Unu din trei produse vegane din Marea Britanie conţine lapte sau ouă

Breaking newsnew
FLUX continuu de știri importante

Mai mult de o treime dintre alimentele etichetate ca fiind exclusiv vegetale conţin produse de origine animală, potrivit unui studiu făcut în Marea Britanie, ceea ce i-a determinat pe experţi să avertizeze cumpărătorii cu alergii severe că se pot confrunta cu “consecinţe tragice”, relatează The Guardian.

Oamenii de ştiinţă au găsit urme de ouă sau lapte într-o serie de produse etichetate ca fiind vegane sau pe bază de plante, iar şefii instituţiilor ce supervizează standardele comerciale au cerut o reglementare juridică pentru a împiedica consumatorii să fie “exploataţi de companii alimentare lipsite de etică”.

Etichetarea înşelătoare poate provoca stres emoţional pentru cei care aleg să evite produsele de origine animală din motive etice, dar poate reprezenta şi o ameninţare pentru cei cu intoleranţe şi alergii, spun specialiştii.

Inspectorii Servicilor Ştiinţifice din Hampshire şi Kent au descoperit că 24 (39%) din 61 de produse marcate ca fiind vegane conţineau ouă sau lapte. Din eşantionul analizat, 13 produse se prezentau a fi alternative vegane la lactate, iar 48 drept alternative la carne. În total, 90% dintre acestea au fost considerate nesatisfăcătoare, din cauza urmelor de produse lactate sau a unor inexactităţi în etichetare şi informaţii nutriţionale.

Printre produsele analizate se numărau echivalente vegane pentru trufe de ciocolată, pizza, burgeri, brioşe şi sandvişuri în lipie.

“Lipsa unei reglementări legale ar putea fi exploatată de companii alimentare lipsite de etică care pretind că alimentele sunt vegane, când de fapt conţin produse de origine animală. Poate mai îngrijorător este faptul că această ambiguitate poate avea consecinţe dezastruoase şi uneori tragice pentru cei care suferă de alergii la produse de origine animală, cum ar fi laptele şi ouăle. Suntem conştienţi de faptul că, din păcate, oamenii şi-au pierdut viaţa din această cauză şi, prin urmare, solicităm mai multă claritate cu privire la ceea ce poate şi ceea ce nu poate fi descris în mod legal ca fiind vegan şi alimente pe bază de plante”, a declarat John Herriman, directorul general al Institutului pentru Standarde Comerciale (CTSI).

CTSI a intervievat 2.000 de persoane şi a constatat că 76% dintre acestea cred că ceva comercializat ca fiind vegan este total lipsit de ingrediente de origine animală. Însă în prezent nu există o definiţie legală pentru alimentele vegane, ceea ce permite firmelor să îşi comercializeze produsele ca fiind vegane, chiar dacă acestea conţin urme de lactate sau ouă. De asemenea, în Regatul Unit şi UE nu există o cerinţă de prag pentru produsele de origine animală, spre deosebire de o cerinţă în ceea ce priveşte urmele de gluten.

Circa 1,5% din populaţie este vegană (nu mănâncă deloc produse de origine animală, nici măcar lapte sau ouă – n.r.), iar una din şase persoane suferă de alergii la lapte sau la crustacee. Sondajul realizat de CTSI arată că, în rândul respondenţilor cu alergie la lapte, 84,6% consideră că alimentele vegane pot fi consumate în siguranţă. Această convingere a fost cea mai mare (92,7%) în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 35 şi 44 de ani.

Există un caz celebru, din 2017, când o femeie, Celia Marsh, a murit după ce a mâncat un sandvici de tip wrap de la Pret a Manger care era etichetat ca fiind vegan, dar care, din cauza contaminării încrucişate din timpul procesului de fabricaţie, conţinea proteine din lapte.

Kerry Nicol, director de politici şi campanii la CTSI, a declarat că dietele vegetariene şi vegane au crescut în popularitate. Pe de altă parte, s-a înregistrat o creştere a numărului celor cu alergii de origine animală care aleg alimente marcate ca fiind vegane, crezând că acestea pot fi consumate în siguranţă. De asemenea, s-a observat “o creştere a numărului de plângeri şi incidente în care consumatorii consideră că au fost induşi în eroare”.

Jumătate dintre persoanele intervievate de CTSI au crezut că “bazat pe plante” şi “vegan” înseamnă acelaşi lucru, ceea ce îi expune pe cei care suferă de alergii să fie induşi în eroare şi să creadă că sunt în siguranţă.

