Klaus Iohannis are șanse foarte mici să preia ștafeta conducerii NATO

spot_img

Președintele României, Klaus Iohannis, are foarte puține șanse să preia mandatul de Secretar General al NATO de la Jens Stoltenberg, arată o analiză POLITICO.

Klaus Iohannis are șanse foarte mici să preia ștafeta de la Jens Stoltenberg. Mandatul actualului secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, expiră în luna septembrie a acestui an, însă nu este exclusă varianta prelungirii acestuia.

Klaus Iohannis are șanse foarte mici să preia ștafeta de la Jens Stoltenberg

Cu toate acestea, în spațiul public a apărut o listă a potențialilor candidați pentru șefia NATO printre care se numără și președintele României, Klaus Iohannis.

Analiza celebrei publicații scoate la iveală faptul că șansele lui Klaus Iohannis de a prelua șefia NATO sunt foarte mici și asta din cauză că există riscul unui veto din partea Ungariei, dar şi o împotrivire din partea celor care consideră că a venit timpul ca în fruntea alianţei militare să ajungă o femeie.

”Un şef bun la NATO este mai important ca niciodată în acest moment, dar puţini sunt cei care se potrivesc. În contextul în care războiul face ravagii în Europa, a început cursa pentru găsirea viitorului șef al NATO. Sentimentul general, a declarat un diplomat NATO de rang înalt, este că este timpul pentru aer proaspăt. Dar aliații ar putea sfârși prin a juca în siguranță până la urmă și a rămâne cu Stoltenberg”, scrie Politico.

Publicația subliniază faptul că războiul din Ucraina cântărește și în același timp complică foarte mult decizia, liderilor celor 30 de ţări membre NATO și asta pentru că următorul secretar general trebuie să asigure un echilibru dificil, pentru a încuraja capitalele să continue să furnizeze arme Ucrainei şi să consolideze apărarea proprie a alianței – totul în timp ce, oficial, aceasta rămâne în afara conflictului. Puţini sunt cei care trec testul pentru acest rol extrem de sensibil.

În aceste momente există trei ipoteze pe care un diplomat european de rang înalt le-a făcut publice.

Prima ipoteză este cea a prelungirii mandatului lui Jens Stoltenberg, care se pare că este cea mai vehiculată opțiune.

A doua ipoteză susține candidatura premierului olandez Mark Rutte, premierului estonian Kaja Kallas și a secretarului britanic al apărării Ben Wallace.

Iar cea de a treia include nume mai puțin menționate, precum: premierul lituanian Ingrida Šimonytė, președintele Slovaciei, Zuzana Čaputová, ori președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen din Germania. Întrucât toți secretarii generali ai NATO au fost până acum bărbați, există presiuni în rândurile acestora pentru a numi o femeie.

Mandatul lui Jens Stoltenberg a fost prelungit în martie anul trecut, după invazia Rusiei în Ucraina, iar acum că o altă prelungire chiar dacă e de scurtă durată, este o posibilitate serioasă. „Stoltenberg vrea să rămână”, a declarat diplomatul NATO de rang înalt.

Cu toate acestea, acordarea unei prelungiri scurte a mandatului lui Stoltenberg ar putea face ca o viitoare decizie de înlocuire să intre în coliziune cu propria competiție pentru posturile de conducere ale UE în 2024, ca să nu mai vorbim de viitoarele alegeri prezidențiale din SUA – un rezultat pe care unii aliați ar prefera să îl evite.

În aceste momente, liderii statelor membre NATO văd candidații din Europa de Est ca fiind deosebit de potriviți. Slovaca Čaputová, din Slovacia, bifează ambele căsuțe ca o candidată din est, deși numele ei este menționat mai rar în cercurile alianței. Un purtător de cuvânt al lui Čaputová a declarat că aceasta este concentrată pe slujba sa actuală, dar a precizat că posibilitatea ca o slovacă să fie vehiculată pentru postul din NATO este „o reflectare puternică a deciziilor noastre externe și de securitate”.

Klaus Iohannis este un alt posibil candidat, însă el ar putea întâmpina obstacole din partea Ungariei vecine și opoziție din partea celor care ar prefera un candidat de sex feminin.

Totuși, președintele Klaus Iohannis nu a exclus public posibilitatea de a ajunge șef NATO.

Întrebat dacă ar accepta să fie viitorul secretar general al NATO după expirarea mandatului lui Jens Stoltenberg, președintele Klaus Iohannis a răspuns: „Dacă mi s-ar face o astfel de propunere, aș evalua situația foarte serios și aș face o declarație publică”.

Recomandăm și ..

VIDEO Generalul Alexei, dezvăluiri din dosarul condamnatului pe viață Radulov, eliberat prin amnistie: A distrus familii, procurorul pe cazul lui a fost omorât, iar ei îl fac înger

Generalul Nicolae Alexei, care i-a pus în cătușe pe unii dintre cei mai periculoși criminali ai anilor ’90, a făcut unele dezvăluiri despre dosarul lui Iurie Radulov, cunoscut în lumea interlopă ca „Babior”, condamnat la detenție pe viață, dar eliberat recent din pușcărie, după care a părăsit teritoriul Republicii Moldova. „Nu a vrut să...

