CEC: O persoană poate să doneze maximum 60.000 de lei

spot_img

„Un alt rol pe care îl are CEC este cel de educare și prevenție a potențialelor încălcări în Codul electoral. În urma modificărilor la prevederilor Codului, acea limită de donație a rămas aceeași – șase salarii medii pe economie cum a fost și anterior, echivalentul a 60.000 de lei”.

„Însă, în cumul, această donație nu poate depăși cele 60.000 de lei, cele șase salarii medii pe economie dacă vorbim de anul 2023,” a declarat secretarul CEC, Alexandru Berlinschi, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA.

„Regula a rămas aceeași, modificarea constă în faptul că din aceste șase salarii medii pe economie, anterior era obligatoriu trei salarii prin filament bancar și trei salarii cash. Acum s-a redus numărul de salarii medii pe economie cash s-au fixat cinci salarii medii pe economie prin filament și unul cash pentru transparență și verificare. Mai mult decât atât, o persoană când donează un salariu mediu pe economie, 10.000 de lei în numerar unui partid, persoana responsabilă de finanțe în cadrul partidului este obligată ca în termen de cinci zile lucrătoare să elibereze acel bon de control pentru donator. Al doilea control trezorierul este obligat să transfere sau să pună pe contul partidului acea donație. Însă, până a o depune, este obligat să raporteze despre acea donație în acel modul electronic. Aceste rapoarte financiare se depune la CEC doar prin intermediul acestei aplicații, de fapt este un modul care a fost folosit și anterior, însă raportarea se făcea în paralel, se depunea în regim online raportul financiar prin care este semnat electronic de două persoane responsabile din cadrul partidului, în cazul acesta este vorba despre președintele partidului și trezorierul, și se replica pe format de hârtie. Acum s-a exclus formatul de hârtie și a rămas doar formatul în regim online”, spune secretarul CEC, Alexandru Berlinschi.

Totodată, secretarul CEC a menționat că al doilea criteriu este că aceste șase salarii medii pe economie nu trebuie să depășească acel 30 la sută din veniturile persoanei respective.

„Când vorbim despre o persoană juridică, un agent economic poate dona cel mult 12 salarii medii pe economie și aici sunt de asemenea câteva restricții, agentul economic nu trebuie să aibă datorii la stat, careva taxe sau impozite neplătite. Și al doilea – nu poate avea contracte încheiate cu statul în acest sens ca să fie clar că banii care sunt donați partidului nu provin din careva contracte sau servicii care au fost prestate autorităților statului. Ce ține de controlul rapoartelor politice, ele se depun lunar atunci când sunt obligați să reflecte cheltuielile din subvențiile suportate care au fost alocate partidului. Când vorbim despre cheltuielile totale, cheltuieli suportate din donații și cotizații, atunci rapoartele se depun semestrial, mai bine zis primul raport al anului. Într-un an se depune la data de 15 iulie și cuprinde perioada ianuarie – 15 iulie, al doilea raport se depune la 15 ianuarie. Iar un raport general, totalizator, se depune la data de 31 martie”, a mai adăugat Alexandru Berlinschi.

Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București

Cel mai scump oraș din lume este în Europa unde chiria este cu 340% mai scumpă decât în București, anunță Roimobil O singură persoană cheltuie lunar în jur de 1.500 de euro în acest oraș sau echivalentul a 7.899 de lei, fără chirie. Acest oraș este cu 167,7% mai scump...

Recomandăm și ..

Show total în Supercupa Spaniei

FC Barcelona a învins-o pe marea rivală Real Madrid cu 5-2 și a cucerit trofeul pentru a 15-a oară. Meciul s-a disputat la Jeddah, în Arabia Saudită.

Elveţia este gata să găzduiască o întâlnire între Trump şi Putin

Purtătorul de cuvânt al Ministerului elveţian de Externe, Nicolas Bideau, a declarat că ţara sa este pregătită să organizeze o întâlnire la nivel înalt între preşedintele ales al SUA, Donald Trump, şi liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, dacă ambele părţi doresc acest lucru, relatează Ukrainskaia Pravda, care citează presa elveţiană.

Anul cultural 2024 a fost marcat de evenimente remarcabile

Întâlnirile cu valorile spirituale, participarea la evenimente, comunicarea cu oamenii care ne înnobilează viața prin spectacole, filme, creații muzicale sau opere de artă plastică au marcat anul cultural 2024. Am relatat în edițiile noastre despre unele dintre cele mai importante evenimente, iar în continuare ne vom referi doar la câteva noutăți ale anului cultural,...

Mel Gibson speră să filmeze anul viitor continuarea blockbusterului „Patimile lui Hristos”

Mel Gibson a vorbit despre continuarea mult amânată a blockbusterului biblic din 2004 „The Passion of the Christ”. La podcastul lui Joe Rogan, el a spus că producţia filmului - care a fost în dezvoltare cel puţin din 2016 - ar putea începe în 2026.

Drumul de intrare în satul Copanca pune la grea încercare șoferii și locuitorii

Nu a fost reparat din secolul trecut. Asta spun locuitorii din satul Copanca, raionul Căușeni, despre drumul din localitate care se află într-o stare deplorabilă, iar mașinile de mare tonaj cu greu pot circula. Localnicii spun că se bucură că nu este zăpadă, întrucât ar rămâne blocați în localitate.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

TELEX LIVE