Teodor Cîrnaț: “Noi avem un procuror general legitim și acesta este Alexandr Stoianoglo”

spot_img
spot_img

În prezent, Republica Moldova are un procuror general legitim, acesta este Alexandr Stoianoglo, iar decretul semnat anterior de președintele Maia Sandu privind demiterea acestuia din funcție este ilegal și neconstituțional.

O astfel de opinie a exprimat expertul în drept constituțional Teodor Cîrnaț, în cadrul emisiunii “По фактам cu Iulia Fedorova”, transmite Noi.md.

El a menționat că decizia Curții Constituționale, prin care au fost declarate neconstituționale prevederile legii cu privire la procuratură, în baza cărora Consiliul Superior al Procurorilor a inițiat evaluarea activității lui Alexandr Stoianoglo, ceea ce a permis suspendarea acestuia din funcția de procuror general și apoi demiterea sa, era previzibilă.

“Pentru că de la bun început toată lumea a criticat acel Regulament, în baza căruia mai întîi au evaluat și apoi i-au dat o notă de “doi” lui Alexandr Stoianoglo, iar în baza acestei decizii președintele Republicii Moldova prin decretul său l-a demis pe Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general. Pentru că Stoianoglo a fost evaluat în 2021, iar după aceea Comisia de la Veneția a prezentat recomandările sale, iar Parlamentul Republicii Moldova a modificat această lege. Anume acest articol din lege. Dar dacă legea a încălcat drepturile unei persoane atunci cînd aceasta era în vigoare, atunci Curtea Constituțională era obligată să accepte aceste declarații și să restabilească drepturile acelei persoane, care i-au fost încălcate prin această lege. Prin urmare, Curtea Constituțională a luat o decizie corectă. Era de așteptat ca o astfel de decizie să fie luată. Dar numai autoritățile nu s-au așteptat la o astfel de decizie”, a declarat Teodor Cîrnaț.

El a atras atenția asupra faptului că avocații lui Alexandr Stoianoglo s-au adresat la Curtea Constituțională, menționînd că articolul din Legea cu privire la Procuratură, în baza căruia a fost inițiată evaluarea activității lui Alexandr Stoianoglo, care s-a soldat cu un calificativ nesatisfăcător, încalcă drepturile acestuia în calitate de Procuror General, deoarece este o instituție constituțională, care este protejată de un mandat.

“Pentru că Stoianoglo a fost ales în funcția de procuror general pentru un mandat de șapte ani, în urma unui concurs pe care l-a cîștigat și a primit un mandat protejat de Constituție și nu poate fi demis din funcție în baza unei legii, ci în baza unor acte normative, administrative, Regulament care îi încalcă independența. De aceea, avocații au atacat această decizie în instanță”, a declarat expertul în drept constituțional.

Potrivit lui, decizia luată de CC este foarte importantă, pentru că în baza acestei decizii putem spune că acea comisie specială, care l-a evaluat pe Stoianoglo și i-a dat o notă nesatisfăcătoare, sînt ei înșiși “codași”, la fel ca și Consiliul Superior al Procurorilor, care a luat o decizie din partea acestei comisii privind faptul că Stoianoglo poate fi demis.

“Pentru că ei știau clar că procurorul general are un mandat constituțional, nu un mandat de la Consiliul Superior al Procurorilor. Pentru că Consiliul Superior al Procurorilor l-a ales, dar în baza unui articol din Constituție, nu în baza unui articol din Regulament. În baza deciziei Consiliului Superior al Procurorilor, președintele Maia Sandu a semnat un decret care este ilegal și neconstituțional și, în general, nu are nicio logică”, a declarat Teodor Cîrnaț.

Potrivit acestuia, Maia Sandu a explicat că a adoptat acest decret în baza recomandării partenerilor externi, care i-au spus că în Moldova ceva nu merge bine în privința reformei justiției și ea nu vrea să aștepte decizia instanței și adoptă un astfel de decret.

“Dar ea ar fi trebuit să respecte Constituția și să aștepte ca a treia putere, și anume puterea judecătorească, să se pronunțe în privința domnului Stoianoglo și apoi să semneze deja acest decret. Ea ar fi trebuit să mai aștepte puțin, dar nu a făcut acest lucru. Dar acum putem spune că avem un procuror general legitim, Alexandru Stoianoglo”, a declarat expertul în drept constituțional.

Recomandăm și ..

Curtea Constituțională: Sesizarea comuniștilor privind decretul prin care a fost demis Stoianoglo este inadmisibilă

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților comuniști Diana Caraman, Constantin Starîș, Vladimir Voronin, Oleg Reidman și Nicolai Rusol, care au solicitat controlul constituționalității decretului de demitere a lui Alexandr Stoianoglo. Documentul a fost semnat de Maia Sandu pe 26 septembrie 2023. Conform parlamentarilor, decretul ar încălca principiul de separare a puterilor în stat, notează...

Ucraina strânge probe pentru CPI privind victimele civile ale minelor terestre lăsate de ruşi

Ucraina a documentat moartea a aproape 300 de civili din cauza minelor terestre lăsate de forţele ruse şi strânge probe pentru Curtea Penală Internaţională (CPI), a anunţat vineri Serviciul ucrainean de securitate (SBU), transmite Reuters.

Premierul Poloniei îl acuză pe fostul ambasador al ţării sale la NATO de contacte cu servicii de informaţii străine

Prim-ministrul polonez Donald Tusk l-a acuzat vineri pe fostul ambasador al Poloniei la NATO, numit în 2019 de fosta putere naţionalistă şi rechemat la sfârşitul lui mai, că a întreţinut contacte cu servicii de informaţii străine şi a obţinut avantaje financiare neautorizate, informează Agerpres.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

Important

ultima ora