Statele Unite și Germania speră să determine Ucraina să negocieze cu Rusia – prin livrări de armament bine „țintite”, dezvăluie tabloidul Bild citând surse guvernamentale anonime, scrie news.ro.
Însă președintele american Joe Biden și cancelarul german Olaf Scholz nu plănuiesc să exercite presiuni, în mod direct, asupra președintelui Volodimir Zelenski să negocieze.
Primii doi donatori militari au Kievului plănuiesc să livreze exact atât armament, calitativ și cantitativ, cât Ucraina să țină linia frontului și să aibă o poziție de negociere puternică, dar nu cât să elibereze teritoriul cucerit de ruși, scrie Bild.
„Zelenski trebuie să-și dea seama că lucrule nu pot să continue așa. Fără nicio cerere din afară”, declară sursa citată de Bild.
„El trebuie să se adreseze națiunii din propria voință și să explice că trebuie deschise negocieri”, potrivit acestei surse.
În cazul în care Kievul și Moscova nu ajung la un acord să deschidă negocieri, atunci Berlinul și Washingtonul speră ca linia frontului să se „solidifice” și conflictul să „înghețe” fără acorduri oficiale.
„E ca la Minsk, dar fără Minsk”, declară această sursă Bild, referindu-se la Acordurile de la Minsk din 2014-2015, prin care s-a încercat să se pună capăt Războiului din Donbas, dar care a condus în realitate la Războiul din Ucraina.
Kyiv Independent scrie că nu a putut să verifice aceste dezvăluiri.
În contextul în care alianța în favoarea Kievului se confruntă cu provocări tot mai mari, presa scrie că Occidentul vrea să „împingă” Ucraina să negocieze cu Rusia și să facă concesii.
Oficiali din Occident neagă aceste dezvăluiri și subliniază că orice negocieri de pace cu Moscova sunt decizia Ucrainei.
„Nu avem cunoștință despre vreo discuție cu Ucraina despre negocieri în afara structurii «Formulei de Pace»”, planul în zece puncte al lui Zelenski, declară un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel.
Zelenski a negat că aliații ar exercita presiuni asupra sa pentru a deschide negocieri.
„Niciunul dintre partenerii noștri nu exercită presiuni asupra noastră să ne așezăm la masa negocierilor cu Rusia, să vorbim cu ea și să-i dăm ceva”, dădea el asigurări la începutul lui noiembrie.