Inga Grigoriu: Ce face pentru societate grupul majoritar de deputați anonimi în Parlamentul Republicii Moldova?

spot_img

Inga Grigoriu, ex-deputat, constată că deputații extrem de rar își pun în aplicare principala lor atribuție – controlul parlamentar

Analizând expunerile societății cu privire la omorul din sect. Rîscani al mun. Chișinău, dar și faptul cât de nestingherit se plimbă pe străzi executorul acestui act criminal, înțelegem cu toții cât de mult este afectată securitatea cetățenilor din statul nostru și, în consecință, întregul sistem de asigurare a securității naționale.

În acest context, vă reamintesc că la această dată de 11 iulie, în urmă cu trei ani, actuala guvernare a obținut un vot masiv al alegătorilor cu sloganul “pornim vremurile bune”, care a dat o speranță societății că ei vor fi altfel și lumea va trăi mai bine.

Ce au simțit cetățenii din aceste vremuri? Răspunsul lor derivă din plecarea masivă a acestora în străinătate, cu tot cu familii și afaceri. Dar și din înregistrarea prealabilă slabă la această oră în vederea participării la scrutinul din toamnă a oamenilor noștri din diasporă. Dar și din tristețea din vocea unor autorități publice locale, agricultori, profesori, medici, pensionari.

Data de 11 iulie 2021 a însemnat că cetățenii au crezut în promisiunile Maiei Sandu și i-au dat toată puterea.

Ce avem azi?

Un grup majoritar de deputați anonimi pentru societate care, nu este clar cu ce anume se ocupă în Legislativ, pe lângă asigurarea unui vot de conveier.

Constatăm că acești deputați, dar și ceilalți din opoziție, extrem de rar își pun în aplicare principala lor atribuție – controlul parlamentar. Or, orice ales al poporului reprezintă atât întreaga societate, cât și o comunitate anume care l-a votat.

Controlul parlamentar presupune interpelări, demersuri, întrebări adresate tuturor instituțiilor naționale, mai ales în cazurile când cetățenii sunt bulversați de apariția scandalurilor și a suspiciunilor privind legalitatea unor decizii. Astfel, deputații pot elucida aceste aspecte și să le pună la dispoziția interesului public.

Vedem bine că grupul politic majoritar din Parlament nu întreprinde mare lucru în apărarea transparenței decizionale, în scoaterea la iveală a celor care se fac vinovați de suspiciuni de acte de corupție.

Pentru că, vorba aia: “Главное, в ходе следственных действий не выйти на самих себя…”

Dar, nici deputații din opoziție, în afară de declarații politice sau populiste, nu sunt interesați să ajute interesului public. Care dintre ei a demarat o investigație proprie, una calitativă care să servească drept referință credibilă?

În acest context, am o întrebare către doamna deputat, Cazacu Victoria, dată afară din majoritatea parlamentară și devenită astfel neafiliat. Cu ce anume se ocupă dnei acum în Legislativ, ce face pentru oameni și cum își justifică salariul primit de la contribuabili?

Rămasă fără partid, dânsa ar putea să se pună la dispoziția cetățenilor, să afle adevărul alături de ei.

Dacă nu are suficiente cunoștințe și experiență în elaborarea unor demersuri și interpelări, în interacțiunea cu instituțiile statului, poate cere ajutorul societății și experților în acest sens. Poate începe cu organizarea unei întruniri publice cu aceștia sau în cabinetul deputatului.

Având această experiență a controlului parlamentar, vă pot spune că nu este un exercițiu simplu. Este nevoie de multă voință, determinare și, uneori, creativitate. Trebuie să ai anumite abilități de a înțelege când unii reprezentanți vor să te ducă în eroare sau când vor să îți transmită un anumit semnal.

Dna Cazacu mai are un an de mandat în care poate servi interesului cetățenilor. Să înceapă cu întrebări către instituții care să ajute oamenii să înțeleagă pentru cine, cu adevărat, au venit aceste vremuri bune, mai susține Inga Grigoriu.

Recomandăm și ..

Guvernul pregătește un document privind sistarea activității site-urilor

Guvernul pregătește o instrucțiune care prevede sistarea accesului la paginile web sub pretextul că acestea ar conține informații destinate și utilizate pentru pregătirea sau comiterea infracțiunilor. Experții în domeniu sunt îngrijorați, întrucât acțiunile punitive ale autorităților ar putea afecta libertatea de exprimare, activitatea presei și crea riscuri de cenzură, scrie anticoruptie.md. Săptămâna trecută, Parlamentul a retras...

Ultima orǎ ..

