Republica Moldova și-a crescut exporturile către România

spot_img
spot_img

Anul curent marchează un moment semnificativ pentru Moldova în ceea ce privește comerțul internațional, cu înregistrarea a două recorduri absolute, constată economistul Veaceslav Ioniță, potrivit Bani.md.

Potrivit economistului, Republica Moldova a atins un vârf istoric în ceea ce privește exporturile către România, ajungând la 1,3 miliarde USD în valoare anuală, conform datelor disponibile până în luna august. Acesta reprezintă cel de-al șaselea an consecutiv în care Moldova înregistrează recorduri absolute de exporturi către o singură țară.

Tendințele indică o creștere clară pentru următoarele luni, consolidând relațiile comerciale strânse dintre cele două țări.

Pe de altă parte, exporturile Moldovei către Rusia au atins un minim istoric, înregistrând o valoare anuală de doar 144 milioane USD. Aceasta marchează cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată de la obținerea independenței Moldovei. Tendințele pentru următoarele luni par să continue în această direcție, reflectând o dinamică mai degrabă negativă decât pozitivă în relația comercială cu Rusia.

Recomandăm și ..

VIDEO/ Detalii despre omorul din sectorul Rîșcani al capitalei, percheziții la Comrat, candidatul PSRM la alegerile prezidențiale și dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău | Săptămâna de Gardă

Un lider al unei „grupări criminale” din Turcia a fost ucis în plină zi în sectorul Rîșcani al capitalei. Cum a ajuns acesta în R. Moldova și ce versiuni examinează poliția? Vorbim și despre fostul procuror general care vrea să ajungă președinte, dar și despre școala profesională care avea 200 de burse pentru… 50...

VIDEO Mircea Geoană: Sprijinul NATO, o garanție suplimentară că Ucraina și R. Moldova își pot îndeplini calea europeană

Sprijinul pe care Alianța Nord-Atlantică a decis să îl acorde Ucrainei la summitul istoric de la Washington reprezintă o garanție suplimentară că Ucraina și Republica Moldova își pot îndeplini calea europeană și transmite un semnal Moscovei că NATO nu va obosi în acest efort, a declarat joi secretarul general adjunct al organizației, Mircea Geoană,...

Convorbire între miniştrii Apărării rus şi american pentru a preveni un ”risc al escaladării”

Miniştrii Apărării rus şi american au evocat vineri „reducerea riscului unei escaladări” în cursul unei convorbiri telefonice, a anunţat Moscova, la două zile după anunţul făcut de Washington privind desfăşurarea punctuală de rachete cu rază lungă de acţiune în Germania, relatează AFP şi Reuters.

Boeing și-a avertizat clienții de noi întârzieri în livrarea avioanelor 737 Max

Constructorul american de avioane Boeing i-a informat pe unii clienţi care au comandat aparate 737 Max, ce urmau să fie livrate în 2025 şi 2026, că vor mai avea de aşteptat până când vor intra în posesia avioanelor, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres, citând surse din apropierea acestui dosar.

Aderarea la UE, prioritară pe agenda băncilor centrale din Republica Moldova și Ucraina

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a avut o întrevedere cu omologul său din Ucraina, Andriy Pyshnyy, aflat la Chișinău pentru a participa la reuniunea Constituenței Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

Important

ultima ora