Victor Pruteanu: Deja ne putem face concluzii cum „ăștia” vor să simuleze alegeri libere și corecte

spot_img
spot_img

Consilier pe domeniul juridic în cabinetul Primarului general ,Victor Pruteanu, atrage atenția că raportul preliminar a OSCE în care constată mai multe nereguli:

  • – Știați că există rapoarte ale misiunilor internaționale de observare a alegerilor? De obicei toată presa le citează, ultimii doi ani se cam trec sub tăcere.
  • – Știați că misiunea OSCE (ODIHR) a publicat raportul preliminar în care constată mai multe nereguli: (1) favorizarea mediatică a președintei în exercițiu; (2) oportunități inegale pentru candidați de a-și face agitație electorală; (3) utilizarea abuzivă a resurselor administrative? și multe altele.
  • – Știați că de obicei așa raport critic genera scandal? Dar acum e liniște totală, la fel ca și după Alegerile locale din 2023, când rapoartele au fost extrem de critice.

Deja ne putem face concluzii cum „ăștia” vor să simuleze alegeri libere și corecte anul viitor la Parlamentare. Dar Legea trebuie să fie respectată. Noi vom urmări ca Legea să fie respectată.

Raport OSCE/ODIHR: Alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din Republica Moldova, afectate de nereguli majore

Observatorii internaționali de la OSCE/ODIHR au lansat un raport preliminar dur asupra alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie 2024. Raportul evidențiază probleme serioase legate de echitatea procesului electoral, care pun sub semnul întrebării integritatea acestuia.

Printre cele mai importante nereguli semnalate se numără:

  • 1. Favorizarea mediatică a președintelui în exercițiu – Șefa statului a beneficiat de o acoperire mediatică mult mai amplă, susținută inclusiv de televiziunea publică, comparativ cu contracandidații săi, ceea ce a subminat principiul de egalitate în campania electorală.
  • 2. Oportunități inegale pentru candidați – Timpul limitat pentru colectarea semnăturilor și rezolvarea contestațiilor a fost considerat un obstacol major, afectând accesul echitabil al candidaților la procesul electoral. Condițiile generale au creat un avantaj semnificativ pentru partidul aflat la putere.
  • 3. Utilizarea abuzivă a resurselor administrative – OSCE a remarcat folosirea resurselor administrative în sprijinul candidatului PAS( partidul guvernamental), ceea ce contravine normelor internaționale privind desfășurarea corectă a alegerilor.
  • 4. Lipsa de transparență în soluționarea plângerilor – CEC nu a reușit să gestioneze eficient și transparent contestațiile depuse, iar deciziile au fost luate cu întârziere sau nu au fost publicate integral. În unele cazuri, contestațiile au fost soluționate fără consultarea publicului sau a reprezentanților candidaților.
  • 5. Excluderea candidaților – Procedurile de excludere a candidaților din cursa electorală au fost criticate ca fiind insuficient de transparente.

Raportul poate fi consultat aici

Principalele tendințe pe piața imobiliară din Bulgaria

Asociația Națională a Imobiliarelor (NREA) și agenții imobiliari locali au împărtășit observații cu privire la starea pieței imobiliare bulgare în trimestrul trei al anului 2024. În general, experții au remarcat o creștere a prețurilor și a volumelor vânzărilor. Cererea de locuințe depășește oferta. Dar acestea nu sunt toate observații… Ipotecare Creditele ipotecare...

Recomandăm și ..

„Femeile sunt doar pentru sex”. Derapaj sexist al unui luptător UFC, după ce Donald Trump a învins-o pe Kamala Harris

Brazilianul Paulo Costa (33 de ani), luptător UFC, a postat un mesaj sexist pe rețelele de socializare, după victoria obținută de Donald Trump (78 de ani) în alegerile prezidențiale din SUA.

Lecțiile învățate de guvernare în urma referendumului: „A fost nevoie de acțiuni mai incisive și dialog cu partide pro-UE”

Guvernarea nu a estimat din timp amploarea schemei prin care s-a încercat fraudarea alegerilor și a referendumului. Au fost nevoie de acțiuni mai incisive și mai timpurii, afirmă deputatul PAS Andrian Cheptonar.

Libanul cere UNESCO să protejeze siturile istorice de atacutile israliene

Peste 100 de deputaţi libanezi au cerut joi UNESCO să protejeze siturile istorice ale ţării de atacurile intense israeliene, iar organizaţia ONU a decis să organizeze o reuniune pe această temă pe 18 noiembrie,

(video) Din Abu Dhabi la Chișinău, „încărcată” cu bunuri de lux: O ucraineancă a fost prinsă pe Aeroport cu parfumuri și ceasuri de brand nedeclarate

O tânără din Ucraina, care venea din Abu Dhabi, cu valiza încărcată cu parfurmuri și ceasuri de brand, a fost oprită de vameși pe Aeroportul Chișinău. Aceasta nu ar fi declarat bunurile, ulterior, a rămas fără acestea.

Maia Sandu, la summitul CPE: „Am convenit să lansăm cât mai curând planul de creștere economică al UE pentru Moldova”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat miercuri, 7 noiembrie, la cea de-a cincea ediție a summitului Comunității Politice Europene, desfășurat la Budapesta, Ungaria și găzduit de Prim-ministrul Victor Orban.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

TELEX LIVE