România a cumpărat un Big Brother care va monitoriza în timp real rețelele sociale, site-uri de știri și influenceri

spot_img
spot_img

Ministerul de Externe a cumpărat un sistem de genul Big Brother, bazat pe Inteligența Artificială, care va monitoriza în timp real rețelele sociale, site-uri de știri și influenceri din România, pentru a detecta și combate dezinformarea și propaganda.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a atribuit firmei MWare Solutions, în urma unei licitații, un contract de 3,19 milioane de lei, fără TVA, pentru livrarea unui sistem IT bazat pe Inteligență Artificială (IA), care va monitoriza în timp real conținutul online de pe platformele de social media, site-uri de știri, blog-uri, dar și conturile celor mai influenți influenceri – jurnaliști, celebrități și demnitari.

Scopul inițiativei este detectarea, analizarea și combaterea dezinformării și a propagandei, potrivit Profit.

Sistemul de gen Big Brother va deveni operațional peste două luni de la data atribuirii contractului, respectiv 17 decembrie 2023.

Big Brother va colecta inclusiv date despre like-uri, comentarii, distribuiri

“Obiectul contractului îl constituie achiziția de servicii IT pentru dezvoltarea unui instrument informatic sub forma unei platforme integrate, bazată pe algoritmi avansați de inteligență artificială pentru analizarea și verificarea conținutului online, ce va putea determina originea acestuia, în vederea detectării, analizării, identificării și combaterii dezinformării din mediul online, contribuind la luarea unor decizii clare pentru contracararea propagandei și dezinformării în mediul online, în domeniile de responsabilitate ale Ministerului Afacerilor Externe”, scrie în caietul de sarcini.

Conform cerințelor, sistemul trebuie să colecteze inclusiv interacțiunile conținutului monitorizat, respectiv like-urile, comentariile, distribuirile etc.

În cadrul procesului de colectare a datelor din surse de tip Facebook, Twitter etc, unde procesul presupune interacțiune specifică cu respectivele sisteme, pe perioada de garanție și suport a instrumentului livrat, modulele de colectare vor fi dezvoltate și livrate pentru a asigura un volum de minimum 500 GB date colectate pe lună, fără costuri suplimentare pentru MAE.

“Sistemul IT va include, printre altele, un modul de colectare a datelor online, de tip COTS sau open source, pentru monitorizarea în timp real a conținutului online (platformelor de social media, site-uri de știri, blog-uri etc.), cu următoarele capabilități:

  • – segmentare geografică
  • – posibilitatea de separare a datelor/mențiunilor în funcție de țara de origine; – detecție rapidă
  • – articolele, mențiunile sau postările trebuie detectate într-un interval de maxim 30 minute;
  • – monitorizare interacțiuni
  • – în măsura în care sistemele sursa permit acest lucru, sistemul trebuie să fie capabil să colecteze statistici cu privire la interacțiunile utilizatorilor cu conținutul monitorizat: număr de vizualizări, like-uri, distribuiri, etc. (sistemul trebuie să includă posibilitatea de a programa reîmprospătarea datelor la intervale de timp, pentru a putea acoperi întreaga durată de viața a unui articol, sau postare);
  • – să extragă date publice din platforme sociale, cel puțin: Facebook, Twitter, Instagram, minim postări și comentarii pentru fiecare rețea socială, cu și fără a fi nevoie de autentificare;
  • – să permită extragerea metadatelor asociate unei pagini web: data, autor, keywords, descriere, titlu; (…)”, se arată în documentația procedurii.

Instrumentul IT va fi o soluție bazată pe un portal web în care reprezentanții desemnați din cadrul MAE vor accesa datele și informațiile necesare.

Recomandăm și ..

Polonia ia în calcul să doboare rachete rusești deasupra Ucrainei

Ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski susține că Varșovia ia în considerare o propunere din partea Kievului de a doborî rachetele rusești care se îndreaptă spre teritoriul polonez în timp ce acestea se află încă în spațiul aerian ucrainean, scrie BBC.

Concluziile summitului NATO de la Washington: Alianţa se pregăteşte pentru un conflict direct cu Rusia

Putin nu va putea supravieţui războiului din Ucraina. Este concluzia administraţiei americane după summit-ul aniversar de la Washington. Deciziile luate de liderii NATO arată că Alianţa se pregăteşte pentru un conflict direct cu Rusia, dar şi pentru eventuale tensiuni venite dinspre China sau Iran. României i-a fost promisă securitate sporită la Marea Neagră...

Niciun strop de ploaie în acest weekend; Meteorologii anunță temperaturi de până la 40 de grade Celsius

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) anunță prognoza meteo pentru intervalul 13-15 iulie 2024. În acest weekend, avem parte de vreme caniculară.

DRUM. Din cauza temperaturilor atmosferice înalte, drumul se beton pe traseul Bălți – Chișinău,…

DRUM. Din cauza temperaturilor atmosferice înalte, drumul se beton pe traseul Bălți - Chișinău, în apropiere de Bălți, a fost deformat. http://t.me/indexMD

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

Important

ultima ora