Regulamentul pentru selectarea procurorului general va fi modificat. Vor fi incluse noi prevederi. Acestea deja au fost discutate cu membrii Consiliului Superior al Procurorilor. Discuții sunt inclusiv cu reprezentanții Comisiei Europene. Regulamentul nu va schimba criteriile de selecție a procurorului, dar va detalia procedura de concurs și anumite acțiuni ale Consiliului Superior al Procurorilor în cazul unor eventuale situații.
OFERTĂ SPECIALĂ în luna decembrie apartament nou în Bucuresști cu reparație la cheie la doar € 999 m²
Precizările au fost făcute de ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru. Ea a adăugat că regulamentul va fi discutat și pe parcursul săptămânii viitoare, ulterior va fi expus discuțiilor publice și aprobat.
La emisiunea „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV, Veronica Mihailov-Moraru a menționat că regulamentul pentru selectarea procurorului general va fi modificat.
„Și noi regretăm enorm de mult faptul concursul organizat și petrecut ore în șir, pentru intervievarea candidaților pentru funcția de procuror general, dar în același timp am constatat această discrepanță majoră în procedura de vot și am făcut transparent tot acest aspect. (…) Într-adevăr noi ne-am gândit la modificarea regulamentului pentru a include careva prevederi, care să evite pe viitor astfel de situații, fiindcă o astfel de situație nu ne dorim să se petreacă din nou. Este absolut necesar să avem funcția de procuror general stabilă, ca o persoană să-și asume această funcție. (…) Noi am examinat în câteva ședințe tehnice, cu membrii Consiliului Superior al Procurorilor, regulamentul și care ar fi opțiunile de ajustare a acestuia. Am discutat mai multe opțiuni. În același timp avem discuții și cu Comisia Europeană, în vederea solicitării de opinie, cum văd ei careva schimbări. Este important ca în tot acest proces de ajustare să nu să se schimbe regulile mult, în esențial. Regulile de ajustare tehnice să fie cât mai minimalizate, ca să nu să se creeze impresia că sunt alte condiții”, a comunicat ministra.
Veronica Mihailov-Moraru a ținut să precizeze că „regulamentul, în același timp, nu schimbă criteriile de selecție a procurorului”.
„Noi avem lege, iar legea prevede foarte clar care sunt criteriile. Regulamentul detaliază procedura de concurs și respectiv anumite acțiuni a Consiliului Superior al Procurorilor – cum să procedeze în cazul în care situația „a”, „b”, „c”. Urmează să definitivăm, am făcut un draft de propuneri la acest regulament, urmează să-l mai discutăm pe parcursul săptămânii viitoare și ulterior să anunțăm concursul. (…) Noi o să-l expunem și discuțiilor publice, după care îl vom aproba la una din ședințele următoare ale Consiliului”, a declarat ministra.
***
Urmare a desfășurării concursului pentru selectarea procurorului general, pe 28 februarie 2024 Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a anunțat despre anularea acestuia. S-a întâmplat după ce concursul fusese câștigat de procurorul-șef adjunct al Procuraturii Anticorupție (PA) Octavian Iachimovschi. CSP și-a argumentat decizia prin faptul că fusese constatată o greșeală în acordarea punctajului pentru unul din cei patru participanți. O zi mai târziu, pe 29 februarie, membra CSP Olesea Vîrlan a anunțat că, „din greșeală”, a acordat un punctaj mai mic decât ar fi trebuit candidatului Ion Munteanu – actualul procuror general interimar. Vîrlan a precizat că i-a acordat 3,5 puncte, însă, în realitate, ar fi trebuit să fie 8,5. Pe 4 martie, Olesea Vîrlan a demisionat.
Între timp, pe 1 martie, șefa PA a anunțat că inițiază proces penal privind anularea concursului. Dragalin a spus că va investiga chiar ea desfășurarea și rezultatele concursului. „Nu am primit indicații, încurajări sau instrucțiuni”, a precizat șefa PA.