Deficitul bugetar al Rusiei s-a redus în primul semestru până la 28 miliarde de dolari

spot_img

Rusia a încheiat prima jumătate a anului cu un deficit bugetar de 2.600 miliarde de ruble (28,26 miliarde de dolari), pe fondul diminuării cheltuielilor şi creşterii veniturilor în luna iunie, ceea ce ajută Moscova în efortul său de a ţine sub control finanţele Rusiei, transmite Reuters.

Comparativ, în prima jumătate a anului trecut, Rusia a afişat un surplus bugetar de 1.480 de miliarde de ruble, însă între timp cheltuielile semnificative pentru susţinerea campaniei militare din Ucraina precum şi efectele sancţiunilor occidentale asupra veniturilor Rusiei din exporturile de petrol şi gaze au golit visteria Guvernului de la Moscova.

La finele anului trecut, Ministerul rus al Finanţelor a încetat să mai publice date referitoare la execuţia bugetară pe fiecare lună, însă pe baza datelor publicate vineri, în luna iunie 2023 Rusia a înregistrat un surplus bugetar de 816 miliarde ruble. Asta după un deficit de aproape 1.000 de miliarde de ruble în luna aprilie şi un surplus de 13 miliarde de ruble în luna mai.

Potrivit Reuters, veniturile Rusiei care nu au legătură cu petrolul şi gazele au fost mai mari cu 17,8% în perioada ianuarie-iunie anul curent, comparativ cu perioadă similară a anului trecut. Însă veniturile din exporturile de petrol şi gaze, care sunt cruciale pentru Rusia, au scăzut cu 47% în ritm anual în primul semestru, iar Ministerul de Finanţe a dat vina pentru această scădere pe cotaţiile mai mici la ţiţeiul Ural precum şi pe diminuarea exporturilor de gaze naturale ruseşti.

Per total, cheltuielile bugetare ale Rusiei au fost cu 19,5% mai mari în primul semestru al acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, în timp ce veniturile au fost mai mici cu 11,7%.

Ministrul Finanţelor, Anton Siluanov, a spus în repetate rânduri că Rusia va încheia anul 2023 cu un deficit bugetar de maximum 2% din PIB. Însă, mulţi analişti nu sunt de acord cu aceste prognoze pe care le consideră optimiste iar Fondul Monetar Internaţional se numără printre instituţiile care se aşteaptă la un deficit bugetar mult mai mare în acest an.

Anul trecut, Rusia a înregistrat un deficit bugetar de 3.290 miliarde de ruble. Pentru a acoperi gaura fiscală, Rusia a cheltuit deja în acest an 506 miliarde de ruble de la fondul suveran, unde se acumulează veniturile din exporturile de petrol ale ţării.

Recomandăm și ..

Situația în școli, după furtuna de duminică: 6 instituții au desfășurat lecții online, iar 5 încă nu au energie electrică

Cinci instituții de învățământ general nu au activat astăzi, 28 noiembrie, din cauza întreruperii alimentării cu energie electrică, urmare a condițiilor meteorologice din ultimele zile. Alte șase școli au desfășurat lecțiile în regim online.

😂Și atunci când credeam că prostia are o limită, apare știrea celor…

😂Și atunci când credeam că prostia are o limită, apare știrea celor de la TV8 care îmi dă peste cap crezul și îmi confirmă că produsele celor de la Facultatea de Jurnalism de la USM (gen copy-paste, aka Maria Emilia-Hîncu) nu au limită la...

Bilanț COVID: 223 de cazuri noi și un deces, înregistrate în ultima săptămână

În perioada 20-26 noiembrie, în R. Moldova au fost înregistrate 223 de cazuri de COVID-19, înregistrând o descreștere cu 17,4% comparativ cu săptămâna precedentă. Datele sunt prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Potrivit ANSP, în rândul copiilor de până la 14 ani s-au înregistrat 26 de...

,,S-a dorit denigrarea imaginii Republicii Moldova”. Poliția a anunțat cine ar fi moldoveanul care a desenat stelele lui David pe mai multe clădiri din Paris

Unul dintre cetăţenii moldoveni care au fost implicaţi în desenarea stelei lui David pe mai multe clădiri din Paris, Franța, ar fi aceeași persoană care anterior a fost implicată în acțiuni de huliganism și destabilizare dirijate de grupul „Șor”.

Şi-a aflat SENTINŢA. Un bărbat de 55 de ani, condamnat la ani grei de închisoare pentru tentativă de omor și huliganism agravat

Un bărbat de 55 de ani, a fost recunoscut vinovat de tentativă de omor și huliganism agravat, stabilindu-i-se pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 14 ani cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă
- fii sociabil -spot_img

Important

ultima ora