Vlad Filat: Cu mare îngrijorare și regret constat că Republica Moldova nu mai este o democrație, ci o dictatură tipică

spot_img
spot_img

Vlad Filat a expediat o scrisoare deschisă

Ambasadorului SUA în Republica Moldova
Șefului Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova
Ambasadorilor Misiunilor Diplomatice ale țărilor membre ale UE acreditate în Republica Moldova

Excelențe,

În calitate de cetățean al Republicii Moldova, de Președinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova, dar şi de Prim-ministru al Republicii Moldova în perioada 2009-2013, vă adresez acest mesaj deschis.

Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii au susținut constant dezvoltarea socială și economică a Republicii Moldova. Acest suport a devenit deosebit de puternic începând cu anul 2009, când cetățenii RM au declarat clar că aleg modelul de dezvoltare politic, social și economic al Uniunii Europene.

Începând cu 2009, indiferent de furtunile politice care le-a trăit Republica Moldova, unele dintre care au zdruncinat puternic democrația noastră fragilă, toate guvernele de la Chișinău au menținut vectorul integrării europene. Iar proiectele realizate în comun cu suportul UE și al SUA, au contribuit esențial la consolidarea capacităților economiei naționale, la modernizarea și extinderea infrastructurii sociale și economice, precum și la creșterea nivelului de viață al oamenilor Moldovei.

În prezent Republica Moldova parcurge o criză extraordinară, care este în același timp una politică, socială, economică, demografică, culturală și civilizațională. Amestecul de incompetență, iresponsabilitate, imaturitate și egoism al guvernării actuale a transformat Republica Moldova într-o dictatură autentică. Libertatea gândirii și a vorbirii, precum și libertatea alegerii nu mai există în Moldova. Instituțiile de stat au fost subordonate politic și servesc nevoile și interesele grupului politic de la guvernare și nu mai servesc poporul și legea. Dictatura politică a adus poporul Republicii Moldova în pragul sărăciei, al degradării sociale și culturale.

În această atmosferă infectată de presiuni, amenințări și frică au fost desfășurate alegerile generale locale, care s-au încheiat cu votul din 5 și din 19 noiembrie. Procesul electoral a fost atacat, fraudat și corupt de PAS cu buna știință a dnei Președintă Sandu. Guvernarea PAS a folosit impertinent resursele administrative pentru a determina un scor electoral cât mai favorabil grupului PAS. În calitate de „instrumente de convingere” PAS a folosit procuratura și CNA, SIS și Agenția Națională pentru Integritate, CEC și Consiliul Coordonator al Audiovizualului, precum și multe alte instituții de stat. Rezultatele acestor alegeri nu reflectă votul oamenilor, ci efortul PAS de a frauda procesul electoral; de a corupe candidații și alegătorii și de a îngrădi libertatea gândirii, vorbirii și alegerii. Este simplu de demonstrat că fără fraudă, corupere și presiuni, scorul PAS ar fi ajuns doar la 60% din cel declarat de CEC.

Cu mare îngrijorare și regret constat că Republica Moldova nu mai este o democrație, ci o dictatură tipică. Fapt greu de înțeles în contextul secolului XXI în centrul Europei civilizate. Iar acest lucru este inacceptabil pentru că cetăţenii Republicii Moldova au ales calea democraţiei şi integrării europene. Astăzi este de datoria noastră, dar şi a dvs., partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova, să intervenim decisiv şi să salvăm democraţia. Şi acest lucru încă mai poate fi făcut.

Excelențe, înțeleg ce presupune mandatul diplomatic și care sunt misiunile lui.

La fel sunt conștient cât de mult deja ați făcut pentru poporul Republicii Moldova și pentru ca această țară să fie parte a lumii democratice civilizate. Și, totuși, vă solicit public, să vă implicați în salvarea democrației în Republica Moldova, care înseamnă și salvarea sorților oamenilor acestui popor.

Astăzi Republica Moldova are mai mare nevoie de asistență intelectuală și morală decât de asistență financiară și materială. Or, asistența financiară și materială oferită unor decidenți incompetenți și imorali va genera rezultate diferite de cele care le așteptați în calitate de parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova.

Astăzi vă rog să fiți ghidul nostru spre democrație, să fiți exemple vocale de cultură și moralitate democratică. Pentru că democrația nu este doar un set de norme – democrația este un spirit și o cultură. Fără spirit și cultură, democrația devine o ficțiune după care se ascunde o dictatură. De asta, astăzi vă îndemn să fiți exemplele noastre vorbitoare.

Președintele SUA, Theodore Roosevelt ne-a lăsat câteva înțelepciuni, care vorbesc despre problemele Republicii Moldova în materie de democrație și dezvoltare socială:

  • 1. „Votul este ca o armă: utilitatea lui depinde de înțelepciunea celui care mânuiește arma”.
  • 2. „Să știi ce e corect nu înseamnă mult dacă nu faci ce e corect”.
    Modul în care grupul PAS a ales să folosească instrumentele guvernării confirmă imaturitatea, iresponsabilitatea și imoralitatea lor.

Insist asupra implicării dvs., a partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova pentru că acum Moldova este extrem de vulnerabilă social și economic. Confruntăm provocări prea dificile pentru starea noastră socială și economică prea precară. În aceste condiții avem nevoie de energia și înțelepciunea dvs. pentru a asigura un proces democratic și liniștit de tranziție a puterii.

