Vlad Filat: Manipulare din partea guvernării depășește limitele bunului simț

spot_img

Vlad Filat amintește că zilele trecute a prezentat regulile comunitare care reglementează comercializarea terenurilor agricole, care sunt incluse în Politica Agricolă Comună (PAC) din Uniunea Europeană.

Având în vedere că manipularea pe acest subiect, care din punctul meu de vedere este unul foarte clar, continuă, iar metodele și instrumentele folosite în această manipulare depășesc limitele bunului simț, am decis să prezint situația în domeniul înstrăinării terenurilor agricole către străini, în țările membre a Uniunii Europene, declară Vlad Filat.

Așadar, Republica Moldova, în urma aderării la Uniunea Europeană poate obține ca rezultat al procesului de negocieri următoarele derogări: termen de tranziție pentru implementare, condiții de rezidență, condiții de utilizare a terenurilor și altele, dar nici într-un caz nu poate interzice achiziționarea terenurilor agricole către străini, așa cum promite (minte) Maia Sandu, specifică Vlad Filat.

Mai jos prezint situația în toate cele 27 state membre UE, ce ține de vînzarea terenurilor agricole către străini.

1. Franța: Cetățenii UE pot cumpăra terenuri agricole, însă statul monitorizează atent piața prin agenția SAFER, care are dreptul de preempțiune asupra terenurilor agricole.

2. Germania: Cetățenii UE pot achiziționa terenuri agricole fără restricții majore, dar reglementările pot varia de la un land la altul.

3. Italia: Nu există restricții pentru cetățenii UE, dar există reglementări privind planificarea agricolă și utilizarea terenurilor.

4. Belgia: Cetățenii UE pot achiziționa terenuri agricole fără restricții.

5. Olanda: Nu sunt restricții pentru cetățenii UE, dar reglementările privind utilizarea terenurilor sunt stricte, pentru a proteja mediul.

6. Luxemburg: Cetățenii UE pot achiziționa terenuri agricole fără restricții speciale.

7. Danemarca: Cetățenii UE pot cumpăra terenuri, dar trebuie să aibă rezidență permanentă în țară și să desfășoare activități agricole pe aceste terenuri.

8. Irlanda: Nu există restricții pentru cetățenii UE în ceea ce privește achiziția de terenuri agricole.

9. Grecia: Achiziția terenurilor agricole este permisă cetățenilor UE, dar există reglementări locale care pot varia în funcție de regiune.

10. Portugalia: Cetățenii UE pot achiziționa terenuri agricole fără restricții majore.

11. Spania: Cetățenii UE pot achiziționa liber terenuri agricole, deși anumite regiuni autonome pot introduce reguli locale suplimentare.

12. Austria: Cetățenii UE pot achiziționa terenuri, dar unele landuri impun reguli pentru protejarea pieței imobiliare agricole.

13. Finlanda: Nu există restricții pentru cetățenii UE, dar există reglementări legate de utilizarea terenurilor.

14. Suedia: Nu există restricții pentru cetățenii UE privind achiziția de terenuri agricole.

15. Cehia: Perioadă de tranziție: 7 ani (2004-2011).
La finalul perioadei, au fost implementate reguli pentru achizițiile de terenuri agricole de către cetățenii străini.

16. Cipru: Cetățenii UE pot achiziționa terenuri agricole fără restricții majore, dar există reglementări privind utilizarea terenurilor.

17. Estonia: Perioadă de tranziție: 7 ani (2004-2011). După acest termen, achizițiile sunt permise în conformitate cu reglementările locale.

18. Letonia: Perioadă de tranziție: 7 ani (2004-2011), extinsă până în 2014.
Cetățenii străini pot achiziționa terenuri agricole, dar cu anumite condiții.

19. Lituania: Perioadă de tranziție: 7 ani (2004-2011), extinsă până în 2014.
După această perioadă, au fost introduse reguli care favorizează fermierii locali.

20. Malta: Există reguli pentru achiziția de terenuri de către cetățeni străini, inclusiv cetățeni din UE, cu scopul de a proteja piața imobiliară agricolă locală.

21. Polonia: Perioadă de tranziție: 12 ani (2004-2016), inițial cerută 30 de ani.
După 2016, străinii din UE pot achiziționa terenuri, dar cu aprobări speciale, în special pentru suprafețe mari.

22. Slovacia: Perioadă de tranziție: 7 ani (2004-2011).
După expirarea perioadei, Slovacia a introdus reguli pentru a proteja fermierii locali.

23. Slovenia: Nu a avut perioade de tranziție specifice extinse, dar au fost introduse reguli pentru achiziția de terenuri agricole de către străini.

24. Ungaria: Perioadă de tranziție: 7 ani (2004-2011), extinsă până în 2014.
După această perioadă, au fost menținute restricții privind achizițiile, inclusiv cerințe de rezidență și calificare agricolă pentru fermierii străini.

25. România: Perioadă de tranziție: 7 ani (2007-2014).
Cetățenii UE pot achiziționa terenuri agricole, dar sunt necesare cerințe legate de experiența agricolă și rezidență.

26. Bulgaria: Perioadă de tranziție: 7 ani (2007-2014).
După această perioadă, au fost impuse reguli suplimentare legate de rezidență pentru achizițiile de terenuri.

27. Croația: Perioadă de tranziție: 7 ani (2013-2020).

Surse: CEPS și Agriculture and rural development

Recomandăm și ..

