Fosta șefă a Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, dezvăluie că ex-ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco, fostul șef al CNA, Iulian Rusu, și fostul șef de direcție CNA, Eugeniu Rurac, șantajau judecători cu „informații compromițătoare”, ca să „acționeze într-un anumit mod”.
„Le-am spus că nu sunt de acord, iar dacă vor continua cu această metodă, eu le voi deschide dosare”, a declarat Dragalin, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4. Cei vizați nu au comentat deocamdată acuzațiile grave care li se aduc.
„Eu am intrat în conflict cu Sergiu Litvinenco, Iulian Rusu și Eugen rurac,pentru că eu nu eram de acord cum persoanele acestea făceau Justiție în țară…
Eu am vorbit direct, aparte cu fiecare dintre aceste 3 persoane și le-am spus că eu nu o să particip în ceea ce faceți voi, iar dacă știu că în continuare folosiți metodele pe care am aflat că le faceți, eu o să vă pornesc dosare penale. Așa că eu am fost în conflict cu această viziune a reformei Justiției de la începutul mandatului meu, doar că ele au devenit publice mai târziu!”, a declarat Dragalin.
„Eu consider că CNA a obținut informații compromițătoare pe procuror și judecători, a pregătit note informative pentru procedura Pre-vetting și pentru confirmarea în funcții a celor 40 de judecători. Deci, ei aveau informații cât de cât compromițătoare ca să șantajeze judecătorii ca să acționeze într-un anumid mod”, a notat fosta șefă a PA.
Solicitați de UNIMEDIA pentru comentarii, niciunul dintre cei vizați nu a comentat acuzațiile aduse, dar pana la aceasta oră.
Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a făcut o evaluare a procedurii de vetting la care sunt supuși judecătorii, pe parcursul ultimilor ani. „Vettingul nu trebuie transformat într-o vânătoare de greșeli sau un proces de umilire, ci trebuie să rămână un proces de clarificare, reconstrucție și căutare de repere, iar evaluarea judecătorilor nu poate fi folosită ca mijloc de presiune sau de înlăturare arbitrară. Reforma justiției trebuie să motiveze, nu să umilească”, a punctat Domnica Manole.
Fosta judecătoare, Victoria Sanduța, îl contrazice pe ambasadorul UE, Jānis Mažeiks, care declara acum câteva luni că „rezultatele reformelor în justiția moldovenească au depășit așteptările”. Mai exact, ex-magistrată crede că aceasta, de fapt, nici nu a început. „Ceea ce se întâmplă acum la noi e o tentativă de capturare și de subordonare politicului”, a menționat Sanduța.
Deși președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean, dar și mai mulți deputați din PAS au declarat public despre faptul că sunt nemulțumiți de progresele pe reforma justiție și aceasta ar fi, la moment, cea mai importantă problemă din țară, ministra Veronica Mihailov-Moraru susține că niciunul dintre oficialii de rang înalt nu i-a exprimat reproșuri ei personal în acest sens. „Nici într-un caz reforma justiției nu poate fi luată de la zero, pentru că este în plină desfășurare și trebuie să separăm competențele instituțiilor implicate în domeniu. Pe de o parte sunt Executivul, Ministerul Justiției sau Parlamentul, responsabile de elaborarea politicilor în domeniu și pe de altă parte avem instituțiile de forță sau de drept, cele care aplică legea, ca să avem rezultatele legilor respective”, a precizat ministra.
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, nu știe nimic despre o posibilă demitere a sa, deși anterior, surse din PAS au declarat că aceasta s-ar regăsi pe lista miniștrilor care urmează să plece din Guvernul Recean, după alegerile prezidențiale. „Nu am discutat cu prim-ministrul acest aspect, dar este decizia dumnealui și nu pot comenta”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru.
MAI MULT UNIMEDIA