Valeriu Ostalep: “Nu trebuie să idealizăm UE și să credem primitiv în gratuități”

spot_img
spot_img

Nu trebuie să idealizăm Uniunea Europeană și să credem în gratuități primitive de pe urma aderării la ea, și, de fapt, Moldova nu are prea multe avantaje reale de pe urma colaborării strînse cu UE.

O astfel de opinie a exprimat expertul în securitate, fostul viceministru de Externe, Valeriu Ostalep, în cadrul emisiunii Morari.live, relatează Noi.md.

El a menționat că lui, în calitate de posesor al unui pașaport unic, de moldovean care nu are interese în politică, în administrația publică, nu are ambiții și pretenții, îi este greu să înțeleagă care este legătura sa, ca persoană care locuiește aici, cu Uniunea Europeană.

“Iată ei vorbesc despre integrarea europeană. Dar ce înseamnă aceasta? Faptul că ne permit nouă, ca turiști, să mergem uneori și să ne cheltuim banii acolo? Este discutabil. Ce altceva ne permit ei? Afacerile? Atît de multe companii europene din cele mai dezvoltate țări europene își permit să păcălească partenerii moldoveni, iau bani și apoi nu au de gînd să dea nici marfa, nici banii și rîd de noi, spunînd că se pot judeca măcar și 10 ani”, a declarat Valeriu Ostalep.

El a atras atenția asupra faptului că toate acestea se întîmplă în contextul în care președinții acestor țări UE vorbesc despre un parteneriat strategic cu Moldova, pe cînd, în practică, companiile din aceste țări pur și simplu “înșală” companiile din Moldova și statul moldovenesc, în ansamblu.

“Cum și ce îmi permiteți? În baza pașaportului moldovenesc să merg la voi și să cheltuiesc bani ca turist? Să zicem! Este discutabil, dar să mergem mai departe. În ceea ce privește businessul, desigur, sînt avantaje, dar sînt și dezavantaje. Eu am un milion de pretenții către Uniunea Europeană modernă și, acolo unde pot, cu siguranță te vor amăgi. Adică, ca să nu fii înșelat, trebuie să fii mai ager și mai viclean decît ei. Nu vreau să spun că toate afacerile din Europa sînt criminale. Dar nu trebuie să le idealizăm. Nu trebuie să spunem că aici totul este rău, că în Est totul este rău, iar acolo totul este în roz. Acolo este la fel ca peste tot. Există oameni de succes și oameni mai puțin de succes, dar nu trebuie să existe această idealizare și această credință primitivă că vom primi totul gratis”, a declarat expertul în securitate și fost ministru adjunct de externe.

Recomandăm și ..

Asasinarea liderului grupării Tottenham Turks, la Chișinău. Poliția britanică investighează teoria „răzbunării”

Liderul unei bande suspectate de a fi în spatele atacului armat din Dalston, în urma căruia o fetiță de nouă ani s-a aflat între viață și moarte, a fost asasinat în Moldova.

LIVE TEXT/ Bombardamente în regiunea Herson: o persoană a fost ucisă și alte șase au fost rănite. Război în Ucraina, ziua 871

UPDATE 11:00 Ca urmare a bombardamentelor rusești din 12 iulie, o persoană a fost ucisă și alte 6 au fost rănite în regiunea Herson, potrivit presei uraniene. Hromadske scrie că un localnic în vârstă de 94 de ani a fost ucis din cauza unui atac rusesc cu dronă asupra lui Beryslav. Rușii au aruncat...

Fostul guvernator al Băncii Naționale, Arcadie Albul, s-a stins din viață; Mesajul BNM

Banca Națională a Moldovei anunță cu profundă tristețe trecerea în neființă a domnului Arcadie Albul, viceguvernator al BNM în perioada 1 martie 2022 - 31 decembrie 2023, un specialist remarcabil în domeniul financiar-bancar.

Renato Usatîi: Alexandr Stoianoglo trebuia să iasă la conferința de presă în calitate de candidat apolitic

“Modul în care Dodon a lansat invitația la negocieri privind candidatura lui Stoianoglo este la fel de ipocrit ca și invitația Maiei Sandu către partide la consultări privind referendumul”, afirmă liderul PN, Renato Usatîi. “Cu tot respectul pentru Alexandr Stoianoglo, dar ar fi fost corect dacă ar fi ieșit la conferința de presă și, în...

VIDEO Saloane goale, ferestre acoperite cu placaj, sânge pe pereți. Cum arată spitalul „Okhmatdyt” după atacul rusesc

Ucraina și Kievul încă își revin după atacul masiv cu rachete din 8 iulie. În trei zile, oamenii au strâns sute de milioane de grivne pentru a reconstrui spitalul de copii „Okhmatdyt” De exemplu, în doar 40 de ore au fost adunate 300 de milioane de grivne (mai mult de șapte milioane de dolari),...

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

Important

ultima ora