ULTIMA ORĂ: Partidul Politic „ȘANSĂ” a contestat rezultatele alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023

spot_img
spot_img

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Partidului “Șansa”, Alexei Lungu, și avocatul Vadim Banaru au declarat că formațiunea va cere anularea rezultatelor alegerilor și invalidarea acestora.

“Este evident că în acest moment în Republica Moldova se desfășoară cele mai nedemocratice și nelibere alegeri din istoria țării. Întreaga campanie electorală s-a desfășurat cu încălcări și abuzuri de putere fără precedent din partea puterii. Toate acestea urmează a fi investigate în baza Codului Penal”, a declarat Alexei Lungu.

El a precizat că încă nu a fost luată o decizie privind acțiunea Partidului Șansa de anulare a deciziei CSE, potrivit căreia toți candidații partidului au fost excluși din alegeri. În decurs de 24 de ore, cererea de la Judecătoria Chișinău în sectorul Rîșcani a fost transferată la Curtea de Apel, apoi la Curtea Supremă de Justiție, apoi din nou la Curtea de Apel, iar în prezent se află la Curtea Constituțională.

În același timp, Comisia Electorală Centrală și organele electorale inferioare, fără a aștepta decizia instanței de judecată, au ștampilat buletinele de vot ale candidaților Partidului “Șansa” cu mențiunea “Retras”. Astfel, legea a fost încălcată în mod grosolan.

“Sub pretextul reformei justiției, statul s-a transformat într-un stat capturat, drepturile omului nu sunt respectate, oamenii sunt împărțiți în “oameni” și “non-oameni”. De aceea, fac un apel către toți cetățenii: aceste alegeri trebuie declarate nelegitime, deoarece nu reprezintă voința poporului”, a declarat Vadim Banaru într-o conferință de presă.

El a menționat că aproximativ 600 de candidați la funcția de primar și circa 9 mii de persoane la funcțiile de consilieri locali au candidat din partea partidului “”Șansă”” și au fost privați de acest drept. Vadim Banaru a subliniat că nici o persoană nu poate fi privată de dreptul de a candida în alegeri fără o hotărâre judecătorească și fără motive întemeiate. Prin urmare, aceste alegeri nu pot fi recunoscute ca fiind valide în conformitate cu toate normele internaționale.

Recomandăm și ..

DRUM. Din cauza temperaturilor atmosferice înalte, drumul se beton pe traseul Bălți – Chișinău,…

DRUM. Din cauza temperaturilor atmosferice înalte, drumul se beton pe traseul Bălți - Chișinău, în apropiere de Bălți, a fost deformat. http://t.me/indexMD

La Chișinău au fost lansate primele licitații pentru capacități mari de energie regenerabilă

La Chișinău au fost lansate ieri, 12 iulie, primele licitații pentru construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice cu o capacitate totală de 165 MW. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a subliniat că acestea vor aduce investiții de peste 190 de milioane de euro în economie și ne vor ajuta să sporim independența energetică și să atingem...

METEO. În weekend avem parte de vreme caniculară

Vremea caniculară nu se va modifica întreaga perioadă. Ploile vor ocoli teritoriul țării, iar vântul va fi mai mult slab.

INTERVIU // Daniela Cujbă: În 2025, Republica Moldova va prelua Președinția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei

Pe data de 13 iulie se împlinesc 29 de ani de când Republica Moldova a devenit membră a Consiliului Europei. În această perioadă au avut loc mai multe evenimente importante. Unul ar fi deținerea de către țara noastră a primei președinții la Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, în anul 2003. În perioada noiembrie...

Astăzi în istorie: De la Regulamentul Organic la Wimbledon, momente marcante care au modelat destinul României și al Moldovei

Pe 13 iulie, istoria a înregistrat momente definitorii în evoluția politică și culturală a spațiului românesc și european.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

Important

ultima ora