara noastră a primit suport pentru compensarea cheltuielilor în factură, acordarea ajutorului fermierilor și realizarea proiectelor de infrastructură.

Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova (Moldova Support Platform) este o inițiativă a României, Germaniei și Franței, care urmărește generarea de asistență imediată politică, financiară și materială, precum și de expertiză aprofundată pentru procesul de reformă democratică, din partea instituțiilor și statelor membre ale Uniunii Europene, a țărilor G7, a instituțiilor financiare internaționale și organizațiilor internaționale, precum și a altor parteneri de dezvoltare.

Scopul organizării Conferințelor este de a mobiliza, concentra și coordona sprijinul politic, tehnic și financiar al țărilor dezvoltate pentru Republica Moldova.

O inițiativă a României, Germaniei și Franței

Prima ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova a avut loc la Berlin, Germania, pe 5 aprilie 2022.

Cea de-a doua ediție a avut loc la București, România, pe 15 iulie 2022.

A treia ediție a Conferinței a avut loc la Paris, Franța, pe 21 noiembrie 2022.

Ediția curentă, a patra, e găzduită astăzi, 17 octombrie 2023, la Chișinău.

În pregătirea Conferințelor ministeriale au loc ședințele grupurilor de lucru tematice constituite pe șase piloni, după cum urmează:

  • efort umanitar – gestionarea fluxului de refugiați și relocarea acestora în statele europene;
  • energie – sprijinirea securității energetice a Republicii Moldova;
  • lupta împotriva corupției – susținerea Guvernului în implementarea agendei ambițioase de reforme, inclusiv în domeniile justiției, combaterii corupției și promovării dezvoltării economice;
  • managementul frontierelor – afaceri interne și gestionarea eficientă a frontierelor;
  • asistența financiară – creșterea rezilienței socio-economice;
  • reforma administrației și managementul finanțelor publice.

Republica Moldova este în atenția comunității internaționale. Susținerea stabilității și a parcursului său european este esențială

În iulie 2022, la București, la cea de-a doua ediție a Platformei de sprijin pentru Moldova, ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a accentuat importanța susținerii Republicii Moldova în eforturile sale de a face față crizelor și de a se alătura marii familii europene.

„Este crucial să rămânem uniți în aceste timpuri grele. Doar astfel vom putea face diferența chiar și pe timp de război”, sublinia Annalena Baerbock.

În conferința de încheiere în iulie 2022, șeful diplomației de la București, Bogdan Aurescu, a declarat că Republica Moldova este în atenția comunității internaționale și că susținerea stabilității Moldovei și a parcursului său european este esențială.

Recomandăm și ..

Curtea Constituțională: Sesizarea comuniștilor privind decretul prin care a fost demis Stoianoglo este inadmisibilă

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților comuniști Diana Caraman, Constantin Starîș, Vladimir Voronin, Oleg Reidman și Nicolai Rusol, care au solicitat controlul constituționalității decretului de demitere a lui Alexandr Stoianoglo. Documentul a fost semnat de Maia Sandu pe 26 septembrie 2023. Conform parlamentarilor, decretul ar încălca principiul de separare a puterilor în stat, notează...

Ucraina strânge probe pentru CPI privind victimele civile ale minelor terestre lăsate de ruşi

Ucraina a documentat moartea a aproape 300 de civili din cauza minelor terestre lăsate de forţele ruse şi strânge probe pentru Curtea Penală Internaţională (CPI), a anunţat vineri Serviciul ucrainean de securitate (SBU), transmite Reuters.

Premierul Poloniei îl acuză pe fostul ambasador al ţării sale la NATO de contacte cu servicii de informaţii străine

Prim-ministrul polonez Donald Tusk l-a acuzat vineri pe fostul ambasador al Poloniei la NATO, numit în 2019 de fosta putere naţionalistă şi rechemat la sfârşitul lui mai, că a întreţinut contacte cu servicii de informaţii străine şi a obţinut avantaje financiare neautorizate, informează Agerpres.

Google blochează utilizatorii YouTube Premium care utilizează VPN-uri pentru tarife mai mici

Google a început să blocheze accesul abonaților YouTube Premium care folosesc servicii VPN pentru a-și înregistra abonamentul în țări cu tarife mai mici, scrie Playtech.ro. Acești utilizatori sperau să profite de beneficiile YouTube fără reclame la un cost redus, chiar și după ce se conectau din țara lor natală. YouTube Premium este un abonament plătit...

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

Important

ultima ora