Nicu Popescu: Republica Moldova a aderat la majoritatea pachetelor de sancțiuni care vizează Rusia

spot_img
spot_img

Republica Moldova s-a aliniat la 4 din cele 6 pachete de sancțiuni care vizează într-un fel sau altul cetățeni sau persoane juridice din Federația Rusă.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a explicat într-o conferință că înainte de a se alinia la vreun regim de sancțiuni, acesta este trecut „prin prisma unei analize de impact economic asupra Republicii Moldova”.

„Republica Moldova se aliniază la majoritatea absolută a declarațiilor de politică externă și a regimurilor de sancțiuni elaborate și aplicate de UE, mai multe din aceste regimuri de sancțiuni care se aplică deja în Republica Moldova vizează și Federația Rusă, dar și alte state. Mai rămân anumite pachete de sancțiuni care sunt trecute prin prisma unei analize de impact economic asupra Republicii Moldova. Evident, scopul nostru este menținerea stabilității și securității țării noastre. Toate măsurile de aliniere a RM la noi pachete de sancțiuni trec și prin prisma unei analize de impact, care o fac alte instituții. Dar, vreau să vă anunț, că în ultimul un an și jumătate, Republica Moldova s-a aliniat la mai multe pachete de sancțiuni, unele din ele vizând și Federația Rusă, aceste lucruri sunt bine cunoscute în plan public deja”, a declarat Nicu Popescu.

Întrebat despre informațiile apărute în spațiul public privind plecarea lui Ilan Șor din Israel și posibila întrevedere a acestuia cu politicieni din Republica Moldova, ministrul a menționat că nu dispune de informații suplimentare și nu le poate „nici confirma, nici infirma”.

Nicu Popescu a declarat, în acest context, că autoritățile țării noastre, împreună cu sprijinul partenerilor, vor continua să facă eforturi de dezoligarhizare și de limitare a tentativelor de destabilizare.

„Știți bine că o serie foarte mare de țări, UE, SUA, Canada și altele au introdus regimuri de sancțiuni față de acești criminali și acest lucru va continua astfel încât aceste persoane să nu poată destabiliza Republica Moldova, să nu poată aduce Republica Moldova în zona gri a influențelor nefaste care vin din Orient”, a subliniat Nicu Popescu.

Recomandăm și ..

Curtea Constituțională: Sesizarea comuniștilor privind decretul prin care a fost demis Stoianoglo este inadmisibilă

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților comuniști Diana Caraman, Constantin Starîș, Vladimir Voronin, Oleg Reidman și Nicolai Rusol, care au solicitat controlul constituționalității decretului de demitere a lui Alexandr Stoianoglo. Documentul a fost semnat de Maia Sandu pe 26 septembrie 2023. Conform parlamentarilor, decretul ar încălca principiul de separare a puterilor în stat, notează...

Ucraina strânge probe pentru CPI privind victimele civile ale minelor terestre lăsate de ruşi

Ucraina a documentat moartea a aproape 300 de civili din cauza minelor terestre lăsate de forţele ruse şi strânge probe pentru Curtea Penală Internaţională (CPI), a anunţat vineri Serviciul ucrainean de securitate (SBU), transmite Reuters.

Premierul Poloniei îl acuză pe fostul ambasador al ţării sale la NATO de contacte cu servicii de informaţii străine

Prim-ministrul polonez Donald Tusk l-a acuzat vineri pe fostul ambasador al Poloniei la NATO, numit în 2019 de fosta putere naţionalistă şi rechemat la sfârşitul lui mai, că a întreţinut contacte cu servicii de informaţii străine şi a obţinut avantaje financiare neautorizate, informează Agerpres.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

Important

ultima ora