În România, primele trei trimestre s-au încheiat cu investiţii imobiliare în valoare totală de aproape 650 milioane de euro

spot_img

Primele trei trimestre din 2024 s-au încheiat cu investiţii imobiliare în valoare totală de aproape 650 milioane de euro în România, în creştere de aproximativ 3 ori comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, România înregistrând cea mai bună performanţă în comparaţie cu celelalte cinci economii majore din Europa Centrală şi de Est (ECE), arată un raport Colliers.

”Primele trei trimestre din 2024 s-au încheiat cu investiţii imobiliare în valoare totală de aproape 650 milioane de euro în România, în creştere de aproximativ 3 ori comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, activitatea de tranzacţionare fiind dominată de active industriale şi de retail”, arată raportul Colliers.

 

La nivel de regiune, volumul investiţiilor a crescut cu aproximativ 24% comparativ cu anul anterior, România înregistrând cea mai bună performanţă în comparaţie cu celelalte cinci economii majore (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia) din Europa Centrală şi de Est (ECE).

Consultanţii Colliers estimează că perspectivele pieţei imobiliare rămân solide, având în vedere creşterea volumului tranzacţionat, stabilizarea preţurilor şi fluxurile de capital, care indică o îmbunătăţire a condiţiilor până în a doua jumătate a anului 2025 în absenţa unor modificări majore ale conjuncturii internaţionale.

În ansamblu, volumul total al investiţiilor din cele şase ţări din ECE a ajuns la 5 miliarde de euro în primele trei trimestre ale anului 2024. Această creştere reflectă redresarea pieţelor europene şi globale după un 2023 marcat de încetinire.

Consultanţii Colliers prognozează că, până la sfârşitul anului, volumul investiţiilor va ajunge între 7 – 7,5 miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproximativ 30% sub media ultimilor 10 ani. Polonia a generat aproape 55% din volumul total al regiunii, cu o activitate locală semnificativă în al doilea şi al treilea trimestru. Rezultatele înregistrate au variat însă semnificativ în regiune, de la o scădere faţă de anul precedent de 63% a activităţii în Slovacia, la o creştere de 190% în România.

De menţionat că România are o pondere de aproximativ 13% în totalul activităţii din cele 6 ţări în condiţiile în care înaintea pandemiei, ponderea era, de regula, de o singură cifră.

„Investiţiile regionale au crescut cu 24% faţă de anul precedent, dar rămân cu 37% sub nivelurile din 2022. Ne aşteptăm la o revenire mai amplă în 2025, sub rezerva stabilizării economice, controlului inflaţiei şi tendinţelor ratelor dobânzilor. România a înregistrat de departe cea mai mare creştere procentuală a volumelor de investiţii din regiune în perioada analizată şi ne aşteptăm la un interes susţinut pentru piaţa noastră şi anul viitor, nu în ultimul rând datorită randamentelor atractive oferite comparativ cu alte pieţe regionale”, spune Robert Miklo, director investment services la Colliers.

Activitatea de tranzacţionare a fost dominată în România de active industriale şi de retail pentru al doilea an consecutiv, marcând o schimbare semnificativă faţă de anii anteriori, când birourile erau predominante. La nivelul ECE, sectoarele industrial şi logistic, împreună cu cel al birourilor, au reprezentat câte 29% din volumele tranzacţionate în primele nouă luni din 2024, urmate de retail, cu o cotă de 26%, şi rezidenţial, cu 12%. Bucureştiul are unul dintre cele mai mari randamente investiţionale din regiune pentru sectoarele industrial şi al clădirilor de birouri (7,5% pentru activele prime), dar şi retail (7,25%).

