Igor Munteanu: Când ajung TikTokerii la putere economia se destramă. 

spot_img

În 2023, scorul RM a căzut cu 2,8 puncte, ajungând la 58,5. RM se află pe locul 40 din 44 țări europene pe un loc codaș pe plan regional, cât și global, declară preşedintele CUB, Igor Munteanu.

Clasamentul din 2023 al Heritage Foundation susține că randamentul economic al RM este cu mult sub potențialul său de creștere, iar drept exemplificare se enunță următoarele observații:

  1. În RM, libertatea economică nu este nici protejată suficient de solid, și nici bine înțeleasă la nivel de populație. 
  2. În RM, Justiția slabă subminează dezvoltarea economică susținută și dinamică pe termen lung. 
  3. Progresele actualului guvern în atingerea stabilității macro-economice și de îmbunătățire a climatului sănătos de afaceri sunt dubioase și insuficiente (pe TikTok, agenda economică arată fine).
  4. ISD (Investițiile străine directe) se ciocnesc în RM cu o lipsă cronică de transparență și de aplicare precară a legilor. 
  5. Finanțările pe termen lung sunt un lux, iar protejarea drepturilor de proprietate este problematică, sub media globală. 
  6. Integritatea guvernului actual (PAS) e sub media globală, la fel. Povara fiscală reprezintă cca 19,3% din PIB, iar datoria publică – 33,1% din PIB.

Tragem concluzii.

Republica Moldova are nevoie de un ALT model de guvernare economică, reducerea cheltuielilor mai puțin importante, eliminarea clientelei politice și oligarhice asupra achizițiilor publice, susținerea puternică a antreprenoriatului urban și rural, care să asigure locuri de muncă, investiții directe și o creștere economică de 10-14% anual, mai declară preşedintele Coaliţiei pentru Unitate şi Bunăstare (CUB), Igor Munteanu.

Recomandăm și ..

Laura Codruța Kövesi crtitică dur reforma Justiției și spune că ”Moldova trebuie să armonizeze legislația națională cu cea europeană”

Republica Moldova, țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană, trebuie să armonizeze legislația națională cu cea europeană privind prevenirea și combaterea corupției, a declarat procurorul șef la Parchetul European, Laura Codruța Kövesi, într-un mesaj video la Forumul „Eurofast” 2023 „Uniunea Europeană și noi orizonturi,...

VIDEO: Trotuarele, zonă de risc sporit pentru pietoni; Sute de chișinăuieni au avut de suferit din cauza gheții

Trotuarele - zonă de risc sporit pentru pietoni. De dimineață, sute de chișinăuieni au avut de suferit din cauza stratului gros de gheață format pe drumuri. Pe multe trotuare și căi de acces în curțile blocurilor nu a fost presurat niciun gram de material...

PRĂPĂD pe un drum din România. O platformă auto cu mașini Tesla, spulberată de un camion ce transporta automobile second hand (FOTO)

Două camioane care transportau autoturisme pe platforme au fost implicate, marţi după-amiază, într-un accident pe DN 7, pe Valea Oltului, în zona localităţii Boiţa din judeţul Sibiu.

Un avocat, deferit justiției; A pretins 1000 de euro de la client, pretinzând că e nevoie de mită în proces

Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a unui avocat, fiindu-i incriminată săvârșirea infracțiunii de trafic de influență

🛑Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare a decis inițierea…

🛑Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare a decis inițierea procedurii administrative în vederea efectuării controlului complex privind verificarea respectării legislației aferente domeniului pieței de capital de către societatea de investiții BC ”Victoriabank” SA, pentru perioada de activitate 1 decembrie 2020–1 decembrie...

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă
- fii sociabil -spot_img

Important

ultima ora