Presa din România: Partidul pro-european al Maiei Sandu nu a câștigat niciun mandat de primar la alegerile locale

spot_img

Partidul de guvernământ din Republica Moldova, Partidul Acţiune şi Solidaritate, al preşedintei Maia Sandu, nu a câştigat niciun mandat de primar în cele 11 municipii ale ţării în care au avut loc alegeri locale, transmite hotnews.ro.

După ce în primul tur a pierdut Chişinăul, dar şi municipiile Cahul, Ceadîr-Lunga, Hînceşti, Orhei, Soroca şi Străşeni, PAS a pierdut, duminică, în turul al doilea al alegerilor locale, şi municipiul Ungheni. Aici, datele centralizate de Comisia Electorală Centrală arată că independentul Vitalie Vrabie s-a impus cu 57.58% în faţa reprezentantului PAS Dionisie Ternovschi.

De altfel, Ungheni a fost singurul municipiu din turul doi în care formaţiunea politică a Maiei Sandu a avut candidat.

La Bălţi, reprezentantul formaţiunii Partidul Nostru, Alexandr Petkov, a câştigat turul al doilea cu 59,63%, învingându-l pe candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Maxim Moroşanu, care a întrunit 40,37% din voturile electoratului.

La Comrat au intrat în turul al doilea doi independenţi, Serghei Anastasov obţinând victoria în faţa lui Nicolai Dudoglo cu un scor de 58,52% la 41,48%.

În municipiul Edineţ, primar a fost ales Constantin Cojocari de la Liga Oraşelor şi Comunelor, care a fost votat 51,64% dintre electori, în condiţiile în care contracandidatul său, Oleg Sanduleac de la PSRM, a obţinut 48,36% din voturi.

Potrivit legislaţiei electorale din Republica Moldova, în turul al doilea, alegerile se declară valabile dacă la acesta participă cel puţin 20 la sută din numărul persoanelor înscrise în listele electorale din acea localitate, condiţie îndeplinită la scrutinul de duminică, după cum a anunţat preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman. Câştigător este desemnat candidatul care întruneşte cele mai multe voturi.

În 617 localităţi, printre care şi municipiul Chişinău, primarul a fost ales din primul tur cu peste jumătate din voturile valabil exprimate. În primul tur, Partidul Acţiune şi Solidaritate a obţinut cele mai multe mandate – 225, însă niciunul într-un municipiu, urmat de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova cu 99 de mandate. Alţi 83 dintre primarii aleşi în primul tur au candidat independent, iar 73 din partea Partidului Social Democrat European.​

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a declarat într-un raport după primul tur de scrutin că decizia de interzicere a unor candidaţi a “limitat alegerea alegătorilor şi a dus la curse necompetitive în unele localităţi mai mici”.

Recomandăm și ..

Parlamentul României a ADOPTAT o rezoluţie privind perspectiva europeană a Republicii Moldova, Ucrainei, Georgiei şi Balcanilor de Vest

O rezoluţie privind perspectiva europeană a Republicii Moldova, Ucrainei, Georgiei şi Balcanilor de Vest, a fost adoptat, astăzi, de Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului României, cu majoritate de voturi.

ANSP: Pe parcursul săptămânii precedente au fost înregistrate 223 de cazuri de Covid și un deces provocat de infecție

Pe parcursul săptămânii precedente au fost înregistrate 6443 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), majoritatea fiind la copii de până la 14 ani (64%). Din numărul bolnavilor 221 au fost spitalizați, informează Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Laura Codruța Kovesi, mesaj pentru Republica Moldova la EUROSFAT 2023: Trebuie să detectăm mai bine fraudele

Șefa Parchetului European, Laur Codruța Kovesi, a transmis un mesaj pentru Moldova în cadrul forumului EUROSFAT 2023. Oficiala a menționat că în următorii ani Moldova urmează să beneficieze de numeroase fonduri europene, însă autoritățile vor trebuie să aibă grijă să nu se producă fraude. Kovesi...

Expert: Guvernul R. Moldova se confruntă cu probleme majore în cea ce privește încasările bugetare, în special din TVA

Expertul în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, spune că în acest an, Guvernul Republicii Moldova se confruntă cu probleme majore în cea ce privește încasările bugetare, în special din TVA. Potrivit expertului economic, în anul curent,...

Alți 250 de copii instruiți de polițiștii de patrulare din nord în…

Alți 250 de copii instruiți de polițiștii de patrulare din nord în două zile. Colegii le-au vorbit micuților despre siguranța lor în stradă, acasă, în mediul online, dar și cum ar trebui să se comporte în calitate de pietoni sau pasageri❗

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă
- fii sociabil -spot_img

Important

ultima ora