Zvonuri cu privire la o vizită-surpriză a lui Viktor Orban vineri la Moscova îi îngrijorează pe Charles Michel şi Donald Tusk

spot_img
spot_img

Preşedintele Consiliului European Charles Michel şi premierul polonez Donald Tusk îşi exprimă îngrijorarea faţă de informaţii de presă care evocă o vizită – vineri – la Moscova a liderului ungar Viktor Orban, care tocmai a preluat preşedinţia semestrială a Uniunii Europene (UE), o funcţie care-i permite să elaboreze agenda şi priorităţile politice ale următoarelor şase luni.

”Preşedinţia rotativă a UE nu are mandat să angajeze dialogul cu Rusia în numele UE”, a scris joi pe X Charles Michel.

”Poizţia Consiliului European este clară: Rusia este agresorul, Ucraina este victima. Nicio discuţie nu poate avea loc fără Ucraina”, a subliniat el.

Premierul polonez, Donald Tusk, fostul preşedinte al Consiliului European, a reacţionat la rândul său.

”Viktor Orban, zvonurile despre vizita dumneavoastră nu pot fi adevărate, nu-i aşa?”, a scris el tot pe X.

Potrivit site-ului de investigaţii jurnalistice VSquare, specualizat în Europa Centrală, şi publicaţiei RFE/RL, care se bazează pe surse anonime, Viktor Orban este aşteptat vineri în capitala rusă, la trei zile după o vizită-surpriză la Kiev.

În cazul în care zvonul se confirmă, va fi vorba despre prima vizită a unui lider european la Moscova de la cea a cancelarului austriac Karl Nehammer în aprilie 2022.

Contactat de AFP joi dimineaţa, Guvernul ungar a refuzat să comenteze.

Însă, la începutul acestei săptămâni, premierul ungar prevestea ”veşti surprinzătoare în viitor din locuri surprinzătoare”.

Rămas apropiat Kremlinului, liderul naţionalist ungar a îndemnat marţi Ucraina la un ”armistiţiu”, contrar poziţiei europene.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a propus ca în schimb să se alinieze demersurilor de pace ucerainene.

Viktor Orban i-a mulţumit preşedintelui ucrainean pentru ”francheţea” discuţiei lor şi a promis să ”raporteze” conţinutul acestor discuţii Consiliului UE ”pentru ca deciziile europene necesare să poată să fie luate”.

În pofida Războiului din Ucraina, Ungaria şi-a consolidat relaţiile politice şi economice cu Kremlinul.

Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Beijing, în octombrie 2023, pentru a discuta despre cooperarea energetică.

Liderul ungar dezaprobă sancţiunile adoptate prin vot împotriva Rusiei şi se demarcă prin opoziţia sa de orice ajutor militar destinat Kievului, blocând cu regularitate eforturile europene în acest sens.

Acest responsabil eurosceptic, aflat la putere neîntrerupt din 2010, s-a opus aprig oricăror negocieri de aderare la UE a Ucrainei, apreciind că aceasta nu este pregătită.

El a acceptat, până la urmă, să părăsească masa summitului Celor 27 în decembrie, pentru ca ceilalţi 26 de şefi de stat şi de guverne să deschidă aceste negocieri de aderare cu Kievul şi Republica Moldova.

Recomandăm și ..

Curtea Constituțională: Sesizarea comuniștilor privind decretul prin care a fost demis Stoianoglo este inadmisibilă

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților comuniști Diana Caraman, Constantin Starîș, Vladimir Voronin, Oleg Reidman și Nicolai Rusol, care au solicitat controlul constituționalității decretului de demitere a lui Alexandr Stoianoglo. Documentul a fost semnat de Maia Sandu pe 26 septembrie 2023. Conform parlamentarilor, decretul ar încălca principiul de separare a puterilor în stat, notează...

Ucraina strânge probe pentru CPI privind victimele civile ale minelor terestre lăsate de ruşi

Ucraina a documentat moartea a aproape 300 de civili din cauza minelor terestre lăsate de forţele ruse şi strânge probe pentru Curtea Penală Internaţională (CPI), a anunţat vineri Serviciul ucrainean de securitate (SBU), transmite Reuters.

Premierul Poloniei îl acuză pe fostul ambasador al ţării sale la NATO de contacte cu servicii de informaţii străine

Prim-ministrul polonez Donald Tusk l-a acuzat vineri pe fostul ambasador al Poloniei la NATO, numit în 2019 de fosta putere naţionalistă şi rechemat la sfârşitul lui mai, că a întreţinut contacte cu servicii de informaţii străine şi a obţinut avantaje financiare neautorizate, informează Agerpres.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

Important

ultima ora