Natalia Morari: Însăși Curtea Constituțională, care deja avea pecetea galbenă deasupra sa, a refuzat să mai facă jocul puterii

spot_img

După victoria de la CEDO, Alexandr Stoianoglo, fost și viitor procuror general, a obținut și o victorie la Curtea Constituțională a Moldovei. Da, greu de crezut, dar a învins.

Dacă pe scurt – Înalta Curte a declarat neconstituțional articolul în baza căruia a fost evaluat Alexandr Stoianoglo în calitate de Procuror General. Anume în urma acestei evaluări a devenit posibilă demiterea lui Stoianoglo prin decret prezidențial de către Maia Sandu, declară Natalia Morari în cadrul emisiunii Morari NEWS.

Acum avem toate șansele ca decretul să fie declarat ilegal de către instanța de judecată. Logic, orice judecător care va examina, trebuie acum să declare acel decret ilegal în urma decizie Curții, pentru că decretul a fost semnat în baza unei evaluări declarate neconstituționale. 

La fel, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională și lipsa căii de atac a raportului de evaluare de către procurorul general – pentru că orice persoană are dreptul la apărare și nu poate fi lipsită de acest drept. Nu știu ce trebuie de făcut ca PAS-ul să înțeleagă acest lucru odată și odată – probabil, să ajungă în opoziție.

Apropo, domnilor judecători din instanțele naționale care veți examina de acum încolo aceste chestiuni – atrageți atenția la faptul că însăși Curtea Constituțională, care deja avea pecetea galbenă deasupra sa, a refuzat să mai facă jocul puterii după ce Moldova a fost condamnată la CEDO în cazul Stoianoglo, după ce Comisia de la Veneția a dat cu capul de tot asfaltul Moldovei legile lui Litvinenco și ale Olesei, care au permis decapitarea fostului procuror general. E adevărat că doi judecători de la Curtea noastră au avut alte păreri. 

Evident că vorbim despre Nicolae Roșca, membru fondator al PAS, avocat personal al Maiei Sandu, fiica căruia muncește la Președinție și a doua – doamna Liuba Șova, despre care totul e clar demult. Ceilalți trei judecători  probabil nu vor să fie umiliți la nivel internațional precum a pățit fosta componență a Curții Constituționale de pe vremea ultimelor zile ale lui Plahotniuc, când toți au fost nevoiți să demisioneze concomitent și să dispară din viața publică. Concluzia deci e una – mai devreme sau mai târziu, Alexandr Stoianoglo va reveni în fruntea Procuraturii Generale. Este adevărat că Maia lor Sandu va face totul ca acest lucru să nu aibă loc până la prezidențiale. Cui îi trebuie dosare penale pe numele miniștrilor care fură în plină electorală?

Și deja știți voi, dragii mei, cu ce s-a încheiat decizia de la Curte – președintele Nicolae Roșca a demisionat, cică din motive personale. Dacă criza de isterie a doamnei președinte, care a răbufnit contra domnului Roșca poate fi numită drept motiv personal, bun, acceptăm. 

Iar în fruntea Curții Constituționale a revenit doamna Domnica Manole, care nu demult a pierdut acest post din cauza oboselei de a se mai supune PAS-ului. Taaare sperăm că după ce s-a odihnit, nu a prins la puteri pentru a executa cu strictețe indicațiile puterii. 

E o plăcere să asculți oameni deștepți. A redat întocmai ceea ce se va întâmpla la 24 de ore distanță. 

Am uitat să spun ceva celor care încă mai cred în presa lor liberă și independentă – știți că acele instituții mass-media au avut nevoie tocmai de câteva ore ca să publice știrea de la Curte? Ore întregi! Ore într-o epocă când informația e publică în a doua secundă. Au stat băieții, au stat, au așteptat indicații din Turn cum să dea știrea, dar pentru că în Turn domnea isteria, au dat și ei ce-a dat toată presa care pur și simplu e presă și nu-și arogă nici o titulatură. E presă și gata, așa cum și trebuie să fie toată mass-media. 

Dar încă ceva despre justiție. Da, știu, am obosit și eu, nu doar voi, însă sunt obligată să vă informez cât de perfizi sunt ăștia. Deci după ce au eșuat total, dar total în  reformarea justiției, acum au mai tras ceva nou – o lege care sună cam așa: privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor. Și iată ce prevede: Membrii comisiilor de evaluare și șeful secretariatului acestuia beneficiază, de imunitate funcțională și nu pot fi trași la răspundere pentru opinia exprimată în exercitarea mandatului și a atribuțiilor. Deci după ultimele mega scandaluri în jurul acestor comisii de pre-vetiing, actualii de sus le bagă ăstora și imunitate. Imunitate, domnilor! Și de acum să facă ce vor ei, căci au imunitate! Curat murdar de ticălos e tot acest proces.

Uneori mă gândesc ce va fi, când actualii vor fi în opoziție, iar noua guvernare pur și simplu va folosi precedentele PAS-ului contra PAS-ului. Și atunci ce vor spune partenerii de dezvoltare? Că nu e democratic? Da de ce pe vremea Maiei era democratic și voi acceptați orice derapaje, dar acum deja nu e democratic?

Ce e democratic acum e logic că va fi democratic și atunci pentru că se va merge după cele mai bune practici ale PAS-lui. Apropo, în locul PAS-lui anume la asta și m-aș fi gândit de pe acum – când desființezi, pas cu pas, instituțiile democratice, nu te mai plângi că ele nu există și n-are cine să te apere atunci când ajungi în opoziție, mai declară Natalia Morari în cadrul emisiunii Morari NEWS.

Recomandăm și ..

POLITICĂ. Moldova guvernată de Maia Sandu și PAS “a intrat în perioada…

POLITICĂ. Moldova guvernată de Maia Sandu și PAS "a intrat în perioada protestelor", spune Irina Vlah, care a lansat recent "Platforma Moldova".

FOTO Ministrul Nosatîi, întâlnire cu ambasadorii SUA la Chișinău și București: au discutat despre cooperarea în domeniul apărării

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a avut pe 28 noiembrie, la Chișinău, o întrevedere cu ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec. La întâlnire a participat și ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent Logsdon. Părțile au discutat, printre altele, despre cooperarea în domeniul apărării dintre SUA,...

Presa: Moldoveanul cu stelele lui David în Paris, manifestant pentru aderarea Găgăuziei la Uniunea Vamală

Numele moldoveanul care ar fi desenat stelele lui David pe mai multe clădiri din Paris ar fi Alexandr Cocii. Conform anticorupție.md, în 2014 și 2015 el a manifestat pentru aderarea Găgăuziei la Federația Rusă.  Jurnaliștii relatează că individul are aproximativ 50 de ani. El ar...

PAS face coaliția cu partidul condus de ex-deputatul transfug, Eugeniu Nichiforciuc, în Consiliul raionul Florești? Reacția partidului de guvernământ

Opt consilieri din partea partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), șase consilieri din parte Mișcării „Respect Moldova”, trei de la Partidul Nostru și un candidat independent au semnat o cerere prin care solicită convocarea ședinței extraordinare a Consiliului raional Florești, care ar urma să aibă...

(FOTO) Igor Grosu, întrevedere cu șefa Misiunii OSCE în Republica Moldova. Despre ce au discutat

Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut o întrevedere cu Kelly Keiderling, șefa Misiunii OSCE în Republica Moldova.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă
- fii sociabil -spot_img

Important

ultima ora