CEC: Referendumul privind aderarea la UE nu poate fi în aceeași zi cu alt scrutin

spot_img
spot_img

Referendumul republican privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, propus de șefa statului Maia Sandu, nu poate fi organizat în aceeași zi cu alte alegeri, susține secretarul Comisiei Electorale Centrale, Alexandru Berlinschi.

Funcționarul susține că orice plebiscit poate fi organizat cu 60 de zile înainte sau după un al scrutin, iar CEC va începe procesul de organizare a referendumului după ce legislativul va adopta o hotărâre în acest sens, anunță Vocea Basarabiei.

„Data Referendumului republican se stabilește printr-o hotărâre a Parlamentului care nu poate avea loc mai devreme decât 60 de zile de la data adoptării hotărârii Parlamentului. Referendumul republican nu poate avea loc în ziua alegerilor parlamentare, prezidențiale sau a celor locale generale, nici cu 60 de zile înainte sau cu 60 de zile după ziua desfășurării alegerilor”, a menționat Alexandru Berlinschi pentru Radio Moldova.

Conform Codului Electoral, alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova se organizează în termen de două luni de la data la care a intervenit vacanța funcției de Președinte al Republicii Moldova. Iar data alegerilor prezidențiale se stabilește prin hotărâre a Parlamentului, cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua alegerilor. Precizăm că mandatul președintei Maia Sandu va expira la 23 decembrie 2024.

Amintim că, în mesajul său, la trei ani de mandat, președinta Maia Sandu ia solicitat Parlamentului să organizeze în toamna anului viitor un referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Șefa statului vrea ca „vocea cetățenilor să fie hotărâtoare” în sprijinul politicii sale pentru integrarea europeană a țării noastre.

The post CEC: Referendumul privind aderarea la UE nu poate fi în aceeași zi cu alt scrutin appeared first on Omniapres.

MAI MULT OMNIAPRES

Recomandăm și ..

Week-end de vârf pentru pub-urile englezești: Fanii se pregătesc de finala Anglia – Spania din cadrul Euro 2024

Pub-urile, supermarketurile şi restaurantele din Anglia vor avea un weekend de vârf, pe măsură ce fanii se pregătesc să urmărească finala Anglia-Spania de la turneul Euro 2024 din Germania şi finalele de la Wimbledon.

Calendarul Zilei // 29 de ani de la semnarea de către Republica Moldova a documentelor de aderare la Consiliul Europei

Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 13 iulie.

Renato Usatîi: Moldova trebuie să devină republică prezidențială!

Moldova trebuie să devină republică prezidențială, în fruntea căreia se va afla un om care va lua decizii și va purta responsabilitate pentru tot ce se întâmplă. Opinia a fost expusă de către președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, în cadrul interviului cu Andrei Andrievschi. „În cei 30 de ani de prostie, corupție, tâlhărie și bădărănie a...

Vărsătorii se bucură de succes și recuperări neașteptate: Află ce-ți prezic astrele

Conjuncția dintre Mercur și Venus aduce o zi de introspecție și armonie emoțională. Nativii fiecărui semn zodiacal vor simți influența acestui eveniment, fie că este vorba de relații, carieră sau dezvoltare personală. Arhetipurile astrologice ne îndeamnă să căutăm echilibrul și să ne ascultăm inima. Horoscopul zilei ar putea dezvălui perspective personalizate și căi...

Țara europeană în care mai mult de o treime dintre prostituatele înregistrate legal sunt românce

Numărul prostituatelor înregistrate legal în Germania este în creştere, dar rămâne sub cel anterior pandemiei, potrivit datelor oficiale publicate vineri, informează agenţia DPA. Astfel, la finele anului 2023 erau înregistrate în Germania circa 30.600 de prostituate, număr în creştere cu 8,3% faţă de cel din anul precedent, dar sub cel de 40.400 de la sfârşitul...

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

Important

ultima ora