Promo-LEX: Au fost folosite abuziv resursele administrative – toate au fost în favoarea PAS

spot_img

Pentru că a implicat un număr mai mic de candidați, campania electorală pentru turul doi al alegerilor locale generale a fost mai apatic decât cea din turul întâi s-a axat preponderent pe întâlnirile cu alegătorii, care au constituit 57% din totalul de 53 de activități de campanie observate. Constatarea aparține Promo-LEX.

Potrivit misiunii de observare Promo-LEX, cele mai multe activități au fost desfășurate de PAS – 45%, urmat de PSRM și PN – cu câte 12% fiecare, transmite tv8.md.

Din totalul activităților observate, cele mai multe au fost organizate în Bălți – 32%, Ungheni – 15% și Florești – 10%.

Misiunea de observare a Promo-LEX a constatat cel puțin 19 cazuri care pot fi calificate drept utilizare abuzivă a resurselor administrative. Toate au fost în favoarea candidaților PAS. „Este vorba despre implicarea în alegerile locale generale a președintei Maia Sandu (3 cazuri) și participarea în activități de campanie a premierului Dorin Recean (14 cazuri) și a Ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu (2 cazuri)”, se arată într-un raport al Promo-LEX.

În opinia Promo-LEX, implicarea în activitățile de campanie electorală a președintei, premierului și a altor persoane care dețin funcții publice încalcă principiul separării clare între instituțiile statului și partidele politice și nu asigură egalitatea șanselor concurenților electorali.

De asemenea, în perioada 30 octombrie – 12 noiembrie, Promo-LEX a identificat cel puțin nouă cazuri de discurs de ură, inclusiv două care au luat o formă mai gravă de manifestare – justificarea violenței și amenințarea. Alte două cazuri au reprezentat limbaj sexist, iar celelalte cinci au luat forma limbajului discriminator cu privire la dizabilitățile mintale.

De cele mai multe ori, cazurile identificate au avut la bază criteriul „apartenență politică” și au fost îndreptate împotriva politicienilor, membrilor partidelor politice și simpatizanților acestora. Cele nouă cazuri au fost distribuite de 1.735 de ori și vizualizate de peste 651 de mii de ori.

Precizăm că, în ziua turului II de scrutin, MO Promo-LEX va delega câte un observator static în 174 de secții de votare, iar în celelalte 442 de secții – procesul electoral va fi observat de 49 de echipe mobile formate din câte doi observatori.

Recomandăm și ..

Autoritățile își propun să premieze promotorii integrității în sănătate

Autoritățile își propun să premieze promotorii integrității în sănătate, care vor fi selectați prin concurs.

Virgin Atlantic testează primul zbor transatlantic al unei aeronave Boeing 787 alimentată integral cu combustibil ecologic

Virgin Atlantic testează azi primul zbor transatlantic al unei aeronave Boeing 787 alimentată integral cu combustibil ecologic, obținut în principal din ulei de gătit uzat, grăsime animală reziduală și deșeuri din plante.

Situația pe drumurile naționale: La Căinari, Criuleni și Ștefan Vodă se înregistrează condiții dificile de circulație

În prezent, circulația pe toate drumurile publice naționale se desfășoară în condiții de iarnă. Despre aceasta anunță Administrația de Stat a Drumurilor (ASD). „Echipele noastre de drumari depun eforturi susținute în desfășurarea lucrărilor de deszăpezire, combaterea lunecușului, răspândirea materialului antiderapant și lărgirea părții carosabile, pentru...

1 deces din cauza COVID-19 și 223 de cazuri noi de coronavirus, înregistrate în Republica Moldova

6443 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, majoritatea fiind la copii de până la 14 ani, au înregistrate în perioada 20-26 noiembrie 2023.

Elevii din 5 școli nu au mers nici marți la școală. Alte 6 instituții din Moldova au făcut lecțiile online 

Cinci instituții de învățământ general din Republica Moldova nu au activat, pe 28 noiembrie, din cauza întreruperii energiei electrice. Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației și Cercetării. Alte șase școli, potrivit Ministerului, au desfășurat lecțiile în regim online. Ministerul Educației a declarat că...

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă
- fii sociabil -spot_img

Important

ultima ora