Ultima orǎ ..

Victoria Sanduța și Valeriu Covaş, invitați la „Realitatea te privește”, ediția din 25 aprilie

Starea justiției din R. Moldova rămâne una dintre cele mai sensibile probleme ale societății. De-a lungul anilor, lipsa de încredere a cetățenilor în sistemul justiţiei a devenit tot mai accentuată, din cauza corupției, a influențelor politice și a lipsei de transparență. Pentru a schimba această realitate, autoritățile au inițiat o amplă reformă a justiției, bazată pe procesele de vetting și pre-vetting. Acestea presupun evaluarea integrității și profesionalismului judecătorilor și procurorilor. Președintele Maia Sandu a recunoscut că procesul de evaluare este dificil și dureros, dar absolut necesar pentru a restabili încrederea în justiție. Unii dintre cei care nu au trecut evaluarea...

Vlad Filat vine cu o sesizare publică privind riscul utilizării fondurilor publice și a asistenței externe în scopuri electorale

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) își exprimă profunda îngrijorare față de acțiunile recente ale guvernării, care riscă să compromită principiile fundamentale ale echității electorale și ale statului de drept în Republica Moldova, informează TRIBUNA. Liberal-democrații spun că, guvernarea PAS, care s-a erijat în apărător al luptei împotriva corupției electorale, riscă să cadă în propria capcană a populismului bugetar și a dublului standard. “În contextul apropiatelor alegeri parlamentare, legislativul controlat de o majoritate absolută PAS a decis alocarea unor ajutoare financiare unice, în valoare totală de 470 de milioane de lei, pentru următoarele categorii de cetățeni: 1.500 de lei pentru fiecare...

Ultima oră! Fratele lui Gheorghe Cotorobai, condamnat pe viață pentru omorul Anei-Maria Guja, trimis în judecată pentru omorul unui bebeluș acum 15 ani și viol

Procuratura Generală anunță finalizarea urmăririi penale și transmiterea în instanța de judecată a cauzei penale privind omorul unui copil de 10 luni, comis în luna februarie 2010 în raionul Telenești. Învinuit pe caz este Alexei Cotorobai, fratele lui Gheorghe Cotorobai, condamnat pe viață pentru omorul Anei-Maria Guja, tânăra însărcinată din Orhei

VIDEO Carambol în inima Capitalei. Mai multe mașini au fost avariate

Mai multe automobile au fost avariate, după ce au fost implicate într-un accident rutier. Totul s-a produs în dimineața zilei de vineri, 25 aprilie, pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău. Potrivit Poliției, în coliziune au fost implicate cinci mașini de model Ford, Suzuki, Toyota, Skoda și Toyota. Din fericire, în urma impactului nu au fost înregistrate victime. Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM! Oamenii legii stabilesc toate circumstanțele producerii accidentului. Articolul VIDEO Carambol în inima Capitalei. Mai multe mașini au fost avariate apare prima dată în Realitatea.md.

(video) YouTube împlinește 20 de ani de la primul clip postat pe platformă: Cum arăta atunci

Astăzi se împlinesc exact 20 de ani de la momentul care a schimbat pentru totdeauna felul în care consumăm conținut video: pe 23 aprilie 2005, a fost postat primul clip de pe YouTube. Intitulat "Me at the zoo", videoclipul are doar 18 secunde și îl prezintă pe unul dintre fondatorii platformei, Jawed Karim, vorbind în fața unui țarc cu elefanți, la grădina zoologică din San Diego, scrie profm.ro.

Două minore, prinse cu 132 de pachețele cu „substanțe suspecte” pe o stradă din capitală: Fetele au încercat să fugă

Două minore de 17 ani au fost prinse cu 132 de pachețele cu substanțe suspecte. Potrivit informației, cazul a avut loc pe strada Timiș din capitală.

Sar scântei între Sanduța și Guzun: – Un membru CSM cu reputație șubredă le va vorbi judecătorilor despre etică. – Doar incompetenții pot face așa afirmații

Fosta judecătoare Victoria Sanduța a comentat decizia Consiliului Superior al Magistraturii, prin care membrul CSM Ion Guzun va face parte din Comisia de etică a judecătorilor. „Comisia de etică ar trebui să fie compusă din judecători respectați de colegii lor, oameni cu autoritate morală, care pot fi busola internă a sistemului, nu instrumentul de represiune. Etica are rolul său, iar CSM are rolul său. Etica nu e disciplină. Ce vedem astăzi? Că exact această comisie, care ar fi trebuit să fie lumină, e populată de umbre. Cu membri din CSM, cu personaje controversate, cu reputații șubrede. Adică, tocmai...

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă