Viktor Orbán: „China are un plan de pace, America are o politică de război”

spot_img
spot_img

Premierul ungar a vizitat China și se află în Statele Unite pentru a treia și a patra oprire a misiunii sale de pace, scrie European Conservative.

Premierul ungar Viktor Orbán și-a continuat misiunea de pace cu o călătorie în China, înainte de a pleca în Statele Unite, luni, 8 iulie. După ce a vizitat Kievul și Moscova săptămâna trecută, el s-a îndreptat către capitalele celor două puteri globale, care – în cuvintele premierului – au capacitatea de a influența rezultatul războiului ruso-ucrainean.

Ungaria și-a asumat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene la 1 iulie, iar Orbán folosește acest rol pentru a-și promova „misiunea de pace”, o încercare de a pune capăt războiului din Ucraina. Deși prim-ministrul a precizat că nu este mandatat să poarte discuții în numele celorlalte state membre ale UE, el a spus că ar dori să afle cât de departe sunt dispuse să meargă Ucraina și Rusia – și să le actualizeze constatările statelor membre ale UE. .

De la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia, Ungaria a fost singurul stat membru al UE care a cerut o încetare a focului și discuții de pace în loc să prelungească războiul prin trimiterea de arme în Ucraina. Orbán a vizitat atât Kievul, cât și Moscova săptămâna trecută, în încercarea de a discuta cu ambii participanți la războiul care acum durează de aproape doi ani și jumătate. El a fost criticat de liderii UE pentru că a vorbit cu președintele rus Vladimir Putin, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, afirmând că „liniștea nu îl va opri pe Putin”.

Cu toate acestea, Balázs Orbán, consilierul politic al premierului (fără legătură cu Viktor Orbán) a declarat într-un interviu duminică că președinția Ungariei la UE oferă o bună oportunitate de a deschide canalele de comunicare între părțile din război. Dezvăluind agenda președinției în iunie, ministrul maghiar al afacerilor UE János Bóka a declarat că „UE trebuie să garanteze securitatea și pacea Europei și fiecare dintre prioritățile noastre va fi interpretată în acest cadru”.

Într-un scurt videoclip încărcat în contul său X după întâlnirea sa cu președintele chinez Xi Jinping la Beijing, premierul a spus:

Desigur, ultimul cuvânt în război au părțile în război, dar trei puteri mondiale au o influență decisivă: China, Statele Unite și Uniunea Europeană. Ei influențează și momentul în care acest război se va termina.

La Beijing, Orbán a spus că a discutat cu Xi planul de pace chinez , spunând că „China este singura putere mondială care s-a angajat în mod clar pentru pace de la început”. Foaia de parcurs a Chinei și a Braziliei afirmă că „dialogul și negocierea sunt singura cale viabilă de ieșire din criză”. China nu a participat la un summit de pace susținut de Occident care a avut loc în Elveția luna trecută, declarând că nu are sens să organizăm o astfel de conferință fără participarea uneia dintre facțiunile în conflict, Rusia.

Potrivit Associtaed Press, dupa întâlnirea sa cu Orbán Xi a facut apel la Rusia și Ucraina să oprească luptele – și la alte mari puteri să creeze un mediu propice discuțiilor.

„China are un plan de pace. America are o politică de război. Iar Europa, în loc să aibă propria sa abordare strategică, pur și simplu copiază poziția americană”, a declarat Viktor Orbán pentru cotidianul german Die Welt într-un interviu cu puțin timp înainte de călătoria sa la Beijing.

După ce a vizitat Beijing, Orbán a zburat direct la Washington DC, unde urmează să participe la summitul liderilor NATO, care începe marți. Statele membre intenționează să se angajeze să continue să verse arme și muniții în Ucraina la nivelurile actuale pentru cel puțin încă un an. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că cele 32 de țări membre ale alianței cheltuiesc aproximativ 40 de miliarde de euro în fiecare an pe echipamente militare pentru Ucraina de la începutul războiului și că aceasta ar trebui să fie „o referință minimă” în viitor.

Înainte de summit, s-a zvonit că Orbán se va întâlni cu fostul președinte Donald Trump, care a susținut că ar putea pune capăt războiului în 24 de ore de la întoarcerea la Casa Albă. Orbán susține deschis candidatura lui Trump la președinție și a declarat că fostul președinte va readuce pacea în Ucraina. „Prim-ministrul Orbán, ca și tatăl meu, vrea să vadă PACEA adusă înapoi în lume. Destul de războaiele constante și de sumele nesfârșite de bani pentru a le finanța. … Pacea trebuie să fie scopul suprem”, a postat pe X Donald Trump Jr. – fiul lui Trump, care a vizitat recent Budapesta.

Analistul maghiar Gábor Török a numit „misiunea de pace” a lui Orbán o poveste de succes internațional, adăugând că premierul poate profita de faptul că Ungaria deține președinția UE. „Atacurile calculate și efectuate cu precizie îl întăresc acum… între timp, se creează o facțiune puternică [în Parlamentul European] pe care presa internațională o asociază în mod clar cu numele prim-ministrului maghiar”, scrie Gábor Török.

Recomandăm și ..

LIVE TEXT/ Bombardamente în regiunea Herson: o persoană a fost ucisă și alte șase au fost rănite. Război în Ucraina, ziua 871

UPDATE 11:00 Ca urmare a bombardamentelor rusești din 12 iulie, o persoană a fost ucisă și alte 6 au fost rănite în regiunea Herson, potrivit presei uraniene. Hromadske scrie că un localnic în vârstă de 94 de ani a fost ucis din cauza unui atac rusesc cu dronă asupra lui Beryslav. Rușii au aruncat...

Fostul guvernator al Băncii Naționale, Arcadie Albul, s-a stins din viață; Mesajul BNM

Banca Națională a Moldovei anunță cu profundă tristețe trecerea în neființă a domnului Arcadie Albul, viceguvernator al BNM în perioada 1 martie 2022 - 31 decembrie 2023, un specialist remarcabil în domeniul financiar-bancar.

Renato Usatîi: Alexandr Stoianoglo trebuia să iasă la conferința de presă în calitate de candidat apolitic

“Modul în care Dodon a lansat invitația la negocieri privind candidatura lui Stoianoglo este la fel de ipocrit ca și invitația Maiei Sandu către partide la consultări privind referendumul”, afirmă liderul PN, Renato Usatîi. “Cu tot respectul pentru Alexandr Stoianoglo, dar ar fi fost corect dacă ar fi ieșit la conferința de presă și, în...

VIDEO Saloane goale, ferestre acoperite cu placaj, sânge pe pereți. Cum arată spitalul „Okhmatdyt” după atacul rusesc

Ucraina și Kievul încă își revin după atacul masiv cu rachete din 8 iulie. În trei zile, oamenii au strâns sute de milioane de grivne pentru a reconstrui spitalul de copii „Okhmatdyt” De exemplu, în doar 40 de ore au fost adunate 300 de milioane de grivne (mai mult de șapte milioane de dolari),...

Integrarea europeană, prioritară pe agenda băncilor centrale din R. Moldova și Ucraina

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a avut o întrevedere cu omologul său din Ucraina, Andriy Pyshnyy, aflat la Chișinău pentru a participa la reuniunea Constituenței Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

Important

ultima ora