Teodor Cîrnaț: “Noi avem un procuror general legitim și acesta este Alexandr Stoianoglo”

spot_img

În prezent, Republica Moldova are un procuror general legitim, acesta este Alexandr Stoianoglo, iar decretul semnat anterior de președintele Maia Sandu privind demiterea acestuia din funcție este ilegal și neconstituțional.

O astfel de opinie a exprimat expertul în drept constituțional Teodor Cîrnaț, în cadrul emisiunii “По фактам cu Iulia Fedorova”, transmite Noi.md.

El a menționat că decizia Curții Constituționale, prin care au fost declarate neconstituționale prevederile legii cu privire la procuratură, în baza cărora Consiliul Superior al Procurorilor a inițiat evaluarea activității lui Alexandr Stoianoglo, ceea ce a permis suspendarea acestuia din funcția de procuror general și apoi demiterea sa, era previzibilă.

“Pentru că de la bun început toată lumea a criticat acel Regulament, în baza căruia mai întîi au evaluat și apoi i-au dat o notă de “doi” lui Alexandr Stoianoglo, iar în baza acestei decizii președintele Republicii Moldova prin decretul său l-a demis pe Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general. Pentru că Stoianoglo a fost evaluat în 2021, iar după aceea Comisia de la Veneția a prezentat recomandările sale, iar Parlamentul Republicii Moldova a modificat această lege. Anume acest articol din lege. Dar dacă legea a încălcat drepturile unei persoane atunci cînd aceasta era în vigoare, atunci Curtea Constituțională era obligată să accepte aceste declarații și să restabilească drepturile acelei persoane, care i-au fost încălcate prin această lege. Prin urmare, Curtea Constituțională a luat o decizie corectă. Era de așteptat ca o astfel de decizie să fie luată. Dar numai autoritățile nu s-au așteptat la o astfel de decizie”, a declarat Teodor Cîrnaț.

El a atras atenția asupra faptului că avocații lui Alexandr Stoianoglo s-au adresat la Curtea Constituțională, menționînd că articolul din Legea cu privire la Procuratură, în baza căruia a fost inițiată evaluarea activității lui Alexandr Stoianoglo, care s-a soldat cu un calificativ nesatisfăcător, încalcă drepturile acestuia în calitate de Procuror General, deoarece este o instituție constituțională, care este protejată de un mandat.

“Pentru că Stoianoglo a fost ales în funcția de procuror general pentru un mandat de șapte ani, în urma unui concurs pe care l-a cîștigat și a primit un mandat protejat de Constituție și nu poate fi demis din funcție în baza unei legii, ci în baza unor acte normative, administrative, Regulament care îi încalcă independența. De aceea, avocații au atacat această decizie în instanță”, a declarat expertul în drept constituțional.

Potrivit lui, decizia luată de CC este foarte importantă, pentru că în baza acestei decizii putem spune că acea comisie specială, care l-a evaluat pe Stoianoglo și i-a dat o notă nesatisfăcătoare, sînt ei înșiși “codași”, la fel ca și Consiliul Superior al Procurorilor, care a luat o decizie din partea acestei comisii privind faptul că Stoianoglo poate fi demis.

“Pentru că ei știau clar că procurorul general are un mandat constituțional, nu un mandat de la Consiliul Superior al Procurorilor. Pentru că Consiliul Superior al Procurorilor l-a ales, dar în baza unui articol din Constituție, nu în baza unui articol din Regulament. În baza deciziei Consiliului Superior al Procurorilor, președintele Maia Sandu a semnat un decret care este ilegal și neconstituțional și, în general, nu are nicio logică”, a declarat Teodor Cîrnaț.

Potrivit acestuia, Maia Sandu a explicat că a adoptat acest decret în baza recomandării partenerilor externi, care i-au spus că în Moldova ceva nu merge bine în privința reformei justiției și ea nu vrea să aștepte decizia instanței și adoptă un astfel de decret.

“Dar ea ar fi trebuit să respecte Constituția și să aștepte ca a treia putere, și anume puterea judecătorească, să se pronunțe în privința domnului Stoianoglo și apoi să semneze deja acest decret. Ea ar fi trebuit să mai aștepte puțin, dar nu a făcut acest lucru. Dar acum putem spune că avem un procuror general legitim, Alexandru Stoianoglo”, a declarat expertul în drept constituțional.

Recomandăm și ..

ANSP: Pe parcursul săptămânii precedente au fost înregistrate 223 de cazuri de Covid și un deces provocat de infecție

Pe parcursul săptămânii precedente au fost înregistrate 6443 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), majoritatea fiind la copii de până la 14 ani (64%). Din numărul bolnavilor 221 au fost spitalizați, informează Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Laura Codruța Kovesi, mesaj pentru Republica Moldova la EUROSFAT 2023: Trebuie să detectăm mai bine fraudele

Șefa Parchetului European, Laur Codruța Kovesi, a transmis un mesaj pentru Moldova în cadrul forumului EUROSFAT 2023. Oficiala a menționat că în următorii ani Moldova urmează să beneficieze de numeroase fonduri europene, însă autoritățile vor trebuie să aibă grijă să nu se producă fraude. Kovesi...

Expert: Guvernul R. Moldova se confruntă cu probleme majore în cea ce privește încasările bugetare, în special din TVA

Expertul în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, spune că în acest an, Guvernul Republicii Moldova se confruntă cu probleme majore în cea ce privește încasările bugetare, în special din TVA. Potrivit expertului economic, în anul curent,...

Alți 250 de copii instruiți de polițiștii de patrulare din nord în…

Alți 250 de copii instruiți de polițiștii de patrulare din nord în două zile. Colegii le-au vorbit micuților despre siguranța lor în stradă, acasă, în mediul online, dar și cum ar trebui să se comporte în calitate de pietoni sau pasageri❗

A fost lansat concursul, „Promotor al integrității în sănătate”. Ce trebuie să facă instituțiile medicale

Ministerul Sănătății (MS) și Centrul Național Anticorupție (CNA) au lansat astăzi, 28 noiembrie 2023, concursul „Promotor al integrității în sănătate”. În cadrul unui eveniment, organizat la Chișinău, au fost oferite detalii despre acest proiect. „Pentru a participa la concurs, instituțiile medicale trebuie să depună pachetul...

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă
- fii sociabil -spot_img

Important

ultima ora