Vine cea mai depresivă zi din an

spot_img

Blue Monday sau „Lunea cea tristă” este numele dat zilei de luni din a treia săptămână a lunii ianuarie. În 2023, Blue Monday este pe 16 ianuarie.

Blue Monday – mit sau realitate? Toată lumea a auzit de Blue Monday sau de „cea mai depresivă zi din an”, dar câți dintre noi știm cum a apărut acest concept și cum s-a dezvoltat de-a lungul anilor?

Află din rândurile de mai jos când și cum a luat naștere Blue Monday.

Ce este Blue Monday și cum a apărut

Conceptul de cea mai depresivă zi din an îi aparține lui Cliff Arnall, psiholog și profesor la Universitatea din Cardiff.

Iar numele de Blue Monday a fost prima dată folosit în 2005 într-o campanie de publicitate realizată de compania britanică Sky Travel, transmite Protv.ro.

Pentru a-și susține teoria cu cea mai tristă zi din an, Cliff Arnall a creat o formulă matematică. Pentru a realiza formula, psihologul Cliff Arnall a luat în considerare mai multe aspecte: perioada de după Crăciun și obiectivele oamenilor pentru noul an, vremea din lunile de iarnă, facturile la utilități care sunt mai crescute în perioada de iarnă, și motivația redusă a oamenilor. Acestea sunt cauzele apariției depresiei sezoniere.

Formula Blue Monday

În formulă:

W – exprimă condițiile meteorologice,
d -debitul (diferența între datoriile acumulate și capacitatea noastră de a plăti),
T – timpul scurs de la Crăciun,
Q – timpul scurs de la începutul Anului Nou,
M – nivel motivațional scăzut,
Na – necesitatea de a acționa
D – salariul

Cu toate acestea, în ciuda faptului că depresia sezonieră este o afecțiune susținută și dovedită de studii medicale clinice, conceptul de Blue Monday, anunțat de psihologul Cliff Arnall, a stârnit multe controverse, iar colegii de breaslă au spus că este mai degrabă o pseudoștiință.

Mai mult decât atât, așa zisa formulă a psihologului „calculează” concepte care nu pot fi cuantificate în mod real, și sunt total diferite, precum „nivel scăzut de motivaţie”, „necesitatea de a acționa”, astfel că este greu de crezut că poate fi integrată în matematică. Atunci, criticii conceptului l-au acuzat că în realitate voia să promoveze serviciile agențiilor de turism pentru vânzarea de vacanțe, ca o contrapondere a depresiei.

Ulterior, psihologul Cliff și-a cerut scuze pentru că a lansat conceptul de Blue Monday și a realizat o campanie de comunicare prin care a încercat să transmită un mesaj: oamenii ar trebui să facă tot ce le stă în putință să-și mențină sănătatea mintală.

Stări emoționale și psihice resimțite în perioada de iarnă

Potrivit publicației Health Europa, în lunile de iarnă, persoanele care suferă de tulburări psihice pot dezvolta și alte afecțiuni, precum tulburare afectivă sezonieră (TAS). Mai exact, vremea rece, zilele mai scurte și grija financiară pot determina tulburări de dispoziție sau pot accentua starea persoanelor care suferă de tulburări afective.

Pentru a-i ajuta pe oameni să-și îmbunătățească starea psihică, psihologul dr. Claire Vowel le recomandă să-și formeze noi obiceiuri.

Dr. Claire a spus că noile obiceiuri pot ameliora anumite afecțiuni precum depresia și anxietatea.

Recomandăm și ..

Minciuna dăunează sănătății

Sinceritatea este dureroasă uneori pentru persoanele din jurul nostru, dar pentru noi este mult mai sănătoasă decît minciuna. Persoanele care spun lucrurilor pe nume au o sănătate fizică şi psihică mai bună decît cele care obişnuiesc să mintă, potrivit cercetătorilor Universităţii din Notre Dame, Indiana...

Cercetător: Grecii antici au prezis apariția roboților 

Istoricul Adrienne Major de la Universitatea Stanford, Dr. Adrienne Major, a lansat noua sa carte, Gods and Robots, în care susține că grecii antici au prezis în miturile lor apariția roboților și a altor inovații tehnologice. Profesorul Major susține că miturile lui Hefaistos conțin predicții...

Dacă vrei să conduci țara, atunci arată mai întîi cum conduci cu familia

Dacă ești copleșit de idei despre cum să conduci o întreprindere, un oraș sau chiar mai mult - un stat, arătați-mi familia ta. Lasă-mă să văd măcar o dată cum ai făcut ordine între cel puțin trei-patru persoane. Cît de fericită este soția ta, cît...

Oamenii de știință: controlul emoțiilor prelungește durata de viață

Controlul emoțiilor prelungește durata de viață, cred oamenii de știință britanici. Aceasta este concluzia la care au ajuns în rezultatul unui studiu la care au participat 6000 de voluntari. Colectînd și analizînd datele, oamenii de știință britanicii au descoperit că persoanele ccacapăstrează în mod constant...

În SUA, marea aduce la țărm sticle ciudate, care nu trebuie să le deschizi

Pe plajele din Texas au început să se găsească vase ciudate, cu un conținut neobișnuit, cunoscute sub numele de «sticlele vrăjitoarelor». Acestea sînt cu adevărat periculoase, dar nicidecum din cauza vrăjitoriei, transmite gismeteo.ro În vechime, aceste artefacte erau considerate o protecție destul de puternică împotriva vrăjitoriei...

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă
- fii sociabil -spot_img

Important

ultima ora