România a redus nivelul de umplere a depozitelor de gaz la 80%, cu o lună mai devreme decât în iarna trecută. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că la începutul sezonului depozitele erau umplute la 100%.
Principalele cauze sunt vremea mai rece, care a dus la creșterea consumului, precum și exportul semnificativ de gaz către Republica Moldova, care a crescut considerabil în această iarnă, potrivit unei analize a profit.ro.
La 7 decembrie, în depozitele din România se acumulaseră aproximativ 27,4 TWh de gaz (81% din capacitatea totală), cu 4 TWh sau 13% mai puțin decât în aceeași dată a anului trecut, când volumul era de 31,4 TWh.
Iarna trecută, volumul de gaze din depozite scăzuse la 27,4 TWh doar pe 7 ianuarie, cu o lună mai târziu decât în acest an. Sezonul de încălzire curent a început cu un volum record de gaze în depozite — 35 TWh, ceea ce depășește capacitatea tehnică totală a depozitelor disponibile cu mai mult de 3%.
Cu toate acestea, autoritățile române sunt îngrijorate de creșterea consumului de gaze din depozite, atât pe plan intern, cât și extern.
„România exportă un volum semnificativ de gaz (4-4,5 milioane de metri cubi, echivalentul a 17-18% din producția internă zilnică) către Republica Moldova pentru a acoperi consumul din țara care, istoric, depindea de importul de gaz rus. Iarna trecută, exportul către Republica Moldova a fost practic nul”, se arată în raportul profit.ro.
Amintim că importul din România a crescut în lunile octombrie și noiembrie, iar din decembrie, exportul de gaz din România în Moldova a depășit livrările către Ungaria.