Liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, constată că în Republica Moldova se trăiește mai greu în 2025.
Scăderea puterii de cumpărare pe fundalul unei rate de inflație peste nivelul estimat de BNM, produce sărăcie. Asta înțelege și omul simplu, nu însă și cinovnicul, susține Igor Munteanu.
Când îi amintești acestui ”cinovnik” de infalția de 170% (cumulativă în ultimii 4 ani) i se pare că-i dai cu sare în ochi. ȘI asta pentru că atâta vreme cât ai monopol asupra tuturor puterilor statului, nu ai nicio motivație să asculți și alte opinii. Guvernul a încercat să confiște în spațiul public orice fel de discuții reale despre economie și teme sociale printr-o amplă campanie de a) stigmatizare a opiniilor critice (mâina Moscovei), b) limitarea a accesului la datele BNS, i.e. la datele recensământului efectuat de BNS în 2023, prezentat abia în 2025, și c) folosirii unui narativ ”narcisist” de tipul ”fără noi potopul!”, mai spune Igor Munteanu
Dar, sărăcia nu încape sub cușma lui Guguță. Inflația record din ultimii ani a influențat dramatic mărimea facturilor și calitatea vieții.
Oamenii pot să-și cumpere mai puține alimente în 2025 decât în 2020, iar prețurile care au crescut brusc în 2022, cu rata de inflație de 34%, au tins să nu mai revină la nivelul lor din 2022. Salariile au crescut mediocru, cu excepția salariilor de ”cinovnici”, în timp ce pensiile nu au fost indexate nici la 50% din mărimea inflației.
După o reducere a inflației în 2024, în februarie 2025, revine la 10%.
Unele prețuri la produsele de bază laptele, ouăle, legume, fructe, cartofi, s-au dublat față de acum 3 ani. Creșterea prețurilor și diminuarea coșului de produse pe care omul simplu le poate cumpăra dintr-un salariu minim pe economie este, în mod cert, cel mai bun indicator relevant. Suficient să urmărim în dinamică prețurile pentru câteva bunuri de consum curent:
Un clasament internațional ”MoveHub” estimează că, azi, RM se află pe locul 6 cu cel mai scăzut cost de trai din lume, după India, Nepal, Pakistan și Tunisia. Scorul descrie o hartă care include 120 țări ale lumii, analizate prin evaluarea costului vieții (prețurile la produse alimentare, cele de transport, restaurante și servicii publice).
https://www.numbeo.com/cost-of…/rankings_by_country.jspE
Its the Economy, stupid! susținea John Carville în campania de succes a candidatului BIll Blinton contra lui G.W.Bush (1992), cerând schimbări în economie, servicii medicale la nivel. ȘI ca să vezi, alegătorii au preferat descrierea lui și nu totul ca întotdeauna, mai notează liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu.