Luni, 3 iulie, a fost cea mai călduroasă zi înregistrată vreodată la nivel mondial

spot_img

Luni, 3 iulie, a fost cea mai călduroasă zi înregistrată vreodată la nivel mondial, potrivit datelor transmise de Centrul Naţional american pentru Predicţii de Mediu, relatează Reuters.

Temperatura medie globală a ajuns la 17,01 grade Celsius, depăşind recordul din august 2016 de 16,92 grade Celsius, în timp ce valurile de căldură s-au făcut simţite în întreaga lume.

Sudul Statelor Unite a fost în ultimele săptămâni sub o cupolă de căldură intensă. În China, un val de căldură persistent a adus temperaturi de peste 35 grade C. În Africa de Nord s-au înregistrat temperaturi de aproape 50 de grade Celsius. Chiar şi Antarctica, aflată în prezent în perioada de iarnă, a înregistrat temperaturi anormal de ridicate. Baza de cercetare ucraineană Vernadsky din Insulele Argentine ale continentului alb a depăşit recent recordul de temperatură din iulie, cu 8,7 grade Celsius.

“Aceasta nu este o piatră de hotar pe care ar trebui să o sărbătorim”, a declarat Friederike Otto, climatolog la Institutul Grantham pentru schimbări climatice şi mediu de la Imperial College London din Marea Britanie. “Este o condamnare la moarte pentru oameni şi ecosisteme”, spune cercetătorul.

Oamenii de ştiinţă au declarat că schimbările climatice, combinate cu un model El Nino emergent, sunt de vină pentru astfel de recorduri. “Din nefericire, promite să fie doar primul dintr-o serie de noi recorduri stabilite în acest an, pe măsură ce creşterea emisiilor (de dioxid de carbon) şi a gazelor cu efect de seră, împreună cu un eveniment El Nino în creştere, împing temperaturile spre noi maxime”, a declarat Zeke Hausfather, cercetător la Berkeley Earth.

Recomandăm și ..

Zguduieli, la nivel înalt: Premierul Recean și-a anulat un briefing, cu 20 de minute înainte de a începe

Premierul Dorin Recean a anulat briefing-ul de presă anunțat pentru astăzi, cu 20 de minute până a-l începe. Întâlnirea cu presa era planificată pentru ora 14:30, potrivit anunțul lui Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Cinci instituţii de învățământ general nu au activat astăzi din cauza lipsei energiei electrice. Alte șase școli au desfășurat lecțiile în regim online

Din cauza întreruperii alimentării cu energie electrică, urmare a condițiilor meteorologice din ultimele zile, cinci instituţii de învățământ general nu au activat astăzi, 28 noiembrie. Anunţul a fost făcut de Ministerul Educaţiei şi Cercetării al Republicii Moldova.

MEC: Cinci școli din țară nu au activat astăzi. Câte desfășoară lecțiile în regim online

Cinci instituții de învățământ general nu au activat astăzi, 28 noiembrie, din cauza întreruperii alimentării cu energie electrică, urmare a condițiilor meteorologice din ultimele zile. Alte șase școli au desfășurat lecțiile în regim online.  Potrivit Ministerului Educației și Cercetării (MEC) instituțiile care în continuare nu...

FOTO Cel mai longeviv arbore din Moldova, în pericol. Ministerul Mediului: există riscul de prăbușire sub influența ploilor și vântului

Cel mai longeviv arbore din Republicii Moldova, numit „Stejarul lui Ștefan cel Mare”, se află într-o stare puternic afectată de putrezirea lemnului și prezintă pericol de surpare sub greutatea proprie. Precizările au fost făcute de Ministerul Mediului. Potrivit autorităților, pentru prevenirea incidentelor, specialiștii recomandă...

Situația pe drumurile naționale: Unde se circulă în continuare cu dificultate

Zonele Căinari, Criuleni și Ștefan Vodă se confruntă în continuare condiții dificile de circulație, pe alocuri cu blocaje, din cauza zăpezii, anunță Administrația de Stat a Drumurilor.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă
- fii sociabil -spot_img

Important

ultima ora