Consilierii din Bălți își doresc un alt viceprimar? Dispoziția lui Petkov, contestată

La 17 martie, edilul de Bălți, Alexandr Petkov, l-a numit în calitate de viceprimar pe Vitalie Balan. Consilierii municipali însă, au depus o cerere la Oficiul Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat, solicitând verificarea legalității acesteia. „Consider dispoziția de numire a domnului Balan una ilegală cu depășirea condițiilor specificate de lege. Au interpretat greșit, după mine, această dispoziție legală”, a spus Cristina Craevscaia-Derenova, consilier municipal, Partidul Schimbării, potrivit nordnews.md. În conformitate cu articolul 31 din Legea privind administrația publică locală, primarul poate numi un viceprimar prin dispoziție în cazul în care „proiectul de decizie privind alegerea în funcţia de viceprimar a candidaturii propuse este exclus de pe ordinea de...

Senatori americani cer confiscarea activelor rusești înghețate pentru a sprijini Ucraina. UE refuză măsura, invocând riscuri juridice și economice

Un grup de senatori din Statele Unite, reprezentând atât Partidul Republican, cât și Partidul Democrat, a cerut administrației președintelui Donald Trump să confiște toate activele înghețate ale Federației Ruse, estimate la peste 300 de miliarde de dolari, și să le utilizeze pentru sprijinirea Ucrainei. Informația a fost relatată de agenția Reuters, care a obținut copia scrisorii transmise pe 21 martie secretarului de stat american, Marco Rubio, scrie DW.

Cum arată robotul creat de China, capabil să taie cabluri submarine: „Are puterea de a destabiliza comunicațiile globale”

South China Morning Post, un cotidian de limbă engleză din Hong Kong, a dezvăluit în weekend că inginerii de la Centrul de Cercetare Navală din China (CSSRC) au conceput un robot capabil să taie cablurile subacvatice ale lumii, principalele canale de transmitere a datelor între continente. Chinezii au publicat inclusiv imagini cu dispozitivul şi cu cablurile deteriorate la teste, scrie observatornews.ro.

O spirală strălucitoare a apărut pe cer după lansarea unei rachete SpaceX

Un fenomen luminos şi neobişnuit a fost vizibil aseară pe cer. Oamenii au surprins o formă de spirală ce ar proveni de la un propulsor al companiei SpaceX deţinută de Elon Musk care tocmai a aruncat un satelit în spațiu.  Acest tip de formațiune poate apărea atunci când o rachetă eliberează combustibil în atmosferă la altitudini mari. Pe măsură ce racheta se rotește, gazele expulzate creează un model spirală vizibil pe cer. Acest fenomen este observat la lansările de sateliți sau la testele de rachete balistice. În ultimii ani, spirale similare au fost raportate în diverse zone ale lumii, adesea...

Evitați centrul capitalei, timp de 2 zile: Traficul rutier va fi restricționat parțial pe principalele artere, anunță Poliția

Poliția Națională informează că, în contextul unei vizite oficiale în capitală, în perioada 25-26 martie, traficul rutier va fi restricționat parțial pe principalele artere din sectorul Centru al capitalei.

Horoscop 25 martie 2025. Zodiile care întâmpină probleme la locul de muncă

Horoscop 25 martie 2025. Ziua de 25 martie 2025 aduce provocări pentru unele zodii, mai ales pe plan profesional. Tensiunile, neînțelegerile sau deciziile greșite pot duce la complicații în carieră și afaceri. Cu toate acestea, pentru alți nativi, ziua vine cu oportunități și clarificări importante. Berbec Ai energie și determinare, dar trebuie să fii atent la modul în care îți exprimi opiniile. Un conflict cu un superior sau un coleg îți poate pune piedici. Încearcă să fii mai diplomat și să nu iei decizii impulsive. Taur Astăzi, răbdarea îți este pusă la încercare. Superiorii ar putea veni cu cerințe suplimentare sau cu schimbări...

Corespondență Dan Alexe // A „doua Doamnă” din SUA pornește spre Groenlanda: își poate oare Danemarca apăra insula autonomă?

Într-o reuniune de lucru a cabinetului său la care presa a avut acces, luni seara, Donald Trump și-a repetat convingerea că uriașul teritoriu danez arctic autonom, Groenlanda, va deveni mai devreme sau mai târziu o posesiune a SUA. Afirmațiile îngrijorătoare ale lui Trump au fost făcute cu câteva ore numai înaintea scandalului care a izbucnit la Washington în legătură cu ceea ce nu poate fi numit decât amatorismul miniștrilor lui Trump, care au făcut ca planurile strategice ultra-secrete în legătură cu o posibilă bombardare masivă a Yemenului să ajungă în telefonul unui jurnalist de la The Atlantic.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă