Irina Vlah vine cu un Apel privind necesitatea suspendării din funcţie a Preşedintelui Maia Sandu

spot_img
spot_img

Irina Vlah, fondatoarea „Platformei Moldova”, declară că atunci când a fost învestită în funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, Maia Sandu a depus jurământul, care este prevăzut în Articolul 79 alin. 2 din Constituţie: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea propășirii Republicii Moldova, să respect Constituția şi legile țării, să apăr democrația, drepturile şi libertățile fundamentale ale omului, suveranitatea, independența, unitatea şi integritatea teritorială a Moldovei”.

Atunci când a fost învestită în funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, Maia Sandu a depus jurământul, care este prevăzut în Articolul 79 alin. 2 din Constituţie: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea propășirii Republicii Moldova, să respect Constituția şi legile țării, să apăr democrația, drepturile şi libertățile fundamentale ale omului, suveranitatea, independența, unitatea şi integritatea teritorială a Moldovei”, mai spune Irina Vlah.

Acum, peste trei ani şi jumătate, constatăm că Maia Sandu şi-a încălcat flagrant propriul jurământ. Astfel, ea nu a apărat democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului. Ba mai mult, ea a fost cea care i-a adus la guvernare, a tolerat şi chiar a dat undă verde celui mai mare dezmăţ antidemocratic din istoria statului independent Republica Moldova. Echipa Maiei Sandu a instituit de facto în ţară o dictatură adevărată, în care se încalcă cele mai elementare drepturi ale omului – de la dreptul la libera exprimare până la dreptul la asociere.

Principiul separării puterilor în stat a fost distrus, principiul prezumţiei nevinovăţiei – încălcat constant, accesul la o justiţie liberă şi independentă a devenit mult mai anevoios, nediscriminarea cetăţenilor pe diferite criterii – compromisă etc. Maia Sandu a fost şi este participantă activă la acest dezmăţ antidemocratic, inclusiv prin promulgarea mai multor legi cu vădit caracter abuziv. Ca să nu mai vorbim de faptul că noi suntem martori cum, contrar Constituţiei, ideologia unui partid este promovată ca ideologie la nivel de stat, iar evenimentele din ultimii ani servesc drept indicii că Republica Moldova este un stat capturat, ceea ce este un motiv în plus pentru a examina acţiunile echipei Maiei Sandu inclusiv prin prisma uzurpării puterii în stat, care, conform, Legii Supreme, este cea mai gravă crimă împotriva poporului, constată Irina Vlah.

Dat fiind cele menţionate, mă adresez către deputaţii din Parlament să apeleze la Articolul 89 din Constituţie – Suspendarea din funcție a Preşedintelui Republicii Moldova. Pentru iniţierea acestei proceduri, este suficient votul a o treime din deputaţi. E important ca procedura să fie demarată atât pentru a-i cere socoteală Maiei Sandu de ce a încălcat jurământul pe care l-a depus la învestirea în funcţie, cât şi pentru tot dezmăţul antidemocratic şi anticonstituţional pe care l-a făcut echipa sa în anii de aflare la guvernare.

Totodată, acesta va fi şi un test pentru deputaţii din fracţiunea majoritară a PAS, care, fie vor trebui să recunoască fărădelegile Maiei Sandu şi să o suspende din funcţie, fie să o acopere, devenind astfel pasibili de răspundere ulterior, notează Irina Vlah, fondatoarea „Platformei Moldova”

Recomandăm și ..

NM Espresso: în Moldova va fi și mai cald, cerealele ucrainene vorverificări, impozitul pe avere va crește

Moldova și NATO Moldova este interesată de experiența și asistența Alianței Nord-Atlantice în modernizarea sectorului de securitate și apărare. Așa a declarat ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, vorbind la summitul NATO de la Washington, dedicat aniversării a 75 de ani de la înființarea Alianței. NATO a remarcat că sprijină eforturile autorităților moldovenești în...

NO COMMENT (VIDEO) Aventurile unui șmecher cu BMW pe străzile Chișinăului

Manevrele tupeiste efectuate de șoferul grăbit al unui BMW pe o stradă din sectorul Rîșcani au devenit virale pe internet, după ce a fost filmat de camerele de bord a altui automobil implicat în trafic

Vărsătorii se bucură de succes și recuperări neașteptate, iar nativii Berbec sunt îndemnați astăzi să se odihnească: Ce-ți prezic astrele

Conjuncția dintre Mercur și Venus aduce o zi de introspecție și armonie emoțională. Nativii fiecărui semn zodiacal vor simți influența acestui eveniment, fie că este vorba de relații, carieră sau dezvoltare personală. Arhetipurile astrologice ne îndeamnă să căutăm echilibrul și să ne ascultăm inima.

Fostul viceguvernator al BNM, Arcadie Albul, a decedat: Un specialist remarcabil și un exemplu de devotament și integritate

Fostul viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Arcadie Albul, s-a stins din viață. Anunțul trist a fost făcut de reprezentanții instituției, care au lăsat și un mesaj de condoleanțe familiei îndoliate. „Este o pierdere care lasă un gol imens în inimile celor care l-au cunoscut”, se arată în mesaj.

CSM răspunde Procuraturii Generale în privința „multiplelor peregrinări” ale dosarului de azil al cetățeanului turc omorât: „Se datorează unor incidente procesuale, cât și acțiunilor unor autorități”

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a venit cu precizări în contextul omorului cetățeanului turc care era anunțat în căutarea internațională, dar nu a fost extrădat din R. Moldova timp de doi ani. Instituția susține că afirmația Procuraturii Generale, potrivit căreia „hotărârea pe fondul cauzei, și anume menținerea deciziei Inspectoratului General pentru Migrație (IGM), a...

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

Important

ultima ora