„Perspectivele imobiliare în regiunea ECE rămân pozitive, deşi regiunea nu este ferită de influenţele externe şi factorii macroeconomici care pot afecta pieţele şi industriile, în special în relaţia cu partenerii comerciali principali. Creşterea economică din ECE, mai ales în contrast cu recesiunea Germaniei, alături de stabilizarea preţurilor şi revenirea capitalului instituţional, indică condiţii mai favorabile până în 2026. În prezent, tranzacţiile se concentrează pe strategii de tip value-add şi oportunist, în special în sectoarele unde preţurile au fost ajustate. Cu toate acestea, persistă discrepanţe semnificative de preţ, mai ales în sectorul logistic. Privind spre 2025, optimismul este moderat, pe fondul stabilizării preţurilor şi al aşteptărilor privind reducerile dobânzilor de către Banca Centrală Europeană, care ar putea stimula activitatea pe piaţă”, afirmă Silviu Pop, director ECE & Romania Research la Colliers.

În contextul actual, experţii Colliers estimează la nivel regional un volum de tranzacţii care să depăşească 10 miliarde de euro în 2025.

 

The post În România, primele trei trimestre s-au încheiat cu investiţii imobiliare în valoare totală de aproape 650 milioane de euro first appeared on Roimobil.ro.

MAI MULT ROIMOBIL.RO

Unele case unifamiliale fără etaj ar putea să nu mai necesite autorizaţie de construire

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, anunţă că viitorul Cod al urbanismului, care se află în procedură de adoptare, ar urma să simplifice considerabil procesul privind obţinerea autorizaţiilor de construire, iar pentru unele tipuri de construcţii, precum case unifamiliale, terase, garaje, ar putea să nu mai fie necesară toată procedura aflată...

Recomandăm și ..

Dineul nominalizaților la premiile Oscar, anulat din cauza incendiilor din Los Angeles

Academia de Arte și Științe Cinematografice (AMPAS) din Statele Unite a anunțat că a decis să anuleze tradiționalul și fastuosul dineu al nominalizaților la premiile Oscar, în contextul în care orașul Los Angeles, principalul centru al industriei cinematografice americane, este în continuare afectat de incendii devastatoare, informează agerpres.ro. Nominalizările la premiile Oscar din 2025 vor...

O femeie s-a târât pe burtă pentru a păcăli controalele de securitate și s-a îmbarcat în avion fără bilet

Imagini incredibile au surprins momentul în care o femeie trece fără jenă pe sub o poartă de securitate a unui aeroport, reușind să urce într-un zbor fără bilet sau pașaport, transmite stirileprotv.ro. Incidentul, care, deși amuzant, reprezintă o breșă gravă în securitate, a avut loc pe Aeroportul Nikola Tesla din Belgrad, capitala Serbiei. Potrivit rapoartelor...

Napoli i-a găsit deja înlocuitor lui Khvicha Kvaratskhelia. Manchester United cere 70.000.000€

Napoli se pregătește să-l cedeze pe Khvicha Kvaratskhelia (23 de ani), iar conducerea echipei a identificat deja un posibil înlocuitor, Alejandro Garnacho (20 de ani) de la Manchester United.

„Ispita a fost mare?” Fabrica Bucuria anunță că vinde şi ciocolată Dubai. La ce preț?

Fabrica Bucuria de la Chișinău a anunțat lansarea unui nou produs: ciocolata Dubai Premium, despre care spune că este „o reinterpretare a tradiționalei ciocolate cu fistic”. Potrivit unui anunț pe rețelele de socializare, noul produs este realizat cu ingrediente selecte și combină arome specifice Orientului. Ciocolata este disponibilă în magazinele Bucuria și vine ca o...

„Одна бабка сказала și nepreședinta a fugit în judecată”. Nagacevschi despre procesul dintre Maia Sandu și o pensionară din satul natal: „E deviere de la criză sau prostie?”

„Ce este asta? Deviere a atenției de la criza energetică sau prostie instituționalizată?”. Reacția îi aparține fostului ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, după ce Președinta Maia Sandu a atacat-o în instanță pe o pensionară din satul său natal, după ce ultima a scris o postare despre bunelul ei. „Să nu uitați să ne...

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

TELEX LIVE