Ucraina a primit primele avioane de luptă F-16 după o lungă aşteptare

spot_img
spot_img

Prima livrare de avioane de luptă F-16 de la aliaţii NATO a ajuns în Ucraina, într-o mişcare mult aşteptată care ar putea spori capacitatea ţării devastate de război de a respinge atacurile ruseşti, scrie Bloomberg.

Termenul-limită pentru transferul avioanelor de luptă fabricate în SUA era sfârşitul acestei luni şi a fost respectat, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, care au vorbit cu Bloomberg sub rezerva anonimatului. Numărul avioanelor este mic, au precizat acestea, fără a oferi o cifră.

Nu este clar dacă piloţii ucraineni, care s-au antrenat cu aliaţii lor occidentali în ultimele luni, vor putea utiliza imediat avioanele de luptă sau procesul va dura mai mult, au mai spus sursele Bloomberg.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării din Ucraina, Diana Davitian, a refuzat să comenteze.

A fost nevoie de mai mult de un an pentru a ajunge aici. Preşedintele Joe Biden a renunţat la opoziţia sa faţă de trimiterea avioanelor F-16 în Ucraina în mai 2023, după rugăminţile repetate ale preşedintelui Volodimir Zelenski şi ale aliaţilor NATO de a permite transferul lor.

Acest lucru a venit în paralel cu o dezbatere intensă cu privire la faptul dacă avioanele F-16 vor oferi Ucrainei vreun avantaj decisiv pe câmpul de luptă. Unii pun la îndoială acest lucru.

Livrarea avioanelor a fost îngreunată de întârzieri, de probleme legate de piesele de schimb şi de o barieră lingvistică între piloţii ucraineni şi instructorii lor străini. De asemenea, planificatorii sunt îngrijoraţi de faptul că ţara nu are suficiente piste, iar cele pe care le are sunt vulnerabile la atacurile ruseşti.

Până în prezent, piloţii ucraineni s-au antrenat pe F-16 în străinătate, inclusiv în SUA. Între timp, câmpul de luptă s-a schimbat, ambele părţi bazându-se din ce în ce mai mult pe drone ieftine, iar Rusia consolidându-şi apărarea aeriană.

Chiar dacă este mic la început, transferul de avioane ar trebui, în timp, să ajute Kievul să-şi construiască capacitatea de a afecta superioritatea aeriană a Rusiei, care a permis Kremlinului să decimeze infrastructura energetică a ţării, ducând la pene de curent continue.

 

În România, primele trei trimestre s-au încheiat cu investiţii imobiliare în valoare totală de aproape 650 milioane de euro

Primele trei trimestre din 2024 s-au încheiat cu investiţii imobiliare în valoare totală de aproape 650 milioane de euro în România, în creştere de aproximativ 3 ori comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, România înregistrând cea mai bună performanţă în comparaţie cu celelalte cinci economii majore din Europa...

Recomandăm și ..

Un cadavru îngropat de 25 de ani într-o pivniță din Austria a fost descoperit în timpul unor lucrări de renovare

Poliţia austriacă caută indicii după descoperirea unui cadavru în pivniţa unui imobil din Viena, ancheta sa dezvăluind marţi, 10 decembrie curent, că acesta a fost îngropat în acel loc în urmă cu 25 de ani, relatează digi24.ro. În aprilie, nişte muncitori au găsit cadavrul înfăşurat ermetic în saci de plastic şi îngropat într-o pivniţă din...

Prăbuşirea regimului Assad: Iranul a repatriat 4000 de cetăţeni ai săi din Siria

Iranul, susţinător ferm al preşedintelui sirian înlăturat de la putere, a repatriat 4.000 de cetăţeni iranieni din Siria după ce Damascul a fost cucerit de rebeli şi după prăbuşirea regimului Assad duminica aceasta, a anunţat guvernul iranian, informează AFP, citat de Agerpres.

Dan Perciun: „Majorarea lefurilor cadrelor didactice cu 35% nu este realistă, cât de mult nu ne-am dori”

Solicitarea privind majorarea lefurilor cadrelor didactice cu 35% nu este realistă, însă mai mulți angajați din sistemul educațional vor beneficia în 2025 de ajutor țintit. Declarația aparține ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun, și a fost făcută în cadrul emisiunii Rezoomat, difuzată la RLIVE TV. „Bineînțeles că nu o să putem să acomodăm integral solicitare...

Maia Sandu este distinsă cu Premiul European „Richard Coudenhove-Kalergi”

Președinta Maia Sandu a fost onorată cu Premiul European „Richard Coudenhove-Kalergi”, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Bruxelles. Premiul este acordat liderilor și personalităților care promovează unitatea europeană, democrația și valorile comune pe continentul nostru. Distincția este inspirată de viziunea fondatorului Uniunii paneuropene, diplomatul și filozoful Richard von Coudenhove-Kalergi. Printre laureații premiului se numără...

Partidele pro-europene din România anunță un program de guvernare comun și un posibil candidat unic la prezidențiale

Partidele pro-europene - PSD, PNL, USR, UDMR și Grupul parlamentar al minorităților naționale - au anunțat, marți seara, la finalul primei runde de consultări politice, angajamentul pentru un program de guvernare comun și susținerea unui posibil candidat comun pentru alegerile prezidențiale, transmite Agerpres.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

TELEX LIVE