Inga Grigoriu: Ce face pentru societate grupul majoritar de deputați anonimi în Parlamentul Republicii Moldova?

spot_img
spot_img

Inga Grigoriu, ex-deputat, constată că deputații extrem de rar își pun în aplicare principala lor atribuție – controlul parlamentar

Analizând expunerile societății cu privire la omorul din sect. Rîscani al mun. Chișinău, dar și faptul cât de nestingherit se plimbă pe străzi executorul acestui act criminal, înțelegem cu toții cât de mult este afectată securitatea cetățenilor din statul nostru și, în consecință, întregul sistem de asigurare a securității naționale.

În acest context, vă reamintesc că la această dată de 11 iulie, în urmă cu trei ani, actuala guvernare a obținut un vot masiv al alegătorilor cu sloganul “pornim vremurile bune”, care a dat o speranță societății că ei vor fi altfel și lumea va trăi mai bine.

Ce au simțit cetățenii din aceste vremuri? Răspunsul lor derivă din plecarea masivă a acestora în străinătate, cu tot cu familii și afaceri. Dar și din înregistrarea prealabilă slabă la această oră în vederea participării la scrutinul din toamnă a oamenilor noștri din diasporă. Dar și din tristețea din vocea unor autorități publice locale, agricultori, profesori, medici, pensionari.

Data de 11 iulie 2021 a însemnat că cetățenii au crezut în promisiunile Maiei Sandu și i-au dat toată puterea.

Ce avem azi?

Un grup majoritar de deputați anonimi pentru societate care, nu este clar cu ce anume se ocupă în Legislativ, pe lângă asigurarea unui vot de conveier.

Constatăm că acești deputați, dar și ceilalți din opoziție, extrem de rar își pun în aplicare principala lor atribuție – controlul parlamentar. Or, orice ales al poporului reprezintă atât întreaga societate, cât și o comunitate anume care l-a votat.

Controlul parlamentar presupune interpelări, demersuri, întrebări adresate tuturor instituțiilor naționale, mai ales în cazurile când cetățenii sunt bulversați de apariția scandalurilor și a suspiciunilor privind legalitatea unor decizii. Astfel, deputații pot elucida aceste aspecte și să le pună la dispoziția interesului public.

Vedem bine că grupul politic majoritar din Parlament nu întreprinde mare lucru în apărarea transparenței decizionale, în scoaterea la iveală a celor care se fac vinovați de suspiciuni de acte de corupție.

Pentru că, vorba aia: “Главное, в ходе следственных действий не выйти на самих себя…”

Dar, nici deputații din opoziție, în afară de declarații politice sau populiste, nu sunt interesați să ajute interesului public. Care dintre ei a demarat o investigație proprie, una calitativă care să servească drept referință credibilă?

În acest context, am o întrebare către doamna deputat, Cazacu Victoria, dată afară din majoritatea parlamentară și devenită astfel neafiliat. Cu ce anume se ocupă dnei acum în Legislativ, ce face pentru oameni și cum își justifică salariul primit de la contribuabili?

Rămasă fără partid, dânsa ar putea să se pună la dispoziția cetățenilor, să afle adevărul alături de ei.

Dacă nu are suficiente cunoștințe și experiență în elaborarea unor demersuri și interpelări, în interacțiunea cu instituțiile statului, poate cere ajutorul societății și experților în acest sens. Poate începe cu organizarea unei întruniri publice cu aceștia sau în cabinetul deputatului.

Având această experiență a controlului parlamentar, vă pot spune că nu este un exercițiu simplu. Este nevoie de multă voință, determinare și, uneori, creativitate. Trebuie să ai anumite abilități de a înțelege când unii reprezentanți vor să te ducă în eroare sau când vor să îți transmită un anumit semnal.

Dna Cazacu mai are un an de mandat în care poate servi interesului cetățenilor. Să înceapă cu întrebări către instituții care să ajute oamenii să înțeleagă pentru cine, cu adevărat, au venit aceste vremuri bune, mai susține Inga Grigoriu.

Recomandăm și ..

Curtea Constituțională: Sesizarea comuniștilor privind decretul prin care a fost demis Stoianoglo este inadmisibilă

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților comuniști Diana Caraman, Constantin Starîș, Vladimir Voronin, Oleg Reidman și Nicolai Rusol, care au solicitat controlul constituționalității decretului de demitere a lui Alexandr Stoianoglo. Documentul a fost semnat de Maia Sandu pe 26 septembrie 2023. Conform parlamentarilor, decretul ar încălca principiul de separare a puterilor în stat, notează...

Ucraina strânge probe pentru CPI privind victimele civile ale minelor terestre lăsate de ruşi

Ucraina a documentat moartea a aproape 300 de civili din cauza minelor terestre lăsate de forţele ruse şi strânge probe pentru Curtea Penală Internaţională (CPI), a anunţat vineri Serviciul ucrainean de securitate (SBU), transmite Reuters.

Premierul Poloniei îl acuză pe fostul ambasador al ţării sale la NATO de contacte cu servicii de informaţii străine

Prim-ministrul polonez Donald Tusk l-a acuzat vineri pe fostul ambasador al Poloniei la NATO, numit în 2019 de fosta putere naţionalistă şi rechemat la sfârşitul lui mai, că a întreţinut contacte cu servicii de informaţii străine şi a obţinut avantaje financiare neautorizate, informează Agerpres.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

Important

ultima ora