Moldova ar putea să se desprindă de „pachetul cu Ucraina” în procesul de integrare europeană

spot_img

Republica Moldova ar putea să se desprindă de „pachetul cu Ucraina” în procesul de integrare europeană. Declarația a fost făcută de ministrul de Externe, Nicu Popescu în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune TV8.

„Nu, eu cred că nu trebuie să exagerăm importanța acestor pachete pentru că pachetele se fac și se desfac. Vă dău exemplu balcanilor. Deci toate statele din Balcanii de Vest au obținut perspectiva de aderare la Uniunea Europeană în aceeași zi. Între timp, Croația a aderat la Uniunea Europeană, unele state au demarat negocierele, altele încă nici nu au început negocierele. Deci, din o serie de state care au început ca un pachet, se află la etape foarte diferite”, a declarat Nicu Popescu, transmite Realitatea.

Potrivit ministrului, decuplarea de la pachet o decide Comisia Europeană și depinde cel mai mult de viteza reformelor care se implementează.

„Decuplarea se face în baza vitezii reformelor, state lor membre, state lor candidate. Cel mai important este viteza de reforme, viteza noastră este bună și dacă ne facem noi bine lucru acasă nu trebuie să ne facem griji împachetarea geopolitică sau regională a Republicii Moldova. Pachetele sunt niște contatări care foarte ușor pot fi depășite de noile realități”, a conchis diplomatul.

Recomandăm și ..

Guvernul pregătește un document privind sistarea activității site-urilor

Guvernul pregătește o instrucțiune care prevede sistarea accesului la paginile web sub pretextul că acestea ar conține informații destinate și utilizate pentru pregătirea sau comiterea infracțiunilor. Experții în domeniu sunt îngrijorați, întrucât acțiunile punitive ale autorităților ar putea afecta libertatea de exprimare, activitatea presei și crea riscuri de cenzură, scrie anticoruptie.md. Săptămâna trecută, Parlamentul a retras...

Ultima orǎ ..

Corespondență Dan Alexe // A „doua Doamnă” din SUA pornește spre Groenlanda: își poate oare Danemarca apăra insula autonomă?

Într-o reuniune de lucru a cabinetului său la care presa a avut acces, luni seara, Donald Trump și-a repetat convingerea că uriașul teritoriu danez arctic autonom, Groenlanda, va deveni mai devreme sau mai târziu o posesiune a SUA. Afirmațiile îngrijorătoare ale lui Trump au fost făcute cu câteva ore numai înaintea scandalului care a izbucnit la Washington în legătură cu ceea ce nu poate fi numit decât amatorismul miniștrilor lui Trump, care au făcut ca planurile strategice ultra-secrete în legătură cu o posibilă bombardare masivă a Yemenului să ajungă în telefonul unui jurnalist de la The Atlantic.

Numărul zilelor de concediu medical din cauza depresiei, în creştere cu 50%. Unde se întâmplă?

Numărul zilelor de concediu medical acordate angajaţilor din Germania din cauza depresiei au crescut cu circa 50% anul trecut, potrivit datelor unei companii din domeniul asigurărilor medicale. Raportul privind sănătatea mintală publicat duminică de DAK-Gesundheit a precizat că au existat 183 de zile de concediu medical din cauza depresiei la fiecare 100 de angajaţi asiguraţi de companie în 2024, cu 122 de zile mai mult decât în anul anterior. Numărul zilelor de concediu medical acordate pentru probleme legate de sănătate mintală au crescut de la 323 la 342 la 100 de angajaţi, potrivit datelor, cei mai afectaţi fiind angajaţii din domeniu...

Euro se întărește ușor, în timp ce Dolarul scade: Cursul valutar afișat de BNM pentru astăzi

Leul moldovenesc a înregistrat o evoluție mixtă în raport cu principalele valute de referință, conform datelor publicate de Banca Națională a Moldovei.

(video) Un soldat ucrainean, care și-a pierdut picioarele în război, și-a cerut cerut iubita în căsătorie la poalele celui mai înalt munte din Ucraina

Igor Zobkiv, militar al Brigăzii 80 Separate de Asalt Aerian Galicieni, care și-a pierdut ambele picioare în războiul ruso-ucrainean, și-a cerut iubita în căsătorie la poalele Muntelui Hovârla (2.061 m), cel mai înalt munte din Ucraina. Maria, iubita lui Ihor, a spus „da”, transmite digi24.ro.

1.133 reținuți, 123 de polițiști răniți: Turcia, zguduită de proteste după arestarea primarului din Istanbul

Peste 1.100 de persoane au fost reținute în Turcia în urma protestelor declanșate după arestarea primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu, principalul rival politic al președintelui Recep Tayyip Erdogan. Mișcările de stradă, cele mai ample din ultimul deceniu, au continuat pentru a șasea seară consecutivă, în ciuda interdicției impuse în mai multe orașe, scrie Reuters.

Zelenski, acuzații fără precedent: Negociatorii lui Trump sunt influențați de Putin

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski lansează un nou atac la adresa adminiatraiei Trump, considerând că o serie de oameni din echipa de la Casa Albă sunt influențați de Putin, prin informașiile care le sunt livrate. Zelenski a făcut comentariul într-un amplu reportaj acordat revitei Time, care l-a desemnat personalitatea poltiică a anuluiu.  Zelensky a opinat că o serie de oficiali americani au ajuns să-l creadă pe Vladimir Putin pe cuvânt, chiar și în situații în care propria lor inteligență i-ar contrazice. „Cred că Rusia a reușit să influențeze unii oameni din echipa Casei Albe prin informații. Semnalul lor către americani a fost...

Rusia este acuzată de negocieri de pace „goale”, în timp ce zeci de persoane sunt rănite

Rusia a lansat un atac cu rachete care a vizat nord-estul Ucrainei, în timp ce oficiali americani şi ruşi s-au întâlnit pentru a face presiuni în vederea unei pauze în război. Delegaţiile ucraineană şi americană se vor întâlni marţi în Arabia Saudită pentru discuţii care vor urma negocierilor dintre Rusia şi SUA, a anunţat postul naţional de televiziune ucrainean Suspilne. După atacul de luni, care a rănit zeci de persoane în oraşul Sumy, ministrul ucrainean de externe Andrii Sybiha a declarat că Rusia trebuie să pună capăt atacurilor în loc să „facă declaraţii goale despre pace”. Ultima rundă de discuţii între...

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă