Parlicov: Tarifele la gazele naturale ar urma să scadă … la anul, la vară

spot_img

Tarifele la gazele naturale ar urma să scadă abia în a doua jumătate a anului viitor. Afirmația a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov, la emisiunea ”Dialog Deschis”.

Potrivit lui, pentru a fi reduse cifrele din facturi, trebuie mai întâi să consumăm gazele cumpărate anul trecut la prețuri foarte mari.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov susține că noul tarif pentru gaze va depinde de doi factori.

„În funcție de conjunctura de prețurile de achiziție din vară și stocurile pe care le vom putea face pentru iarna următoare, cred că, mai degrabă, tarifele la gazele naturale vor fi revizuite mai spre a doua jumătate, înspre toamna anului 2024. Am intrat în perioada caldă a acestui an cu stocuri mari de gaze de iarna trecută care au fost cumpărate la cu totul alte prețuri. Prețul pe care îl avem astăzi, cu care vindem consumatorilor și planificăm si vindem la iarnă, inlcude și costul gazului care a fost mai scump”.

Întrebat câte volume de gaze scumpe mai avem, oficialul nu a răspuns, dar a amintit cu ce cantitate am intrat în iarnă și s-a arătat convins că până în primăvară tot stocul va fi ars.

Victor Parlicov susține că „noi am intrat în luna aprilie 2023 cu peste 200 de mil de m3 gaz care costa o mie 100, cam așa. Asta-i ceea ce ne-a tras în sus, media ponderată a prețului gazelor, inclusiv pentru iarna asta, dar și cu acest preț până la sfârșitul acestei ierni vom ieși pe zero și vom amortiza complet acel preț de gaze scumpe și anul viitor mă aștept la reducerea prețurilor, numai dacă nu se va întâmpla ceva extraordinar pe piața globală de gaze”.

Amintim că, anul trecut Republica Moldova s-a împrumutat de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare cu 300 de milioane de euro pentru a-şi suplimenta stocurile de gaze. Banii au fost deja cheltuiţi, iar ultima achiziție a fost făcută pe 10 ianuarie, când preţurile la gaz erau mai mari decât acum. Această decizie a fost criticată de mai mulţi politicieni, însă Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii, a explicat că s-a grăbit să cheltuie toți banii de la BERD și să cumpere gaz cu prețuri mari pentru că ar fi fost iresponsabil să aștepte ca acestea să scadă și să nu asigure suficiente volume de gaze pentru iarnă. În prezent, prețul metrului cub de gaz pentru populație este de 18,05 lei.

Recomandăm și ..

Zguduieli, la nivel înalt: Premierul Recean și-a anulat un briefing, cu 20 de minute înainte de a începe

Premierul Dorin Recean a anulat briefing-ul de presă anunțat pentru astăzi, cu 20 de minute până a-l începe. Întâlnirea cu presa era planificată pentru ora 14:30, potrivit anunțul lui Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Cinci instituţii de învățământ general nu au activat astăzi din cauza lipsei energiei electrice. Alte șase școli au desfășurat lecțiile în regim online

Din cauza întreruperii alimentării cu energie electrică, urmare a condițiilor meteorologice din ultimele zile, cinci instituţii de învățământ general nu au activat astăzi, 28 noiembrie. Anunţul a fost făcut de Ministerul Educaţiei şi Cercetării al Republicii Moldova.

MEC: Cinci școli din țară nu au activat astăzi. Câte desfășoară lecțiile în regim online

Cinci instituții de învățământ general nu au activat astăzi, 28 noiembrie, din cauza întreruperii alimentării cu energie electrică, urmare a condițiilor meteorologice din ultimele zile. Alte șase școli au desfășurat lecțiile în regim online.  Potrivit Ministerului Educației și Cercetării (MEC) instituțiile care în continuare nu...

FOTO Cel mai longeviv arbore din Moldova, în pericol. Ministerul Mediului: există riscul de prăbușire sub influența ploilor și vântului

Cel mai longeviv arbore din Republicii Moldova, numit „Stejarul lui Ștefan cel Mare”, se află într-o stare puternic afectată de putrezirea lemnului și prezintă pericol de surpare sub greutatea proprie. Precizările au fost făcute de Ministerul Mediului. Potrivit autorităților, pentru prevenirea incidentelor, specialiștii recomandă...

Situația pe drumurile naționale: Unde se circulă în continuare cu dificultate

Zonele Căinari, Criuleni și Ștefan Vodă se confruntă în continuare condiții dificile de circulație, pe alocuri cu blocaje, din cauza zăpezii, anunță Administrația de Stat a Drumurilor.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă
- fii sociabil -spot_img

Important

ultima ora