ULTIMA ORĂ: Curtea Constituțională nu va examina sesizarea Curții de Apel Chișinău pe dosarul ȘANSA

spot_img
spot_img

Curtea Constituțională declară inadmisibilă examinarea acestei sesizări, ridicată de reprezentantul Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

„Curtea Constituțională a emis o decizie ce pare a fi una tehnică, dar în realitate reprezintă o mare victorie pentru partidul „ȘANSĂ”!” Astfel a reacționat președintele formațiunii politice Șansă, Alexei Lungu, după ce Curtea a declarat inadmisibilă examinarea sesizării Curții de Apel Chișinău privind dosarul „Șansă”.

Curtea constată că excepția de neconstituționalitate nu a fost ridicată de o victimă a unei pretinse încălcări a unui drept constituțional, ci dimpotrivă, autorul excepției este chiar o autoritate a puterii executive (Comisia pentru Situații Excepționale), care îi solicită Curții să verifice constituționalitatea unei norme adoptate de puterea legislativă, transmite Realitatea.md.

Totodată, autorul excepției precizează că această carență a normei contestate poate conduce la anularea măsurilor de urgență adoptate de puterea executivă, adică anularea deciziei de a scoate ȘANSA în afara legii.

Anterior, Curtea de Apel Chișinău a declarat inadmisibilă contestația depusă de Partidul „Șansă”, afiliat lui Ilan Șor, privind anularea înregistrării candidaților formațiunii în cursa electorală pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie.

Recomandăm și ..

Curtea Constituțională: Sesizarea comuniștilor privind decretul prin care a fost demis Stoianoglo este inadmisibilă

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților comuniști Diana Caraman, Constantin Starîș, Vladimir Voronin, Oleg Reidman și Nicolai Rusol, care au solicitat controlul constituționalității decretului de demitere a lui Alexandr Stoianoglo. Documentul a fost semnat de Maia Sandu pe 26 septembrie 2023. Conform parlamentarilor, decretul ar încălca principiul de separare a puterilor în stat, notează...

Ucraina strânge probe pentru CPI privind victimele civile ale minelor terestre lăsate de ruşi

Ucraina a documentat moartea a aproape 300 de civili din cauza minelor terestre lăsate de forţele ruse şi strânge probe pentru Curtea Penală Internaţională (CPI), a anunţat vineri Serviciul ucrainean de securitate (SBU), transmite Reuters.

Premierul Poloniei îl acuză pe fostul ambasador al ţării sale la NATO de contacte cu servicii de informaţii străine

Prim-ministrul polonez Donald Tusk l-a acuzat vineri pe fostul ambasador al Poloniei la NATO, numit în 2019 de fosta putere naţionalistă şi rechemat la sfârşitul lui mai, că a întreţinut contacte cu servicii de informaţii străine şi a obţinut avantaje financiare neautorizate, informează Agerpres.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

Important

ultima ora