Trebuie să ne pregătim pentru anii 2024 și 2025. În acești ani urmează să fie desfășurate alegerile prezidențiale și cele parlamentare. Asta înseamnă că avem puțin timp pentru a înlătura problemele sistemice acute, care au distorsionat puternic procesul electoral în contextul alegerilor locale generale din 2023.

Propunerile Partidului Liberal Democrat din Moldova sunt logice și pot asigura organizarea unor procese electorale corecte și libere în 2024 și 2025, în spiritul unei democrații autentice.

Cred că grupul PAS trebuie imediat să înceapă procesul de depolitizare a instituțiilor de stat. Punctele de pornire trebuie să fie Serviciul de Informații și Securitate, Procuratura, CNA și Poliția. Aceste instituții trebuie să servească legea și nu puterea politică.
Cred că este nevoie de implicat opoziția în procesul de guvernare pentru a arăta deschidere față de toate grupurile sociale, dar și pentru a demonstra transparență și integritate.
Este nevoie de o democratizare și transparentizare a actului de guvernare pentru a recupera încrederea oamenilor în instituțiile de stat și în procesul electoral.

Cred că PAS trebuie să invite opoziția în Comisia Electorală Centrală și să ofere opoziției 6 sau chiar 7 membri din 9. Această schimbare va spori încrederea în corectitudinea procesului electoral. Dacă PAS nu are nimic de ascuns, atunci ei sunt primii interesați ca opoziția să preia responsabilitatea pentru activitatea CEC.

Cred că PAS trebuie să invite opoziția în Consiliul Coordonator al Audiovizualului și, la fel ca în cazul CEC, să ofere opoziției conducerea acestei instituții. Informarea obiectivă a societății și combaterea manipulării și dezinformării este un obiectiv comun, nu este doar al guvernării. În acest context, grupul PAS trebuie să ofere opoziției și conducerea companiei publice Teleradio-Moldova. Astfel și opoziția, și guvernarea vor avea acces egal la posturile publice.

Cred că PAS trebuie să invite opoziția în Curtea de Conturi. Aceasta este o autoritate specializată în auditarea eficienței cheltuirii banilor publici și PAS primii sunt interesați ca societatea, inclusiv opoziția, să aibă încredere în legalitatea și eficiența cheltuirii banilor publici.

Aceste acțiuni ar determina revenirea Moldovei în rândul democrațiilor și ar contribui la recuperarea echilibrului social – aspecte absolut necesare pentru realizarea unor procese electorale corecte și libere.

Încă o dată Vă mulțumesc pentru asistența extraordinară oferită poporului Republicii Moldova și pentru deschiderea de a susține și integrarea Republicii Moldova în rândul democrațiilor europene avansate.

Cu deosebită considerație,

Vlad Filat,
Președinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova,
Prim-ministru al Republicii Moldova
în perioada septembrie 2009 – aprilie 2013

Recomandăm și ..

Vărsătorii se bucură de succes și recuperări neașteptate: Află ce-ți prezic astrele

Conjuncția dintre Mercur și Venus aduce o zi de introspecție și armonie emoțională. Nativii fiecărui semn zodiacal vor simți influența acestui eveniment, fie că este vorba de relații, carieră sau dezvoltare personală. Arhetipurile astrologice ne îndeamnă să căutăm echilibrul și să ne ascultăm inima. Horoscopul zilei ar putea dezvălui perspective personalizate și căi...

Țara europeană în care mai mult de o treime dintre prostituatele înregistrate legal sunt românce

Numărul prostituatelor înregistrate legal în Germania este în creştere, dar rămâne sub cel anterior pandemiei, potrivit datelor oficiale publicate vineri, informează agenţia DPA. Astfel, la finele anului 2023 erau înregistrate în Germania circa 30.600 de prostituate, număr în creştere cu 8,3% faţă de cel din anul precedent, dar sub cel de 40.400 de la sfârşitul...

Conversia la letonă a școlilor ruse, aprobată de Curtea de la Riga

Curtea Constituţională a Letoniei a validat vineri conversia la letonă a şcolilor publice în limba rusă, hotărând că o astfel de reformă şcolară este în conformitate cu Constituţia acestei ţări baltice şi cu angajamentele sale internaţionale, notează AFP citată de Agerpres. Când Letonia şi-a recâştigat independenţa faţă de Uniunea Sovietică în 1991, a moştenit...

OPINIE. Critici dure în adresa instituțiilor de drept din partea fostului șef al CFM,…

OPINIE. Critici dure în adresa instituțiilor de drept din partea fostului șef al CFM, Oleg Tofilat în "Cazul pistolarului". "Pe vremea mea la CFM adesea vedeai câte vreo 30 de mamifere din organele de securitate - cutezătoare și extrem de curioase - numai împrejurul sediului central. Cu mașini, camere, aparatură de filaj. Ținând cont...

O femeie din Telenești, salvată după ce s-a înecat în timpul mesei

O femeie de 31 de ani dintr-o localitate din raionul Telenești a fost salvată de la sufocare după ce s-a înecat cu o bucată de carne în timpul mesei. Incidentul a avut loc pe  10 iulie, atunci când a parvenit un apel pentru acordarea asistenței medicale de urgență.  Apelanta fiind pe fir cu operatorul 112,...

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

Important

ultima ora