Parlamentul a votat în lectura a doua modificări în legislația privind zonele economice libere

spot_img
spot_img

Proiectul de modificare a Legii cu privire la zonele economice libere și Codului vamal al Republicii Moldova a fost aprobat în lectura a doua, transmite Telex.md.

Proiectul a fost elaborat de Guvern și urmărește scopul eficientizării activității Zonelor economice libere (ZEL) și respectării legislației naționale în materie de regimuri vamale și concurență.

Potrivit proiectului, contractele între rezidenți și administrațiile ZEL-urilor vor fi aprobate direct, fără obligativitatea de a le coordona cu ministerul de resort, astfel fiind eliminată o procedură birocratică inutilă.

Totodată, prin proiectul de lege se propune abrogarea unor norme cu privire la zonele economice libere în vederea eliminării unor practici neconcurențiale în activitatea rezidenților zonelor respective.

De asemenea, actul normativ definește exact noțiunile de produs autohton și de produs originar din Republica Moldova. Totodată, documentul presupune alinierea legislației în domeniu la prevederile noului Cod vamal, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Proiectul de lege a fost supus mai multor runde de consultări publice.

Recomandăm și ..

Curtea Constituțională: Sesizarea comuniștilor privind decretul prin care a fost demis Stoianoglo este inadmisibilă

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților comuniști Diana Caraman, Constantin Starîș, Vladimir Voronin, Oleg Reidman și Nicolai Rusol, care au solicitat controlul constituționalității decretului de demitere a lui Alexandr Stoianoglo. Documentul a fost semnat de Maia Sandu pe 26 septembrie 2023. Conform parlamentarilor, decretul ar încălca principiul de separare a puterilor în stat, notează...

Ucraina strânge probe pentru CPI privind victimele civile ale minelor terestre lăsate de ruşi

Ucraina a documentat moartea a aproape 300 de civili din cauza minelor terestre lăsate de forţele ruse şi strânge probe pentru Curtea Penală Internaţională (CPI), a anunţat vineri Serviciul ucrainean de securitate (SBU), transmite Reuters.

Premierul Poloniei îl acuză pe fostul ambasador al ţării sale la NATO de contacte cu servicii de informaţii străine

Prim-ministrul polonez Donald Tusk l-a acuzat vineri pe fostul ambasador al Poloniei la NATO, numit în 2019 de fosta putere naţionalistă şi rechemat la sfârşitul lui mai, că a întreţinut contacte cu servicii de informaţii străine şi a obţinut avantaje financiare neautorizate, informează Agerpres.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

Important

ultima ora