(doc) Averea directorului SIS: Alexandru Musteața a primit, anul trecut, un salariu lunar de aproape 47 mii lei și s-a înoit cu o mașină de 296 mii lei

Directorul Serviciului Informații și Securitate, Alexandru Musteața, a ridicat un salariu de peste 563 de mii de lei și a primit peste 111 de mii de lei diurne pentru deplasări, anul trecut. Datele au fost reflectate în declarația de avere și interese personale depusă la Agenția Națională de Integritate pentru 2024. Potrivit documentului, soția lui...

Ultima orǎ ..

Dolarul american se prăbușește: a atins cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani. „Piaţa transmite un semnal clar”

Dolarul american a continuat să se deprecieze luni, 21 aprilie curent, atingând cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, în contextul retragerii investitorilor globali din activele americane, pe fondul escaladării conflictului dintre preşedintele Donald Trump şi preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, transmite digi24.ro. Indicele ICE U.S. Dollar, care măsoară valoarea dolarului faţă de un coş de valute internaţionale, a coborât până la 97,92, cel mai jos nivel înregistrat din martie 2022, potrivit datelor FactSet. În jurul orei 10:00 ET, indicele era în scădere cu 1,1%, la 98,24. Dolarul s-a depreciat semnificativ de la preluarea mandatului de către Donald Trump în...

Horoscop 22 aprilie – pentru o zodie, banii așteptați or să sosească

Horoscop 22 aprilie - o zi echilibrată. O să ne ocupăm și de treburile de serviciu, și de casă, și de ai noștri, și o să mai mergem în vizită să revedem rude, prieteni cu care nu ne-am putut vedea de Paște. TAUR O s-aveți parte de niște câștiguri care să vă ofere posibilitatea să călătoriți în weekend, ca să vă relaxați, să vă-ntoarceți cu alt vibe. O grijă deosebită față de familie, să le fiți de ajutor în cazul în care au nevoie de simpla voastră prezență și or să fie cu toții mulțumiți. GEMENI Se-anunță o veste bună de la cineva aflat...

Avion cu aproape 300 de pasageri, evacuat de urgență după un incendiu la motor

Un avion Delta Air Lines care transporta aproape 300 de pasageri a fost afectat de un incendiu la motor, la Aeroportul Internaţional Orlando din Florida, SUA, scrie stirileprotv.ro. Astfel, pasagerii au fost nevoiţi să se autoevacueze pe tobogane, a anunţat Administraţia Federală a Aviaţiei. Avionul Airbus A330 urma să plece spre Atlanta când motorul a luat foc în jurul orei 11:15 EDT (18:15 ora Moldovei). FAA a anunţat că va investiga cazul. Incendiul de motor este cel mai recent dintr-o serie de incidente aviatice importante care au ridicat semne de întrebare cu privire la siguranţa aviaţiei din SUA, inclusiv coliziunea în aer din...

Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral

Vaticanul anunță că Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral care a dus la comă și la o insuficiență cardiacă ireversibilă, relatează AP și Reuters.

Zelenski anunță discuții la Londra cu SUA, Marea Britanie și Franța pentru încetarea focului cu Rusia

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat luni că reprezentanţi ucraineni se vor afla miercuri la Londra pentru discuţii menite să asigure o „încetare necondiţionată a focului” cu Rusia şi apoi o „pace reală şi durabilă”, relatează antena3.ro. „Miercuri, reprezentanţii noştri vor fi la Londra. Ucraina, Regatul Unit, Franţa şi Statele Unite sunt pregătite să meargă înainte într-un mod cât mai constructiv posibil”, a declarat el pe reţelele de socializare după ce a discutat la telefon cu premierul britanic Keir Starmer. O întâlnire cu reprezentanţii acestor ţări era prevăzută săptămâna aceasta în capitala britanică, fără ca data să fi fost anunţată oficial. Săptămâna...

Testamentul Papei Francisc: Mormântul meu să fie în pământ, simplu, fără decoraţiuni speciale şi cu singura inscripţie: Franciscus

Papa Francisc a cerut în testamentul său, dat publicităţii de Vatican, să fie înmormântat în Bazilica Papală Santa Maria Maggiore. Sfântul Părinte a mai cerut ca mormântul să fie simplu, fără decoraţiuni speciale. Testamentul a fost scris la 29 iunie 2022. “Simţind că se apropie apusul vieţii mele pământeşti şi cu vie speranţă în Viaţa Veşnică, doresc să-mi exprim voinţa testamentară doar în ceea ce priveşte locul înmormântării mele. Întotdeauna mi-am încredinţat viaţa şi slujirea preoţească şi episcopală Maicii Domnului nostru, Maria Preasfânta. Prin urmare, cer ca rămăşiţele mele muritoare să se odihnească în aşteptarea zilei învierii în Bazilica Papală Santa Maria...

Căpușele, pericol pentru oameni și animale. Ce trebuie să știi pentru a te proteja

Căpușele reprezintă o amenințare tot mai prezentă în sezonul cald, punând în pericol atât sănătatea oamenilor, cât și a animalelor. Aceste insecte mici, dar periculoase, pot transmite boli grave, precum boala Lyme, febra Q, encefalita de căpușă sau babesioza, iar numărul cazurilor este în creștere în Republica Moldova, transmite IPN. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, numai în 2024, peste 240 de persoane au fost diagnosticate cu boala Lyme. Printre pacienți se numără și 88 de copii, inclusiv sugari cu vârsta de până la doi ani. Boala este provocată de bacterii transmise prin înțepătura unei căpușe infectate, iar semnele pot...

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă