Germania trece pe austeritate și nu mai alocă bani pentru războiul din Ucraina

spot_img

La cererea cancelarului Olaf Scholz, cererile suplimentare din partea Ministerului german al Apărării pentru ajutor militar în favoarea Ucrainei nu vor mai fi aprobate, deși ajutoarele deja aprobate continuă să fie livrate în majoritatea cazurilor.

Motivul este reprezentat de măsurile de austeritate luate de Cancelarie și de Ministerul de Finanțe. Ministrul finanțelor, Christian Lindner, a transmis solicitarea într-o scrisoare adresată ministrului Apărării, Boris Pistorius, la 5 august.

FAS, citat de Pravda Ukraine, observă că interdicția este deja în vigoare, iar situația Ucrainei s-ar putea, de asemenea, înrăutăți în curând, deoarece sprijinul militar planificat urmează să fie redus aproape la jumătate anul viitor și apoi redus la mai puțîn de o zecime din suma actuală în 2027.

Cu toate acestea, lucrurile arată diferit din perspectiva Ministerului de Finanțe. Scrisoarea lui Christian Lindner din 5 august, pe care FAS o deține, arată că acesta nu se așteaptă la o reducere bruscă a fondurilor pentru Ucraina. Cu toate acestea, banii nu vor proveni acum din bugetul federal, ci din activele înghețate ale băncii centrale ruse.

Aliații Ucrainei au confiscat aproximativ 300 de miliarde de dolari americani după atacul masiv cu rachete al Rusiei, iar țările G7 au decis, la summitul din Italia, să utilizeze veniturile pentru a finanța un împrumut de 50 de miliarde de dolari americani pentru Kiev. Lindner se așteaptă acum că Ucraina să folosească banii pentru a „acoperi o mare parte din nevoile sale militare”.

Dacă acest lucru se va întâmplă, banii germani nu vor mai fi necesari pentru o anumită perioada de timp. Cu toate acestea, decizia G7 este departe de a fi pusă în aplicare și este controversată din punct de vedere juridic. Negocierile internaționale sunt în curs de desfășurare și nimeni din cadrul agențiilor federale cu care FAS a vorbit nu știe cât timp va dura până când banii vor ajunge în cele din urmă.

O sursă din guvernul german a declarat că s-a ajuns la un punct dincolo de care Germania nu mai poate face alte promisiuni Ucrainei. Acest lucru ar fi pe placul Alternativei pentru Germania, partidului prietenei lui Puțîn, Sahra Wagenknecht, și al lui Michael Kretschmer, vicelider al Uniunii Creștin-Democrate, de a înceta cât mai curând posibil sprijinirea Ucrainei cu arme.

Comisia pentru buget a Bundestagului confirmă, de asemenea, acest lucru: „Nu se fac noi comenzi pentru Ucraina, deoarece acestea nu mai sunt finanțate”. Ingo Gadechens, un politician bugetar din partea Uniunii Creștin-Democrate de opoziție, este de acord: „Olaf Scholz și coaliția sa îngheață de la o zi la altă sprijinul financiar și, prin urmare, militar pentru Ucraina”.

Observațiile FAS ilustrează impactul lipsei continue de sprijin din partea Germaniei. Unele tunuri germane de pe linia frontului au atât de puține piese de schimb și muniție încât pot trage doar trei sau patru focuri pe zi. Rată mare de foc a Panzerhaubitze 2000, unul dintre cele mai mari puncte forțe ale sale, nu poate fi utilizată. Din cauza lipsei de muniție specială, acesta nu își poate dezvoltă rază lungă de acțiune. Unele obuziere sau tancul de lupta principal Leopard 1A5 sunt dezmembrate în mod repetat pentru piese, pentru că altele să rămână operaționale, deoarece lipsesc și piesele de schimb.

Potrivit mai multor surse, interzicerea finanțării suplimentare a ajutorului militar pentru Ucraina a dus la o „adevărată dezbatere” în cadrul guvernului federal. Cancelaria dorește să suspende finanțarea, dar Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Economiei nu sunt de acord. Există opinii diferite cu privire la rolul Ministerului de Finanțe. Unii spun că acesta este de partea cancelarului, în timp ce alții susțin că indică doar din datorie faptul că nu mai există bani pentru noi comenzi.

Recomandăm și ..

(doc) Averea directorului SIS: Alexandru Musteața a primit, anul trecut, un salariu lunar de aproape 47 mii lei și s-a înoit cu o mașină de 296 mii lei

Directorul Serviciului Informații și Securitate, Alexandru Musteața, a ridicat un salariu de peste 563 de mii de lei și a primit peste 111 de mii de lei diurne pentru deplasări, anul trecut. Datele au fost reflectate în declarația de avere și interese personale depusă la Agenția Națională de Integritate pentru 2024. Potrivit documentului, soția lui...

Ultima orǎ ..

Moldova, în zona de risc privind apa potabilă. Recean: aducem apă din Carpați

Republica Moldova are anual 500 de metri cubi de apă potabilă disponibili la fiecare locuitor, pe când norma constituie 1000 de metri cubi. Astfel, țara noastră se clasează în zona de risc, an de an. Problema a fost abordată în cadrul unei ședințe a Parlamentului. Potrivit lui Dorin Recean, nu există suficientă apă potabilă în Republica Moldova nici pentru necesități curente. „Avem stabilit un parteneriat, dezvoltăm proiecte concrete ca să aducem apă din Carpați, iar asta înseamnă că deja am subtraversat râul Prut și am început cu câteva raioane din vestul Moldovei”, a menționat Dorin Recean. Aceasta este una dintre cele...

Campionatele Europene de Haltere de la Chișinău, la final! Sportivii moldoveni au cucerit 13 medalii

Campionatele Europene de Haltere de la Chișinău s-au încheiat. Ultima sportivă din Republica Moldova a fost Anastasia Cîlcic, care s-a clasat pe locul 7 în concursul categoriei de greutate +87 de kilograme. Competiția s-a desfășurat timp de 9 zile la Arean Chișinău, timp în care au concurat pentru medalii aproximativ 300 de sportivi din 42 de țări.

O biserică cu valoare istorică din raionul Drochia, în stare gravă: doar două liturghii în șase ani

Una dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din Moldova, se află într-o stare avansată de degradare. Deși are o istorie impresionantă și o valoare simbolică profundă pentru comunitate, locașul este astăzi folosit aproape exclusiv pentru slujbele de înmormântare. Cu o vechime estimată de peste două secole, biserica riscă să se prăbușească dacă nu va fi restaurată în cel mai scurt timp, scrie tvn.md. „Această bisericuță, este una din cele mai vechi de pe teritoriul Moldovei și din datele găsite în registrul Eparhia Chișinăului, s-au găsit niște date precum că ea ar fi fost reparată la 1782, dar reparație, ea a...

Expoziție de artă conceptuală la Chișinău: Un apel pentru protejarea mediului prin sunetul albinelor și polenul florilor

Relația dintre natură și activitatea umană asupra ecosistemelor este explorată în cadrul unei expoziții de artă conceptuală, inaugurată la Muzeul Național de artă al Moldovei. Proiectul, inițiat de artiști vizuali din România și Republica Moldova este un strigăt de ajutor pentru protejarea mediului, deosebit de actual astăzi, când lumea este afectată de inundații, incendii de pădure și de secetă.

Cântece pascale, a treia zi de Paști la muzeu. Eveniment cu tradiții și folclor autentic

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în colaborare cu Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, organizează, în Săptămână Luminată, sărbătoarea „A treia zi de Paști la muzeu”. Evenimentul, organizat tradițional de peste două decenii, adună în Casa Mare a muzeului prieteni, ansambluri și amatori de folclor, transmite IPN. Evenimentul va începe pe 22 aprilie la ora 11:00, cu un program de cântece pascale prezentat de ansamblurile folclorice, care vor întregi atmosfera de sărbătoare a învierii lui Hristos. „Inițiată încă la sfârșitul secolului trecut de un grup de etnografi ai muzeului, sărbătoarea cu genericul „A treia zi de Paști la muzeu”...

(video) Incident bizar în capitală: Un bărbat, surprins pe capota unei mașini, în plin trafic

Incident bizar în trafic. Un bărbat a fost surprins pe capota unei Toyota. Potrivit imaginilor video postate pe rețele, incidentul a avut loc pe strada Pușkin, iar la fața locului a intervenit o ambulanță.

Pensiunile turistice, pline de oaspeți și bucate alese în a doua zi de Paște

Forfotă mare astăzi la pensiunile din țară unde atât moldovenii cât și turiștii au sărbătorit a doua zi de Paște. După masa tradițională din prima zi, mulți moldoveni au ales să continue sărbătoarea în mijlocul naturii, alături de cei dragi. Pensiunile din zonele pitorești ale Moldovei au devenit adevărate locuri de refugiu și reuniune pentru familii întregi.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă