Asociația Forța Fermierilor anunță că a primit o invitație de la Parlament pentru a discuta cu speakerul Igor Grosu modificarea Legii 240 cu privire la seceta, „adoptată anterior cu viteza luminii fără consultări”.
Având în vedere că solicitarea vine cu trei zile înainte de turul II au scrutinului electoral, fermierii au refuzat să vină a întrevedere și au precizat că „așteptă invitație pentru orice zi a săptămânii viitoare, dacă intențiile deputaților sunt sincere”, anunță Unimedia.
„Asociația Forța Fermierilor recent cu mare întârziere a primit o invitație de la Parlament pentru a discuta cu președintele legislativului modificarea legii 240 cu privire la seceta, adoptată anterior cu viteza luminii fără consultări cu agricultorii. La întâlnirea, planificată cu 3 zile înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale, au fost invitate și alte asociații, care nu au nici o tangență cu actul legislativ respectiv și nu au solicitat modificarea acestuia.
Organizația noastră reamintește că din start a avut poziția critică față de legea secetei, aprobate fără nici un gram de transparență în două zile de la momentul publicării proiectului pe pagina guvernului. Chiar și în așa condiții am reușit să înaintăm propuneri punctuale pentru textul legii, inspirate din conținutul ordonanței de urgență din România, care reglementează problema similară.
Mai mult ca atât, și comisia parlamentară pentru agricultură a avut multe reproșuri la textul proiectului de lege și președintele comisiei chiar a expediat o notă critică pe această lege la adresa doamnei Președinte. Însă, sub presiunea crasă a ministrului agriculturii Parlamentul a votat pe 13 septembrie Legea nr. 240 fără nici o modificare sau propunere înaintată de asociația Forța Fermierilor.
În scurt timp a devenit evident pentru toata lumea, inclusiv pentru doamna președintă, care a avut zeci de întâlniri în teritoriu, că legea nr. 240 practic nu are efect în vederea stopării falimentului miilor de fermieri, care în mod discriminatoriu nu au căzut sub incidența acestei legi. Dar din cauza multor ambiguități nici agricultorii, vizați în prezentul act normativ, nu au obținut beneficiile necesare.
În prezent are loc hărțuirea masivă a fermierilor micro, mici și mijlocii de către creditori cu aplicarea procedurilor de executare silită. Falimentul sutelor și posibil a miilor de fermieri mici și mijlocii este în plin proces de desfășurare, agricultura țării intră deja în colaps, iar consecințele acestei situații se resimt prin micșorarea drastică a veniturilor planificate la bugetul de stat, care anul acesta va apropia deficitul bugetului de stat la peste 10 miliarde de lei spre final de an fiscal.
Anume agricultura este motorul principal al economiei țării noastre care din cauza incompetenței, intereselor înguste demonstrate și a orgoliului unui Ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare a ajuns într-un dezastru total.
Organizația noastră a cerut insistent modificarea legii nr. 240 și comisia parlamentară de profil demult cunoaște principalele puncte vulnerabile ale actului respectiv. Astăzi trebuia să se desfășoare întrunire cu asociațiile în cadrul acestei comisii, însă pentru evitarea interpretărilor politice am decis să cerem amânarea ei din cauza conotației electorale a acestei perioade.
Asociația Forța Fermierilor este disponibilă chiar luni dimineață să discute problema modificării legii nr.240 și altor propuneri legislative pentru atenuarea situației de criză din agricultură. Dacă intențiile deputaților sunt sincere, așteptăm invitație pentru orice zi a săptămânii viitoare.
Totodată, reiterăm neîncrederea totală față de ministrul Vladimir Bolea, care este promotorul principal al legii respective și care prin acțiunile și inacțiunile sale în calitate de ministru al agriculturii timp de 2,5 ani a contribuit esențial la distrugerea fermierilor de la sate și facilitarea companiilor transnaționale. În acest context, continuăm să insistăm pe demisia dumnealui”, se arată în declarația Asociației.
La două săptămâni de la întrevederea aricultorilor cu Maia Sandu, la Președinție, niciuna dintre promisiunile care le-au fost date de șefa statului nu a fost îndeplinită. Într-o conferință de presă, fermierii au precizat că vor ieși la proteste, dacă revendicările nu le vor fi realizate.
Fermierii mici falimentează unul după altul, iar autoritățile nu au realizat vreo revendicare din cele înaintate la întrevederea cu președinta Maia Sandu de acum două săptămâni. Agricultorii au anunțat că vor veni în fața Parlamentului și își vor anunța deciziile de mai departe.
După mai multe zile de proteste, fermierii au fost primiți, pe 25 septembrie 2024, la Președinție, de către șefa statului Maia Sandu, pe care agricultorii au susținut-o la alegerile din 2020. „Soluții miraculoase și ușoare pentru o problemă de lungă durată în sectorul agricol nu există”, a anunțat Sandu sec după întrevedere.
MAI MULT UNIMEDIA