Creșterea economică robustă este un impediment pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, consideră economistul Viorel Gîrbu.
Într-un comentariu pentru „Teleradio-Moldova”, expertul a menționat că țara noastră ar avea nevoie de 60 de ani ca să ajungă la nivelul mediu de dezvoltare a Uniunii Europene, dacă va înregistra în continuare o creștere economică de doar 3,5 la sută anual, transmite radiomoldova.md.
„Trebuie să ne asigurăm un nivel înalt de dezvoltare economică și să nu așteptăm ca cineva să ne ofere ceva.
PIB-ul Republicii Moldova este de 13%-15% din Produsul Intern Brut al Uniunii Europene. Noi trebuie să majorăm PIB-ul acesta de șase ori. Dacă o să avem o creștere economică de 10%, noi vom reuși să ne dublăm PIB-ul timp de șapte ani. Republica Moldova nu a reușit niciodată să aibă o creștere economică de 10% timp de șapte ani la rând. Ceea ce spune BERD-ul e adevărat, dar această creștere de 3 % nu poate fi interpretată ca o creștere economică și nu putem spune că avem o evoluție pozitivă”, a spus expertul.
De menționat că Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a revizuit în jos prognoza creșterii economice, pe acest an, pentru Republica Moldova. Într-o nouă prognoză regională, BERD estimează că economia moldoveană va crește cu 3,2%, cu 0,3 puncte procentuale mai puțin decât anticipa în luna mai. Abia anul viitor Produsul Intern Brut ar putea crește la 3,5%, deși anterior se anticipa o creștere mai mare, de 3,7%.
Potrivit BERD, principalele cauze sunt exodul continuu al populației apte de muncă și riscurile pentru economie în cazul opririi tranzitului de gaze prin Ucraina.
Și Banca Mondială a revizuit recent în scădere estimările de creștere a PIB-ului Republicii Moldova pentru 2024 și 2025. Prognoza pentru acest an a fost redusă de la 4,2% la 2,2%, iar pentru anul viitor de la 4,1% la 3,9%, ceea ce evidențiază provocările economice majore cu care se confruntă țara.
În trimestrul II al anului curent, PIB-ul s-a majorat cu 2,4% față de aceeași perioadă a anului trecut, accelerând față de primul trimestru cu 0,5 puncte procentuale.