The Washington Post: Moldova s-ar putea prăbuși fără ajutorul SUA acordat Ucrainei

spot_img
spot_img

Cei care vor retragerea ajutoarelor SUA din Ucraina nu înțeleg impactul devastator pe care un asemenea demers l-ar avea asupra mai multor țări – în special cele avute în vedere de Putin.

Pentru Moldova, o mică țară din estul Europei, sprijinul internațional acordat Ucrainei vecine reprezintă garanția propriei sale securități. În acest moment, o asemenea retragere va distruge regiunea și ar stabili un grav precedent în fața întregii lumi.

Acesta a fost principalul mesaj al ministrului moldovean de externe, Nicu Popescu, atunci când a fost intervievat la New York, săptămâna trecută, în culisele reuniunilor din cadrul Adunării Generale a ONU.

„Ceea ce se întâmplă în Ucraina nu se limitează doar la Ucraina”, mi-a spus Popescu. „Ceea ce se întâmplă în Europa de Est nu se limitează doar la Europa de Est. Este vorba despre niște repercusiuni la nivel mondial”, relatează The Washington Post citat de Rador Radio România.

Începând din luna februarie a anului trecut, atunci când Rusia și-a lansat invazia totală asupra Ucrainei, Moldova, care nu este membră NATO și nici membră a Uniunii Europene (deși caută să adere la aceasta din urmă) și care dispune doar de o mică armată, s-a confruntat cu probleme de energie, cu o mare inflație, cu perturbarea comerțului său și cu mii de refugiați, toate aceste lucruri petrecându-se în timp ce țara căuta să își gestioneze relațiile tensionate din provincia separatistă a Transnistriei, unde sunt mobilizați aproximativ 1500 de soldați ruși.

Recomandăm și ..

(video) Geoană, la summitul de la Washington: Sprijinul NATO, o garanție suplimentară că R. Moldova și Ucraina își pot îndeplini calea europeană

Sprijinul pe care Alianța Nord-Atlantică a decis să îl acorde Ucrainei la summitul istoric de la Washington reprezintă o garanție suplimentară că Ucraina și Republica Moldova își pot îndeplini calea europeană și transmite un semnal Moscovei că NATO nu va obosi în acest efort, a declarat joi secretarul general adjunct al organizației, Mircea...

Dan Olaru, membru al echipei Republicii Moldova la tir cu arcul. Urmăriți-mă la Jocurile Olimpice la TVR MOLDOVA

Bună, sunt Dan Olaru și practic tir cu arcu. Voi participa la Jocurile Olimpice de la Paris. Urmăriți-mo la TVR MOLDOVA.

Fostul viceguvernator al BNM, Arcadie Albul, a decedat. BNM: „A adus o contribuție inestimabilă pentru sectorul financiar-bancar”

Arcadie Albul, fostul viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) în perioada 1 martie 2022 - 31 decembrie 2023, s-a stins din viață. Anunțul a fost făcut de BNM, pe o rețea de socializare. Potrivit instituției, el „a adus o contribuție inestimabilă la reformarea sectorului financiar-bancar din Republica Moldova”.

Temperaturi de până la +40°C. Cum va fi vremea în weekend, în Republica Moldova

Temperaturile înalte vor continua să predomine în weekend, pe 13 și 14 iulie, pe teritoriul Republicii Moldova. Ploi nu se prevăd în nicio regiune a țării, iar vântul va sufla slab. Informațiile au fost confirmate de Serviciul Hidrometeorologic de Stat.  Potrivit meteorologilor, în nordul țării, temperatura aerului va indica +37°C în timpul zilei. Iar...

Primul stat NATO care plănuiește să doboare rachete ruseşti deasupra Ucrainei.

Ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski a declarat că Varşovia ia în considerare o propunere din partea Kievului de a doborî rachetele ruseşti care se îndreaptă spre teritoriul polonez în timp ce acestea se află încă în spaţiul aerian ucrainean, relatează BBC. Propunerea a fost inclusă într-un acord comun de apărare între cele două ţări,...

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

Important

ultima ora