Premierul slovac spune că ar fi mers cu Viktor Orban la Moscova, dacă starea de sănătate i-ar fi permis

spot_img
spot_img

Premierul slovac Robert Fico a declarat, vineri, că ar fi mers cu omologul său maghiar Viktor Orban în vizita sa controversată la Moscova, dacă starea sa de sănătate i-ar fi permis după ce a fost împuşcat în mai, relatează AFP.

Orban i-a înfuriat pe aliaţii occidentali din UE şi NATO când a mers vineri la Moscova pentru a se întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin, a cărui ţară a invadat Ucraina vecină în februarie 2022.

Orban a vizitat Kievul şi pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la începutul acestei săptămâni, imediat după ce ţara sa a preluat preşedinţia semestrială rotativă a Uniunii Europene.

“Vreau să-mi exprim admiraţia faţă de premierul ungar pentru că a mers fără ezitare la Kiev şi Moscova”, a declarat Fico într-un discurs.

“Dacă starea mea de sănătate mi-ar fi permis să merg, mi-ar fi plăcut să mă alătur lui”., a spus Fico.

Aceasta a fost prima sa apariţie publică de la tentativa de asasinat din 15 mai.

Fico şi-a ţinut discursul în picioare, deşi părea să fi pierdut în greutate, iar vocea sa părea mai slabă decât înainte de atac.

Atât Ungaria, cât şi Slovacia au refuzat să ofere ajutor militar Ucrainei sub Orban şi Fico, care sunt consideraţi cei mai apropiaţi aliaţi ai Rusiei în Uniunea Europeană.

Orban a declarat că se află într-o misiune de a ajuta la încheierea războiului, deoarece atât el, cât şi Fico pledează pentru discuţii de pace cu Rusia.

“Nu există niciodată suficiente discuţii şi iniţiative de pace”, a declarat Fico vineri.

Fico, în vârstă de 59 de ani, se recuperează în urma rănilor grave pe care le-a suferit în mai, când un bărbat înarmat l-a împuşcat de patru ori de la mică distanţă după o şedinţă de guvern în centrul Slovaciei.

Atacatorul, identificat de presa slovacă drept poetul Juraj Cintula, în vârstă de 71 de ani, este acuzat de terorism. Acesta se află în arest în aşteptarea procesului.

Fico conduce o coaliţie guvernamentală tripartită formată din partidul său naţionalist de centru Smer-SD, partidul de centru Hlas şi partidul de extremă dreapta SNS.

El a suferit două intervenţii chirurgicale de lungă durată în spital şi a fost transferat pentru tratament la domiciliu în capitala Bratislava pe 31 mai.

Vineri, el şi-a făcut prima apariţie la o ceremonie care marchează sosirea Sfinţilor Chiril şi Metodiu în fosta Moravie Mare în 863 pentru a răspândi creştinismul în rândul poporului slav.

Discursul său la castelul Devin din apropierea capitalei Bratislava a durat mai mult de 15 minute şi a fost întâmpinat cu o ovaţii în picioare.

Recomandăm și ..

Curtea Constituțională: Sesizarea comuniștilor privind decretul prin care a fost demis Stoianoglo este inadmisibilă

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților comuniști Diana Caraman, Constantin Starîș, Vladimir Voronin, Oleg Reidman și Nicolai Rusol, care au solicitat controlul constituționalității decretului de demitere a lui Alexandr Stoianoglo. Documentul a fost semnat de Maia Sandu pe 26 septembrie 2023. Conform parlamentarilor, decretul ar încălca principiul de separare a puterilor în stat, notează...

Ucraina strânge probe pentru CPI privind victimele civile ale minelor terestre lăsate de ruşi

Ucraina a documentat moartea a aproape 300 de civili din cauza minelor terestre lăsate de forţele ruse şi strânge probe pentru Curtea Penală Internaţională (CPI), a anunţat vineri Serviciul ucrainean de securitate (SBU), transmite Reuters.

Premierul Poloniei îl acuză pe fostul ambasador al ţării sale la NATO de contacte cu servicii de informaţii străine

Prim-ministrul polonez Donald Tusk l-a acuzat vineri pe fostul ambasador al Poloniei la NATO, numit în 2019 de fosta putere naţionalistă şi rechemat la sfârşitul lui mai, că a întreţinut contacte cu servicii de informaţii străine şi a obţinut avantaje financiare neautorizate, informează Agerpres.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

Important

ultima ora