Consumatorii trebuie să fie însă atenţi la ingredientele de pe produsele marcate ca fiind pe bază de plante sau vegane, pentru că ar putea conţine: cazeină, o proteină din lapte; lactoză, o proteină din lapte şi zahăr; şi zer, un produs secundar din lapte. De asemenea, ar trebui să fie atenţi la colagen, care provine din pielea şi oasele animalelor, şi la untură sau seu, care este grăsime animală.

Recomandăm și ..

Doru Petruţi: Una din cauzele pentru care democrația moare cam prin toată Europa sunt și așa fake uri livrate fix după alegeri

Directorul Institutului de sondaje IMAS Moldova, Doru Petruţi, constată că sub ochii societății civile, a presei independente și a tuturor votanților, asistăm cu toții la piesa fake, tragi-comică, de prefăcătorie, mimare și punctare de standarde false numită proces democratic de numirea noului premier al Republicii Moldova. Doru Petruţi observă că după ce doamna președintă a...

Ultima orǎ ..

Președintele Senatului, Mircea Abrudean, l-a felicitat pe Igor Grosu cu prilejul realegerii în funcțai de președinte al Parlamentului: „Am transmis întreg sprijinul României pentru continuarea parcursului european al R....

România va continua să sprijine Republica Moldova pe calea integrării europene. Asigurările au fost date de președintele Senatului României, Mircea Abrudean, care l-a felicitat astăzi pe Igor Grosu cu ocazia realegerii în funcția de președinte al Parlamen...

Comisia Europeană insistă pentru renunțarea la schimbarea orei de iarnă: „Ne enervează pe cei mai mulţi dintre noi”

Comisia Europeană (CE) a apărat joi, 23 octombrie, decizia de desființare a schimbării orei, un proiect propus încă din 2018, după o consultare la nivel european. Weekendul acesta, europenii se pregătesc să treacă la ora de iarnă, screi adevarul.ro.

Patru sate din Turcia, desemnate de ONU printre cele mai bune destinații turistice rurale ale anului 2025

Patru sate pitorești din Turcia – Akyaka (Muğla), Barbaros (Izmir), Anıtlı (Mardin) și Kale Üçağız (Antalya) – au fost incluse de Organizația Națiunilor Unite în lista „Celor mai bune sate turistice ale anului 2025”, în sem...

„Ne-am înrolat să apărăm țara, nu să fim agresate sexual de colegi”. Scandal uriaș în armata australiană: Femei militare acuză abuzuri

Patru femei din armata australiană au intentat un proces colectiv fără precedent împotriva Forțelor de Apărare Australiene, acuzând abuzuri sexuale, hărțuire și discriminare. Ele povestesc că au fost agresate fizic, umilite și tratate inegal de superiori, într-un climat dominat de sexism și tăcere. Avocații spun că mii de alte femei ar putea să li se alăture în cel mai mare proces de acest fel din istoria Australiei, informează BBC, citat de digi24.ro.

Moldova trece la ora de iarnă în acest weekend. Cum ne afectează somnul și starea de spirit

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 25-26 octombrie, Republica Moldova va trece oficial la ora de iarnă. Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, astfel că ora 4:00 va deveni ora 3:00. Psihologul Victoria Gonța a declarat pentru IPN că această schimbare poate avea atât efecte negative, cât și pozitive asupra organismului. Specialista a menționat că în primele zile, corpul are nevoie de o perioadă de adaptare la noul program, ceea ce poate provoca iritabilitate, scădere a energiei și perturbarea somnului. De asemenea, întunericul care se instalează mai devreme poate influența starea emoțională, amplificând senzația de oboseală și izolare. Pe...

Scumpiri bruște la carburanți, după sancțiunile americane pentru Lukoil: Cât vor costa benzina și motorina, în următoarele trei zile

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) informează că trendul descendent al prețurilor la produsele petroliere principale, care a continuat aproape patru săptămâni consecutiv, a fost întrerupt de impunerea unor noi sancțiuni economice majore de către Statele Unite împotriva companiilor petroliere ruse Rosneft, Lukoil și a subsidiarelor acestora.

Piscicultorii, consultați în elaborarea Programului Strategic al Sectorului de Acvacultură 2026–2030

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a organizat o reuniune consultativă cu reprezentanții sectorului piscicol, în cadrul căreia a fost prezentat proiectul Programului Strategic al Sectorului de Acvacultură pentru anii 2026–2030, document care ...