România va cumpăra 32 avioane F-35. Achiziția ajunge la 6,5 miliarde de dolari

spot_img
spot_img

Comisiile pentru apărare ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat vot favorabil, cu unanimitate de voturi „pentru”, la solicitarea ministrului Apărării Naţionale privind aprobarea prealabilă pentru iniţierea de către MApN, prin Direcţia generală pentru armamente, a proceduri de atribuire a acordurilor aferente achiziţiei a 32 de avioane F-35, în cadrul programului de înzestrare „Avion multirol de generaţia a V-a, F-35”, prin programul de asistentă şi securitate Foreign Militaru Sales (FMS).

Este vorba despre „contracte atribuite de către Guvernul României Guvernului Statelor Unite ale Americii de contracte tip Letter of Offer and Acceptance, specifice Programului Foreign Military Sales având ca obiect 32 de avioane F-35, motoare, suport logistic iniţial, servicii de instruire, simulatoare de zbor FMT, muniţii aer-aer şi aer-sol, respectiv o valoare estimată de 6,5 milioane dolari, fără TVA”, transmite news.ro.

„Strategia militară a României operaţionalizează dimensiunea de apărare stabilită în Strategia naţională de apărare a ţării pentru perioada 2020-2024 şi particularizează implementarea obiectivelor politicii de apărare şi a direcţiilor de dezvoltare a capabilităţilor derivate din prevederile Cartei albe a apărării, ediţia 2021. În acest sens, pentru îndeplinirea obiectivelor militare naţionalte stabilite prin Strategia militară a României, prin hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a ţării nr. S-57 din 11.04.2023 a fost aprobată Concepţia de realizare a capabilităţii operaţionale de apărare aeriană cu avioane multirol de generţia a V-a, prin dotarea cu avioane F35 în două etale: etapa I (2 escadrile – 32 avioane), etapa II (1 escadrilă – 16 avioane)”, arată documentul care a fost pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Birourilor reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Sursa citată precizează că, la şedinţa din 26 septembrie, Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au înaintat comisiilor pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor şi Senat solicitarea ministrului Apărării Naţionale privind aprobarea prealabilă pentru iniţierea de către MApN, prin Direcţia generală pentru armamente, a proceduri de atribuire a acordurilor aferente achiziţiei a 32 de avioane F-35, în cadrul programului de înzestrare „Avion multirol de generaţia a V-a, F-35”, prin programul de asistentă şi securitate Foreign Militaru Sales (FMS).

Astfel, MApN a înaintat Comisiilor de apărare ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, Memorandumul cu tema: Solicitarea Ministerului Apărării Naţionale către Parlamentul României prinvind obţinerea aprobării prealabile pentru iniţierea procedurilor de atribuire a acordurilor aferente achiziţiei a 32 de avioane F-35 în cadrul programului de înzestrare „Avion multirol de generaţia a V-a, F-35”, prin programul de asistenţă de securitate Foreign Military Sales (FMS), aprobat de către prim-ministrul României, Marcel Ciolacu.

„Prin urmare, în baza solicitării şi memorandumului menţionate anterior, constatăm că programul de înzestrare «Avion multirol de generaţia a V-a, F-35», Etapa I, 32 de avioane constă în:

– Contracte atribuite de un Guvern unui alt Guvern, prin atribuirea de către Guvernul României Guvernului Statelor Unite ale Americii de contracte tip Letter of Offer and Acceptance, specifice Programului Foreign Military Sales având ca obiect 32 de avioane F-35, motoare, suport logistic iniţial, servicii de instruire, simulatoare de zbor FMT, muniţii aer-aer şi aer-sol, respectiv o valoare estimată de 6,5 milioane dolari, fără TVA.

– Cooperare industrială, prin semnarea unui memorandum pentru cooperare industrială în paralel cu semnarea contractului de tip Letter of Offfer and Acceptance”, conform sursei menţionate.

Documentul mai precizează că programul de înzestrare se va derula în scopul obţinerii pentru Forţele Aeriene Române a unor capabilităţi de apărare robuste şi reziliente, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente, destinate atât descurajării unei posibile agreiun şi articulării unui răspuns adecvat la provocările actuale şi viitoare ale mediului de securitate, cât şi îndeplinirii angajamentelor asumate ca urmare a calităţii de stat membru NATO şi UE.

Recomandăm și ..

CAMPANIE. Continuă să fie aduși organizat copii din țară la Președinție. Maia Sandu, președinta…

CAMPANIE. Continuă să fie aduși organizat copii din țară la Președinție. Maia Sandu, președinta țării: “În fiecare zi grupuri de copii din satele și orașele noastre vin în capitală să viziteze mai multe obiective turistice, fiind invitați și la Președinție, Guvern, Parlament. Când am ocazia, mă bucur să pot să-i salut și să le...

Gata de o decizie radicală, după EURO: Vrea să se retragă de la echipa națională la 28 de ani!

Franța a făcut un turneu dezamăgitor la EURO 2024, unde s-a oprit în semifinale după un joc sub așteptări, iar acum riscă să își piardă unul dintre cei mai valoroși jucători.

POLITICĂ. “Modul în care Dodon a lansat invitația la negocieri privind candidatura lui Stoianoglo…

POLITICĂ. "Modul în care Dodon a lansat invitația la negocieri privind candidatura lui Stoianoglo este la fel de ipocrit ca și invitația Maiei Sandu către partide la consultări privind referendumul", afirmă liderul PNL, Renato Usatîi. "Cu tot respectul pentru Alexandr Stoianoglo, dar ar fi fost corect dacă ar fi ieșit la conferința de presă...

S-a produs un cutremur în România, vineri seara

Un cutremur cu magnitudinea 4 s-a produs, vineri seară, în județul Tulcea, transmite News.ro.

Ex-viceguvernatorul BNM, Arcadie Albul, a decedat

Arcadie Albul, fost viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), s-a stins din viață. Anunțul a fost făcut pe 12 iulie de BNM, care a transmis un mesaj de condoleanțe familiei acestuia.  „Transferându-și cunoștințele și viziunea europeană dobândite în activitatea sa la instituții internaționale, precum Bank for International Settlements (Basel, Elveția), domnul Arcadie Albul...

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

Important

ultima ora